Masker och ensamhet

Det är märkligt hur man förändrats. I början av min sorgprocess kunde jag vara öppen med min sorg. Den var så stark, kom med sån kraft att det var omöjligt att tämja den. Det spelade inte så stor roll vem som var åhöraren. Även helt okända männsikor blev delgivna - om inte annat som en förklaring till varför mina tårar rann oavbrutet. Det var en ärlig sorg.

Idag har det förändrats. Jag har inte längre samma förtroende för min omgivning. Pratar inte lika öppet om Peter. Väljer väldigt noga vad jag säger. Gråter inte öppet längre - om jag bara kan undvika det. Gömmer gråten, packar in den i min själ - öppnar den först hemma i min ensamhet.

Spelar ett socialt spel. Ler mot min omgivning. Pratar. Låtasas som om inget hänt. Försöker vara normal. Fungerar i vardagen. Passa in i omgivningen. Men inom mig brinner saknaden. Känner mig som ett tomt skal - utan egentligt innehåll. Men jag måste anpassa mig.

Jag känner att det finns människor som inte förstår min sorg - har svårt att bemöta mig. I början kändes det naturligt. Det är tillåtet att vara ledsen - en viss tid. Men sen är det dags att skärpa sig. Gå vidare. Sluta gårta. Sluta älta.

Men alla ni som tycker det är jobbigt med den som sörjer och är ledsen - byt en dag. En enda förbannad dag. Och kom sen och säg - "Skärp dig"

Ja, mycket har förändrats. Jag har märkt vilka människor som ser mig med öppna ögon - bemöter mig öppet och ärligt. Bland vissa människor känner jag att dom ser mig som lite "märklig". Tycker jag är lite konstig. Undviker mig gärna om det bara går. Tro inte att jag inte märker det - man känner sånt.

Dom nyfiknaste har tystnat helt - nu när det inte finns något att få reda på mera. Min sorg och saknad är ju inte längre något nytt. Och i polisutredningarna har det inte hänt något intressant.

Minns glasklart alla dessa männskor som erbjöd sig hjälp. Undrar var dom finns nu? "Du kan ringa precis när du vill"... Visst - självklart ringer jag en lördagkväll, när jag känner mig som mest ensam - mitt i er mysiga middag för två, eller festen med gänget, eller myspyset med familjen.... Det är klart att jag ringer just då och beklagar mig över min ensamhet.

Nej, jag ringer inte. Det gör man inte. Speciellt inte till dom som aldrig själv hör av sig. Jag blir bara tom och kall i hjärtat av allt låtsas "bryr mig om..."

Däremot blir jag välidigt varm i hjärtat när Peters gamla elever hör av sig. Personer jag själv inte känner, men som Peter har varit viktig för. Elever, som verkligen saknar och sörjer sin lärare - äkta och på riktigt. Han har varit en väldigt omtyckt lärare - mycket mera än jag tror han själv någonsin förstod. 

Själv ringer jag till klipporna - dom som hör av sig självmant. Dom som finns där även när det spännande är förbi. Dom som hör av sig för att höra hur jag har det - inte för att höra det senaste skvallret om polisutredningen. Jag ringer till dom som jag kan vara mig själv med. Som jag inte behöver spela ett spel med. Det är dom jag ringer.


Min fina, älskade, äkta Peter, jag saknar dig mer än någonsin. Att få vila i dina armar - utan masker. Som mig själv.


"Allt, allt jag ägde
var ditt mer än mitt.
Allt jag vackrast ville
var ditt, ditt, ditt.

Högt med dig jag talade
vad ingen i världen vet.
På ändlösa vägar
var du min ensamhet.

Låg jag vaken om natten
och tänkte ingenting,
andades, kändes jag dig, dig.
Du var runtomkring.

Livlöst är livet,
där inte du är kvar.
Världen är ett väldigt skal,
som ingen kärna har."


"Av Karin Boye"



Med Dig fick  jag klä av mig alla masker.



Kommentarer
Postat av: Fredrik från Jobbet

Satt här och läste genom din blogg medan jag borde skrivit juttu. Kom mig helt enkelt inte för att göra annat.



Återigen - mitt djupaste deltagande i sorgen. Jag är glad att du trots allt fått styrkan att tro att allt i livet har en mening, och hoppas det hjälper dig.



Ifall du, av någon outgrundlig anledning, vill lasta av dig dina bördor, gråta skrika och vara förbannad, eller bara ta en öl och fundera över livets upp-och nergångar, står jag till tjänst. Och det menar jag.



//F

2010-08-03 @ 16:27:27
URL: http://faktap.peppar.fi
Postat av: linaa vikken pina

tittar in o säger godmorgon:D

2010-08-04 @ 06:18:25
URL: http://linaabjornemalm.blogg.se/
Postat av: Ez

Hej!



Råkade hamna här efter att ha sett länken till din blogg på Tjejblog.



Först och främst: jag beklagar förlosten! Jag skulle vilja skriva att jag bara kan föreställa saknaden, men det skulle nog inte heller stämma. Jag kan nog inte föreställa den.



Sedan ville jag bara skriva och säga att när jag läste din text här ovan så kom jag att tänka på min mormor som förlorade sin man, min morfar för snart 2 år sedan. Nu träffar jag själv henne väldigt sällan för att vi bor i olika länder, men vad jag hör om henne från släktingar och ser själv när jag väl är där, så tror jag att det är ungefär så hon känner. Även för henne var det "okej" att sörja öppet i början, men att omgivningen nu förväntar sig att det gått tillräckligt tid. Men vem bestämmer när det gått tillräckligt lång tid? När ska saknaden vara över? Jag tror att den aldrig går över. Bara att man lär sig leva med det. Att fungera i vardagen är ett steg. Ett viktigt steg. Men det borde ju inte behöva betyda att man inte kan sörja öppet, att inte få berätta om och visa sin sorg öppet..



Sköt om dig!!

2010-08-04 @ 20:02:58
URL: http://ensingelsfunderingar.blogspot.com/
Postat av: Sorgfågel

Jag kunde skrivit exakt samma inlägg...nä, jag HAR skrivit exakt samma inlägg i min blogg! Slutar aldrig förundras över hur lik sorgen är! Hur alla vi sorgesystrar och sorgebröder känner samma saker, går igenom samma känslor och faser.

Önskar dig styrka och ljus och att glädjen en gång återvänder!

Många kramar

Sorgfågel

2010-08-09 @ 22:52:17
URL: http://cayenne72.blogg.se/sorgfagel

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0