Klassträff - en återförening efter 30 år

Jag är inte speciellt förtjust i massträffar. Där folk skall samlas i grupp innanför ramen av någon händelse. Bröllop, dop, begravningar - klassträffar. Det är främst för att jag känner mig obekväm bland okända människor eller människor jag inte normalt umgås med. Eller människor jag inte har något gemensamt med. På jobbets vägnar har jag inga problem att prata och umgås med idel okända människor, för där har jag ju en given roll. I massträffar är jag bara en i mängden och jag vet inte vilken roll jag tilldelats av olika människor. Detta bör inte missförstås - problemet är inte att jag är en i mängden utan att jag inte vet min roll i sammanhanget. Känner den där pinsamma tystnaden som upstår när man rabblat de obligatoriska fraserna. Åh, vad kul att se dig. Det var länge sen. Vad sysslar du med? Jaha. Har du barn? Gift? Ok. Och sen rabllar man själv de samma svaren och sen uppstår den pinsamma tystnaden. Vad säger man sen?

I går hade vi klassträff. Det har gått 30 år sedan vi gick ut nian. Under årens lopp har det ordnats några träffar. Själv har jag deltagit i 5-års träffen. Efter det har jag inte deltagit eftersom ingen inbjudan nått fram. Jag bodde ju inte i byggden och FB är ett för nytt påhitt. Nu var det alltså 25 år sedan senaste gång. Jag velade och velade. Kände inte riktigt för att gå men samtidigt var jag nyfiken. Och av någon outgrundlig anledning kände jag någonslags ångest djupt i maggropen. Ville jag verkligen utsätta mig för den där pinsamma känslan. Ville jag köra två gånger en timme när jag skulle upp tidigt följande morgon?

Men som vanligt tvingade jag mig att åka. Tog mig i kragen och beslöt att kvällen får bli precis som den blir. Och den blev oförskämt trevlig. Nästan 50% av klassen fanns på plats. Det mest fantastiska var att alla i vår årskurs fortfarande var i livet. Inte ett enda dödsfall. Det var många jag kom ihåg och kände igen. En del kände jag till utseendet men namnen hade jag glömt. Ett fåtal har jag umgåtts med de senaste åren. Men det var verkligen en riktigt gemytlig träff. Jag hade tänkt sticka mig in och äta med dom andra. Byta några ord med dom jag kände mig bekant med och sen återvända hem till min trygga vrå. Men jag kom mig inte därifrån före småtimmarna. Klockan närmade sig 00.30 innan jag slitit mig från samtalen. Och jag tyckte uppriktigt att det var synd att åka hem så tidigt. Men jag var helt enkelt tvungen.

Vad hade hänt på 30 år? Vi var en aning äldre, hade bra mycket mera erfarenhet och - förhoppningsvis - var vi lite klokare. Nån kilo hade vi satt på oss, så som man bör när man kommit i den här ansenliga åldern. Några rynkor rikare var vi väl alla. Men jag måste säga att vi var ett riktigt ungdomligt gäng "tanter och farbröder". Några hann man prata med men många hälsade man bara på. Tiden var så kort och så mycket att ta igen. Inte en enda gång fick jag den pinsamma känslan. Inte en enda gång tänkte jag att jag gjort fel val som kom på årsfesten. Tvärt om. Jag är väldigt glad att jag gick på festen. Väldigt glad.Årgång 78-81


Jag, Marika och Mayvor


Samvaro innan maten


Helena till vänster ordnade festen och avtackas med blommor av Nette


Maten lät sig väl smaka


Benita, Carola, Maria, Mia och Camilla


Carola, Gunilla, Maria, Lisbet, Mia och Camilla


Jeppo-gänget var skralt representerat, endast Marina, jag och Björn


Någon försöker få ordning på klassen för fotografering

Ensamvargen

För det mesta trivs jag med att vara ensamvarg. Och jag har själv valt att inte ha någon bred umgängeskrets. Att inte ha en massa färdigt inbokade träffar med människor. Inte ha veckosluten färdigt planderade i månader framöver. Att istället få känna möjligheten att göra det jag känner för just för stunden utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Få känna tystnaden runtomkring mig. Se friheten framför mig. Det betyder inte att jag inte är social. Tvärt om så är jag väldigt social. Men med åren har jag haft jobb där jag ideligen träffar människor och då har behovet av ensamhet och egen tid blivit så mycket större.

Det var så härligt med Peter, för han hade samma behov av ensamhet. Ibland från jobbet, ibland från alla krav. Ibland från mig. Vi ville ha vår egen tid. Båda två. Det var så skönt att sen vara tillsammans - utan krav. Med friheten att ibland få vara ensam. 

Men ibland känner också ensamvargen sig ensam. Mitt i all frihet och tystnad. Då, i dom stunder man borde vara två eller fler. Det är helt trevligt att göra mat, men inte att äta ensam. Vem åker ensam ut på picnic? Vad är en festival på egenhand?

I veckoslutet har det varit Rockfestival i stan. En massa högintressanta band, bland annat The Ark och Bo Kaspers Orkester, som jag sett fram emot att gå och titta på. Men när fredagen kom så kändes det inte längre så lockande, för jag hade ingen lust att gå ensam. Så jag stannade hemma. Dessutom var jag trött efter dagens jordgubbsplockning - 8 kg färska jordgubbar som nu ligger i frysen.

Men på lördagen skulle min absoluta favoritartist, Jenni Vartiainen, uppträda och jag velade hela dagen om jag skulle åka. Jag tvättade kläder - funderade. Jag städade - funderade. Tvättade och friserade hundarna - funderade. Till slut bestämde jag mig. Det skulle bli rockfestival på egenhand. Med kameran nerpackad tog jag mig de få kilometrarna till Vasklot hamn och fick njuta av ett helt underbart uppträdande av Jenni. På plats fanns också en gammal bekant fotograf, som tog sig tid att gå på en kopp kaffe innan jag återvände hem. Nöjd och belåten efter den musikaliska tankningen. Hem till min ensamhet där fyra nytvättade hundar väntade, lyckliga när matte kom hem. I den stunden kände jag mig inte så ensam - trots allt. Ensamvargen hade åtrvänt.

JORDGUBBAR I STORA LASS

8 kg jordgubbar färdiga för frysen


HUNDSPA

Fanny före tvätt och klippning


Wilmas skägg


Fanny och Agnes efter


Wilma, vacker som aldrig förr


Skönheternas skönhet Agnes
JENNI VARTIAINEN PÅ VASA ROCKFESTIVAL 16.7.2011MISSÄ MURUSENI ON (Fri översättning: Där min älskling är)


Jennis låt Missä muruseni on är den låt jag gråtit mest till när saknaden varit som störst. Ännu idag vill tårarna falla när jag lyssnar på den. Så mycket som påminner om Peter, även om det inte var vår låt. Men samma melankoliska sakanad finns i orden. Samma känsla av att han finns här ibland, runtomkring mig.


Fri översättning av "Missä muruseni on" (Där min älskling är):

På natten gick jag åter för att sova på balkongen
för att han skulle vara närmare mig
Från min bädd syns himlen och jag började vänta
att jag ska se ett stjärnfall.
Det sägs att om man ser en stjärna falla
så får man önska vad man vill
På natten viskade jag en önskan mot skyn
Hoppas vindarna snart börjar blåsa

Blås vind dit där min älskling finns
Lek med hans hår en liten stund
Berätta om min kärlek, berätta hur jag saknar honom
Berätta att jag fortfarande väntar på honom.

I går var kvällen vindstilla
men plötsligt kände jag en vindpust
- som en andedräkt på min hud
Någon rörde sig nära mig
rörde vid min kind
Jag kände en välbekant hand på min hud

Och jag tvivlade inte längre
- jag visste att jag
kan somna som ett litet barn
Luften som vi andas är den samma
Och under våra fötter finns samma mark

Blås vind dit där min älskling finns
Lek med hans hår en liten stund
Berätta om min kärlek, berätta hur jag saknar honom
Berätta att jag fortfarande väntar på honom.
Missä muruseni on

Yöllä taas mä menin parvekkeelle nukkumaan, 
jotta lähempänä mua ois hän 
Pediltäni taivas näkyy, ryhdyin oottamaan, 
että näen tähden lentävän 
Sanovat jos jossain huomaa tähdenlennon niin 
toivoa voit silloin mitä vaan 
Yöllä ylös taivaalle mä pyynnön kuiskasin 
Kävisipä pian tuulemaan 

Tuuli tuule sinne missä muruseni on 
Leiki hetki hänen hiuksillaan 
Kerro rakkauteni, kerro kuinka ikävöin 
Kerro, häntä ootan yhä vaan 

Tyyni oli eilen yö 
mut kohta kuitenkin 
Tuuli henkäisi ja tuntee sain 
Joku liikkui lähelläni 
koski poskeain 
Tutun käden tunsin ihollain 

Enkä enää epäillyt 
vaan tiesin, että voin 
Niin kuin pieni lapsi nukahtaa 
Ilma jota hengitämme samaa ilmaa on 
Ja jalkojemme alla sama maa 

Tuuli tuule sinne missä muruseni on 
Leiki hetki hänen hiuksillaan 
Kerro rakkauteni, kerro kuinka ikävöin 
Kerro, häntä ootan yhä vaan

Fem härliga dagar

"There comes a time in life, when you walk away from all the drama and people who create it. You surround yourself with people who make you laugh, forget the bad, and focus on the good. So, love the people who treat you right and pray for the ones who don't. Life is too short to be anything but happy. Falling down is part of LIFE...Gettting back up is LIVING."

Hur sant är inte det?
Jag har inte längre behov av drama. Jag vill omge mig med människor som jag mår bra tillsammans med - inte energitjuvar. Människor som får mig att skratta - inte att må dåligt. Människor jag får vara mig själv tillsammans med - inte spela spel. Jag har haft fem underbara dagar med just sådana människor - som gör mig glad!Hos Stig och Ann-Christin på villan i Vörå den 30.6
En solig och fin dag som gjord för stugliv


Grillat


Smakade underbart


Efter hårda vindar blev det helt vindstilla till kvällen


En liten båtutflykt med Ann-Christin, Stig och Daniela


En ilsken tärna vaktade sitt bo


Jag njöt av både sällskap, väder och båtfärd
Min kära vän Ilse på besök i Vasa 1-4.7

Bästa vänner i över 18 år!


Fotografen i farten


Hundarna är vana att posera


Otrolig vind rev och slet i träden


Men på min terass var det varmt och skönt


På utfärd till Brändö


Ute i Svedjehamnen och Saltkaret


Vackra vyer över Svedjehamnen


Jag fotograferad av Ilse högst uppe i Saltkaret


Replot hamn med Replot bron i bakgrunden


Hårda vindar ute vid Berny's


Den fina Replot bron

RSS 2.0