Från ett förhållande till att bli änka

Det tog 383 dagar. Även om jag tänkt på det många gånger så skulle det räcka över ett år att få det gjort - en sån enkel liten sak som ändå kändes oöverkomligt svår. Att ändra status på Facebook från "i ett förhållande" till "änka". Det har hänt att jag fått gratulationer och folk har varit uppriktigt glada över att upptäcka att jag är i ett förhållande - bara för att konstatera att det "trampat i klaveret" (inte vad jag tyckt utan dom själva). Ångerfyllda har dom bett så mycket om ursäkt.

Men nu är det äntligen gjort. Nu har jag erkännt, eller ska jag snarare säga underkastat mig att se mig som änka, fast det inte kändes riktigt hundra. När det stod att "Om du väljer att trycka på ok så kommer ditt förhållande med Peter Wiik att upphöra" så kändes det lite kusligt. Tänk att det bara är att trycka på en knapp idag och så är det förhållandet borta. Skrämmande. Verkligen på riktigt. Jag vill ju inte att det ska upphöra, men jag har ju inget val. Inte om jag tänker gå vidare.

Hans telefonnummer kommer att få hänga med ett tag till. Antagligen så länge tills telefonen paijar och nummern raderas med våld. Likaså kommer Peter att finnas kvar på min vänlista. Jag kan bara inte radera honom. Det blir för mycket. Ett steg i taget får det bli.
Glad midsommar

Det är det verkligen. En glad midsommar. Jag har varit ensam största delen av tiden, men ändå har det varit trevligt.

Idag fick jag en glad överraskning när min gudson och hans pappa kom och gratulerade mig tidigt från morgonen. Jonas hade själv plockat blommorna och det var verkligen hjärtskärande sött när han stod där med den lilla buketten i handen när jag gick och öppnade. Jonas själv fyller också år idag. Hur praktiskt är inte det så man kommer ihåg sitt gudbarn.TREVLIG MIDSOMMAR TILL ALLA!


Jonas syns knappt bland alla hundarna som ville tränga sig med på solstolen.Min fina bukett jag fick av Jonas på min födelsedag ♥

Uppvaktning

Det hördes en massa tjatter från bakgården. När jag kikade ut var det fullt med sparvar på terassen som uppvaktade varandra. Eller vaktade dom kanske sitt revir? Den ena gjorde sig större än den andra och förde ett fasligt väsen. Men det var kul att titta på.


En stod på ena sidan om krukan och burrade upp sig


Bakom satt den andra och tjattrade


Den tredje gömde sig i häcken


Medan ett par tjattrade under trädgårdsmöblerna

242

Idag firar min blogg ett år. En blogg som jag startade för att bearbeta min egen sorg men som samtidigt blivit en blogg för andra i samma situation. På samma sätt som andra änkors bloggar varit min tröst under året.

Sorgebloggar fyller sin funktion. Både för den som skriver och den som läser - speciellt om man kan identifiera sig med det som skrivs. Själv har jag jämfört andra änkors framsteg i sorgearbetet. Berg och dalbanan man genomgått med framsteg och bakslag. Förändringarna som gett hopp och tro att man en dag ska rida ut stormen och klara sig genom alla de skärseldar man tvingats i.

Min blogg har jag också skrivit för att själv tvinga mig att känna efter vad jag verkligen känner och sätta ord för det. Det har inte alltid varit lätt att förklara. Ge ord för de känslor som gör så ont att ord inte räcker till. Men jag har tvingat mig att känna efter och analysera och fundera och framför allt att tvinga mig att vara ärlig med det jag känner.

242 inlägg har det blivit. En salig blandning av mycket sorg och saknad, men också glädje, hopp och tro på framtiden. Vardagliga iakttagelser. Bilder. Dikter, sånger och ibland bara konstateranden.

Ett stort tack till alla er som orkat skriva inlägg på bloggen. Jag kommenterar sällan era kommentarer, men ni ska veta att jag tar era ord till mitt hjärta. Det är förunderligt vilken tröst era ord har givit. Insikten att ni finns där ute och har slått följe med mig på min långa vandring. Jag har kommit en lång bit på väg, men mycket återstår. Hoppas ni vill fortsätta att vandra med mig ännu en bit.
Jag - i tiden.

För ett år sedan regnade det. Jag stod i en blå klänning och en svart virkad långväst med min hjärteformade blombukett i ena handen och ett paraply i den andra. Regndropparna smattrade mot paraplyets tyg och skvätte in mot ansiktet och blandade sig med tårararna. Det var den dagen vi stod på gravgården och såg din vita kista sänkas i den svarta gropen för att gömma resterna av din kropp - för alltid. Det var en tung dag. En svart dag.

Idag - ett år senare. Det hade utlovats regn men solen skiner mellan molnen. Jag sitter ute i min lilla trädgård med hundarna och tittar på blommorna, min jordgubbsplanta och kruka med tomater. Jag odlar. Lite för husbehov men mest för att ha något att göra och följa. Se hur det växer och bär frukt. Lite bildligt och mycket bokstavligt. För jag är inte längre så mycket på gravgården. Varken i tanke eller fysiskt. Jag är här - i tiden. Nuet. Försöker få min vardag att bära frukt. Blomma. Ge mig liv i dagen. Försöker att inte leva i det förgångna utan söka glädje i det som finns här - mitt framför mig. Hitta min egen oas.

Allt oftare lyckas jag. Inte hela tiden men oftare. Ännu har jag inte kunnat känna den samma glädje och ro jag hade med Peter, men jag är på väg. Och jag nöjer mig med mindre. För allt som är bra är bättre. Ingenting är mycket värre.Min jordgubbsplanta med massor av blommor och början till jordgubbar


Bland bladen hittade jag den här skönheten


Min oas i nuet


Nu väntar jag att mina tomater skall mogna


En hundnos dyker upp för att inspektera graden av mognad på tomaterna


Vädret har varit gynnsamt för växterna, som blommar så det knakar


Pelargonen full med blom och nya knoppar


♥ F.A.W.E - the fabulous four ♥


NU är mycket bättre än DÅ


Det är inte bara regn som faller...


Där, under ditt träd...

Borta bra men hemma bäst

Det är länge sen jag drömt om Peter. I går natt drömde jag att vi åkte tåg. Vi var på långresa och utforskade främmande ställen. Jag är inte riktigt säker på var vi var men någonstans i Asien. Vi hade åkt länge och jag hade sovit nästan hela resan. Var irriterad över att inte ha sett någonting. Vi stannade till på en station. Det var så vackert. Jag skulle gå ut och titta och fotografera lite. Peter stannade kvar i tåget. Plötsligt åkte tåget iväg. Alla mina saker blev kvar på tåget - pengar, telefon, kamera, kläder - och Peter. Jag hade ingen aning varifrån vi kommit eller vart tåget var på väg. Jag stod kvar på perrongen och visste inte hur jag skulle få tag på Peter eller vart jag skulle ta vägen.

Plötsligt gick jag in på ett tåg. En liten vagn utan någon inredning. Som en vagn för boskap. Konduktören visade var lampans avbrytare var och for vidare. Jag började söka mig fram i tåget och kom till vagnar som var stora som matsalar. Folk satt finklädda och åt och blev underhållna av dansgrupper. Jag vandrade vidare genom salarna och kom till sovkupéerna och tyckte att jag kände igen mig. Knackade på en dörr och innanför fanns landsmän. Jag bad dom om hjälp att ringa Peter. Fick plötsligt en känsla av att han var i följande kupé. Innan jag hann undersöka kupén vaknade jag med en ångestklump i brötet. Det var en obehaglig dröm. Inget bra uppvaknande alls.

Jag var trött hela dagen. Matt och kraftlös. Hade vart färdig att gå och lägga mig redan vid halv åtta men höll mig vaken till halv tio. Somnade så fort jag lagt huvudet på dynan och sov 10 timmar i ett streck. För jag är rätt trött nu, efter alla flyttar, kalas, resor och dimissioner. Och inte minst årsdagen av Peters död. Flera veckor innan började jag känna den där ångesten inför dagen när alla minnen skulle rivas upp igen och salt strös i såren. Men dagen gick bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Lite mera gråt och mera sakand än vanligt, men mycket mindre ånget än jag förväntat mig. Det har verkligen skett en stor förändring på ett år, fast man inte märkt dom små stegen.

Det har tagit på krafterna att byta miljö, men det har gjort mig gott. Jag känner att det är rätt beslut jag gjort. Väldigt lite påminner mig om Peter i mitt nya hem. Hans bilder finns utplacerade, men väcker ingen ångest eller negativa känslor. Den saknad jag känner väcks och matas av helt andra saker. Oftast är det känslor av ensamhet som lockar fram saknaden. Men mest är det dom fina, vämodsfyllda minnena av allt det vi gjorde och allt det vi skulle göra. Mat är också, fortfarande, en svår bit för mig och väcker kanske den största ångesten. Det var ju maten som vårt liv kretsde runt. Men det har blivit mycket bättre och idag kan jag göra mat utan att magen knyter sig i en stenknut. Det är en stor förändring.

Jag är lycklig över att jag har mina hundar. Dom ger mig glädje och ro i kroppen och många skratt om dagen. Igår flög en fågel i fönsterrutan och landade vimmelkantig på vår terrass. Fyra nyfikna ögonpar stod och stirrade på den lilla varelsen när jag kom ut. Försiktigt nosade dom på fågeln, en i taget. Vi lyfte fågeln med en mössa och placerade den i häcken så att den fick ta igen sig i lugn och ro innan den var klar för att flyga iväg. Kvittrande tog den skydd bland lövverket i busken och vi lät den vara ifred. Jag hoppas att den har hittat hem.OPERATION FÅGELRÄDDNING

Tolv månader - Ett helt år av ensamhet

Till min kära!

Ett år är ingenting i en evighet.
Ett år är en kort tid i en människas liv.
Men ett år är en oändlighet att leva utan dig.

För exakt ett år sedan, klockan 00.40, fick jag ditt sista sms. Då kunde jag inte ana att innan solen skulle gå ner nästa gång så skulle du vara borta – för alltid.

Idag har det gått ett år sedan min värld rasade samman. Det var då jag fick samtalet som skulle krossa alla mina drömmar och hela min framtid skulle raderas på fem sekunder. Det var den dagen jag fick lära mig hur det känns att verkligen förlora. Det var den dagen du lämnade den här världen, Peter. Den dagen en del av mig dog.

I 365 dagar har jag levat med den brinnande längtan efter dig. En ständig saknad som jag aldrig kan förklara eller i ord beskriva. Den har varit förtärande, oändlig och ibland så stark att jag nästan tappat viljan att leva. Min sorg har varit svart. Ogenomtränglig och vass. Bottenlös. Förlamande.

Det har gjort ont. Bara tanken på dig har gjort ont. Att leva utan dig har varit värre.

Jag har skrikit ut min förtvivlan. Gråtit floder av tårar. Känt ångestens käftar bita sig fast och slita mitt inre i stycken. Med sina sylvassa taggar rivit upp blödande köttsår i min själ. Jag har svurit och förbannat. Bönat och bett att jag skall bli fri från dessa skärseldar som förintade mig. Jag har vakat. Jag har gråtit mig till söms. Jag har drömt. Om dig och om oss. Om vita bilar som lett till död och förlust.

Ibland har jag gått som i ett töcken av ingenting. Tom och genomskinlig. Vilsen. Ensam och tilltufsad i en förlorad framtid. Med en förlorad identitet. Ett liv i ett ingenmansland jag aldrig tidigare besökt. Jag kunde inte språket. Jag kände inte till vägen. Jag kunde inte reglerna. Jag hade ingen karta. Jag bara irrade runt och letade efter mig själv i ruinerna av mitt eget liv. Sparkade runt i de rester som en gång var vi. Du och jag.

Jag ville inte dö. Men jag ville inte leva. Inte utan dig. Och jag levde inte. Jag bara existerade. Med en blick fylld av tomhet och ett hjärta fyllt av sorg och förtvivlan. Med en själ som förtvinade och dog en smula. Jag räknade minuter. Det var min framtid. En minut framåt. En enda minut till. Att orka leva. I minuter.

Jag har pratat med dig. Inom mig. Stått vid din grav och känt din närvaro runtomkring mig. Somnat, med en förnimmelse av din hand mot min rygg. Känt din ande omsluta mig som en sval vind. Du har funnits här. Kanske i min dröm eller i min fantasi. Men du har funnits här.

12 månader senare. Jag i ett nytt hem. I en ny stad utan kvarglömda minnen. Jag i min nya framtid. Utan dig. Utan vi. Utan oss. Bara jag – ensam här och nu. Men med framtidstro och en tro på att livet en dag skall segra. Trots allt.

För sorgen är inte längre ogenomtränglig. Den är transparent. Den släpper genom även glädje. Och livet är inte längre bara svart. Trots avsaknad av det rosenröda så har det fått nyanser. Försiktiga, jordnära färger som bygger min grund för att överleva. Och att leva, inte bara existera. För jag har dagar kvar – dina tog slut när allting skulle börja. På riktigt. På allvar.

Men jag älskar dig fortfarande, Peter.

Då, när du fanns här, älskade jag dig för den kärlek du gav mig. Den trygghet jag kände i din närhet. Jag älskade dig för att du var annorlunda. Jag älskade dig trots att våra ryggsäckar tyngdes av det förflutna. Jag älskade dig för att du var den enda som på riktigt förstod mig och ändå älskade mig - för just den jag var. Just därför att jag var just den jag var. Och du såg mig. Jag älskade dig trots att många och mycket slet i dig och ibland förblindade dig.

För alla ”på grund av” vann över alla ”trots att” och kvar fanns det vi trodde på. Det som ingen annan rådde på. Det som var bara ditt och mitt och som få helt förstod sig på. Det var det vi kallade för kärlek. För varandra. En kärlek som bara du och jag förstod – fullt ut och med allt det innebar. Ingen annan behövde förstå. För i slutändan var det ändå vi.

Nu älskar jag dig för allt du gav mig. Kärleken. Alla minnen. Alla upplevelser. All kunskap. Min kärlek till dig kan aldrig dö. Men den kommer att ändra skepnad och får en annorlunda intensitet. Den finns kvar som en värmande tanke ur vilken ett nytt liv kan växa. Mitt liv – utan dig, men med dig inom mig. Som en styrka och en kraft.

Jag saknar dig, Peter.

På så många olika sätt och av så många olika orsaker. Jag saknar din visdom. Din klokhet och din aldrig sinande kunskap. Den trygghet jag kände när jag hade dig runt omkring mig. Din otroliga människokännedom som jag, först efter din död, förstod helt och hållet. Och jag har sett allt det där du pratade om, Peter. Både falskheten och avunden, men också äktheten och det som är ”på riktigt”. Och jag har gallrat.

Jag saknar din intensitet i allt du gjorde. Dina ”konstiga” funderingar och ditt lite aviga sätt att tänka – din unika personlighet. Det kommer aldrig att finns någon som du.

Jag saknar din blick som var så fylld av kärlek. Dina kärleksord. Den sårbarhet du vågade visa. Ditt hjärta du vågade blotta. Jag saknar ditt leende som fick fjärilarna att dansa i min mage. Dina händer som alltid sökte mina eller låg på min rygg för att känna närheten. Jag saknar våra långa och djupa samtal om livet, döden och kärleken. Våra delade vinflaskor och vakade nätter. Vårt hysteriska fnitter i mataffären och våra gourmetmiddagar i den enkla vardagen. Behagligheten i tystnaden. Våra utflykter och fotograferingsdagar.

Men mest av allt saknar jag din närvaro, din existens. Känslan av att veta att du fanns, även om du inte fysiskt var bredvid mig. Lugnet inom mig när jag inte längre behövde söka. För du var den jag alltid sökt - i alla jag mött - och som jag äntligen hade funnit.

I världen är du bara någon – men för någon kan du vara hela världen. Du var min värld, Peter. Hela min värld. Men min värld rasade. Förintades och slogs i spillror. Dog och försvann.

Idag – för precis ett år sedan.


Det var enkelt och vackert
du sa att du väntat mig
Jag kunde ana att det fanns en himmel
på jorden jag såg den
Och du bad mig att leva
mitt liv alltid nära dig
Jag följde dina steg och allt jag någonsin
drömt om fanns där för mig

Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig

För jag trodde att du fanns och väntade mig
Ja alla dagar jag vandrat så sorgsen och trött
För att möta den vackraste människa jag någonsin mött


MIN KÄRLEK – FÖR DIG – FÖR ALLTID

 


Jag blev så glad

Jag har - helt ovetande - varit olaglig. Kört runt ett par månader i en obesiktad bil. Det var inget problem så länge jag inte visste. Men när jag kom underfund med min lagolydnad blev det plötsligt jättespännande att köra. Sådär oroväckande spännande - på ett dåligt sätt. Jag blev plötsligt en mycket osäker chaufför, spänd och rädd för att trassla till det i trafiken. Få poliserna i hälarna och förlora skyltarna till bilen. Det nästan kändes som om det stod skrivet "OBESIKTAD BIL - FARA I TRAFIKEN" på min bil. Med minst en meters stora bokstäver.

Varför jag inte besiktade bilen? Därför att jag inte fick fixat det söndriga säkerhetsbälteslåset (jag försökte i Vasa) innan besiktningen. Därför att det blev veckoslut när jag märkte det och jag var tvungen att åka ner till södra Finland på Idas studentdimission - med min obesiktade bil.

Så, idag åkte jag norrut. Gick in på Kavanders Servicestation i Nykarleby. Där har jag alltid fått världens bästa och snabbaste service. Inget undantag idag. På nolltid, och utan tidsbeställning, hade han fixat mitt säkerhetsbälte och jag hoppades att bilen skulle gå genom besiktningen. Körde tillbaka till Vasa. In på besiktningen. En jättetrevlig besiktningsman tog hand om bilen och 30 minuter senare körde jag iväg med en nybesiktad bil och med tillönskan om en trevlig sommar.

Jag blev så glad. För snabb och trevlig service. Tänk så lite det behövs för att någon skall göra ens dag.Jag är en stolt mor

Hon har klarat sig genom grundskolan och gymnasiet med bravur. I går fick hon studenten. Med fina betyg och stipendie som plåster på såren för allt hon kämpat för. Med den vita mössan som ett tecken på kunskap och att en deletapp är nådd.

Nu står hon här med hela livet framför sig. Fri att göra vad hon vill. Fri att kasta sig ut i en värld full av möjligheter men också fallgropar. Och jag tror på henne. Jag liter på henne. Hon är min älskade dotter och jag är stolt att få vara hennes mor.

Försök att ta tillvara
allt gott som livet ger.
Se det stora i det lilla
så kan guldkornen bli fler.

Ge dig tid att reflektera
en stund i lugn och ro.
Låt sanningen bli vetskap
men släpp även fram din tro.

Och när du möter mörker
och livets tvära kast
– känn då hur livet rör sig
och ljuset får kontrast.

Känn att du får styrka
av allt som gör dig svag
– att där finns nåt att lära
av allt som sker var dag.

Siv AnderssonRSS 2.0