På kanten

Känner mig olustig. Irriterad och arg. Det är nu jag står här. På kanten till den stora framtiden jag inte velat kännas vid på hela året. Inte velat tänka på, för den har kännts så hotfull och stor - och avlägsen. Så öppen och så ensam. Och så väldigt utan Peter.

Det gjorde den inte då. För länge sen, när Peter levde. När Peter skrattade och planerade, fylld av drömmar och framtidstro. Och jag skrattade med honom och vi skrattade med varandra och vi skrattade åt varandra. Och framtiden var någonting ljust, roligt och något man längtade till. Något vi trodde på. Förberedde. Såg fram emot. Vi. Tillsammans. För alltid. På riktigt. Det var ju i just den här framtiden vi skulle börja uppfylla drömmen vi hade - nu, i denhär stora framtiden, när min skola var över och en ny frihet började. Så mycket planer. Så mycket framtidsglädje. Så mycket "Sen, när vi..."

Så länge sen.

Nu har jag kommit i fatt den framtid vi hade då. Som plötsligt är här och nu. Mitt framför mig. Men var är glädjen idag? Var är lyckoruset inför det "nya" livet? Entusiasmen? Drömmarna och framtidstron? Jag står här på kanten och allt känns bara som om en oändlig avgrund som breder ut sig framför mig. Jag vet att jag måste ta steget och hoppa in i det okända. Men det känns som om jag hoppar ut i tomma intet. Jag hoppar utan fallskärm och utan skyddsnät. Och utan Peter. Framför allt utan Peter. Och det finns ingen som tar emot mig när jag faller. Ingen som säger "Det blir nog bra..." Ingen som stryker mig över håret när motgångarna radar upp sig. Ingen som säger "Men jag finns här, alltid..."

Och jag ska ensam försöka ta mig förbi alla dom grusade planerna som gömmer sig i varje skugga av dom krossade drömmarna. Var ska jag söka glädjen i det? När allting bara känns så stort och oöverkomligt. Och jag är bara förbannad och arg och ledsen och besviken - osäker och obeslutsam.

Allting utan Peter. Mitt liv?


Det var ju så här framtiden skulle se ut...


Out of order

Ibland saknar jag ord för att riktigt förklara den där känslan man har av saknad blandad med oro. Inte direkt en ångest känsla, mera som en molande saknadsvärk som breder ut sig i kroppen. Den där vemodskänslan som ibland känns som sorg, ibland som längtan. Men som trots allt är odefinierbar. Den bara hänger över en som ett osynligt svart moln. För jag är fortfarande rädd för framtiden utan Peter. Känner mig så halv och så obeslutsam. Samtidigt som jag står och väger för och emot utan att veta vad som blir bäst. Det är nu jag velat få bekräftelse, få höra att jag tänker rätt. Att han kommer att finnas där oberoende. Men han finns inte här. Oberoende. Och jag förbannar mitt öde och känner mig gammal, trött och förbrukad.

Out of order. Ur bruk. Sönder. Ratad.

Jag har aldrig varit rädd för att bli gammal och ensam. Inte varit rädd för att inte duga. Inte före nu. När jag är ensam. Inte känner mig duglig. Såna saker spelade ingen roll när jag hade Peter. För honom var jag alltid duglig. För honom var jag värdens finaste Lisen. Även såna dagar när jag själv hatade mig och kände mig trött och gammal och ful. Det var dom dagarna han visade sin uppskattning. Det var såna dagar jag var världens bästa Lisen. Och han var MIN människa. Och jag fick älska. Och jag fick känna mig trygg. Vågade planera. Se framåt. För HAN fanns med i allt.

Nu är jag ur bruk. Och så vettlöst rädd för framtiden. Livrädd.

Jag saknar DIG, Peter.


Beslutsångest

Det är när man står vid vägskälen och skall göra beslut som jag saknar honom mest. Jag vill rådfråga honom. Veta hans åsikt. Få hans stöd i stora frågor som gäller framtiden. Men han finns inte här och jag känner beslutsångest. Vet inte vilken väg jag ska välja. Den invanda, tråkiga och trygga eller den efterlängtade men osäkra vägen?

Ångest!

Motvind

Har kommit in i en jobbigare period. Känns som allmän motvind. Inget blir riktigt som man har tänkt sig. Den ena motgången avlöser den andra och det har lett till mera tårar och mera tankar och mer saknad. Det är just i såna stunder man känner hans frånvaro. Det var nu jad hade frågat honom om råd. Det var nu han hade stöttat och uppmuntrat. Det var nu jag hade hittat trösten i hans famn om kvällarna.

Det känns bara så oändligt ödsligt och tomt. Och jag saknar honom så det gör ont i varje cell av kroppen. Och tankarna lyckas jag inte hålla borta utan dom väller över mig och känner mig liten, sliten och trött. Som en kvarglömd hundvalp i regnet. Jag vill inte gråta men jag gör det ändå. Undrar när alla tårar äntligen skall ta slut. Undrar när jag äntligen skall komma ur denhär Peter-bubblan och förmå mig att tänka på honom med glädje och inte sorg. Med tacksamhet och inte med förtvivlan. Med enbart kärlek och inte saknad.

Peter, du fattas mig.
Ilonas berättelse nu på engelska

Ilonas kanadensiska styvpappa, Barry Madden, har tillsammans med Ilonas mamma Liisa översatt Ilonas berättelse till engelska och den kommer alltså att göras även i en engelsk bokversion. För alla er som inte kan finska, här kommer bildspelet på engelska.Tankar från bubblan

Jag sitter kvar här i min bubbla som på ett märkligt sätt känns trygg och bra. Det är här jag vet vem jag är. Det är här jag har en egen identitet. Den identitet jag vilset och famlande sökte efter att jag tappat min egen när Peter inte längre fanns. När jag fick "Den sörjande Lisen" identiteten och lärde mig leva med den. Det blev på något sätt enkelt. För människor har accepterat och behandlat mig så - vant sig. Men nu då? När det börjar kännas trångt här inne och jag vill komma ut men inte vågar.

Hur gör man när man skall göra hål i bubblan och komma ut i det skrämmande livet igen? Hur ska jag då vara? Hur ska jag lära mig leva med den nya identiteten som "Den vanliga Lisen" som inte längre ska sörja och gråta? Som ska vara glad och nöjd och ... vanlig. Jag är förvirrad och rädd. Jag har ju aldrig levt som "Den vanliga Lisen" efter Peter. Och jag sörjer ju fortfarande fast jag kämpar med att vägra känna. Samtidigt som jag kämpar med att få livet att rulla på som vanligt. Kan jag överhuvudtaget bli vanlig igen? Kan man bli vanlig om man bär saknaden med sig överallt. Kan man någonsin sluta sakna?

För jag saknar Peter fortfarande. Med en sådan intensitet att jag vägrar att tänka på honom. Ibland undrar jag om det syns utanpå när min hjärna arbetar på högtryck för att radera tankarna. De vämodiga tankarna. Ensamma tankarna. Peter-tankar. För jag orkar inte bearbeta dom längre. För bearbetning betyder gråt och jag är så innerligens trött på att gråta. Orkar inte känna den där ångestkrampen i magen varje gång tankarna dyker upp. Så jag låter hjärnan arbeta. Försöker med våld rikta tankarna på något annat. Ibland som helt irrationella tankar och handlingar bara för att inte släppa dom svåra till ytan. Jag räknar högt. Visslar. Harklar mig högljutt. Börjar gosa hysteriskt med hundarna och prata forserande. Bara för att slippa känna... Men ibland bryter tankarna genom alla murar och skyddsmekanismer och det känns som om luften går ur mig och jag ramlar ihop och känner mig maktlös och urlakad och ---- så innerligt sorgsen och ensam.

Jag saknar honom. Jag saknar kärlek. Den där känslan att vara älskad och att älska. Att få sitta tätt intill. Känna någons hand. Förtroligheten. Vi-känslan. Men det är bara Peters kärlek jag känner jag kan acceptera. Bara Peters kärlek jag vill ha. Mitt hjärta är så fyllt av honom fortfarande. Det finns ingen plats för någon annan där ännu. Och jag är rädd att jag aldrig kommer att ha plats för någon där. Samtidigt som jag inte vill vara ensam i hela mitt liv. Kommer jag någonsin att bli färdig? Konflikten växer till ångest i min mage - Konflikten av en längtan efter den kärlek man aldrig kommer att få och längtan efter någon man inte kan ta emot. Så jag håller mig kvar i min bubbla ett tag till och sitter här och inväntar den skrämmande årsdagen...
Tack å förlåt

En skrattfylld lördagskväll på Oravais revy - Tack å förlåt. Roland Engström behövde bara visa sig så blev man full i skratt. Men alla gjorde bra ifrån sig. Rekommenderas.


Roland Engström och Ulf JohanssonBror GammelgårdRoland EngströmDaniel Bärg och Roland EngströmAndreas Norrgård,  Roland Engström och Daniel Bärg.Bror Gammelgård, Kevin Holmström, Birgitta Långnabba och Jeanette Häggblom
Mässkär

Vi gick över isen till Mässkär för att njuta av den soliga dagen och "barnens dag-evenemanget". Som vanligt var det mycket folk i farten som var ut och traskade i den härliga vårsolen. Lite bitande vind fick benen nedkylda, men knep härligt i kinderna och den friska luften gjorde gott för dom trasiga lungorna.

Det var en vämodig känsla. Min och Peters utflykt till Mässkär förra vintern gjorde sig påmind och det kändes ledsamt att bli överskjöld av alla minnen. Det känns fortfarande tungt att bli påmind om Peter. Jag försöker undvika tankarna för att göra det lättare. Ibland ramlar dom ändå över en och man kan inte värja sig - som idag.

Jag gråter. Längtar. Saknar. Undrar om det någonsin kommer att bli riktigt bra igen - utan Peter...


Ännu kan man ta sig över isen till Mässkär

Vårat gäng. Linda, Tobias, Ann-Christin och Stig.Härliga utsikterEn del av slädhundarna var ivriga på att få ge sig ut......medan en del roade sig med att njuta av det fina vädretHäst och släde för mindre och större barnValet var fritt hur man tog sig över isen.
Ilonas berättelse

Examensarbetet börjar vara klart. Bildspelet, som baserar sig på bokens bilder och texter är också färdig. Tyvärr är mina kunskaper begränsade när det gäller programmet Adobe Premier Pro, så bildspelet är enkelt. Men så vill jag också ha det. När det gäller exmensarbetet är bildspelet bara ett sätt jag valt att presentera boken på utställningen. Nu väntar jag bara att posten skall leverera mina färdiga böcker. Hoppas dom ser ut så som jag hoppas.
Det här är Ilonas berättelse
Förbaskade förkylning

Det vill bara inte ge sig. Nionde veckan rullar på och hostan blir bara värre. Därtill feber, ont i halsen, infektion i luftvägarna, sjuka lungor, näsan fullständigt täppt näsa pluss att det rinner som ur en kran. Därtill en enorm trötthet... Vad mera kan man begära när man kommer hem på lediga veckan. Jag blir så less. Tycker det börjar räcka till nu.

Tidigt i säng, Finrexin och ett önskemål till dom högre makterna att man får vakna pigg och kry.

Nio månader

Tomhet. Tystnad. Inga ord. Bara saknaden, längtan och evig kärlek.

Du fattas mig, min kära.
Who can say for certain
Maybe you’re still here
I feel you all around me
Your memories so clear

Deep in the stillness
I can hear you speak
You’re still an inspiration
Can it be
That you are mine
Forever love
And you are watching over me from up above

....

And I believe
That angels breathe
And that love will live on and never leave


-Josh Groban/To Where You Are-
Stockholm Furniture Fair mässan

Jag fick bilder från Stockholm Furniture Fair mässan. Form-08 hade sina möbler på mässan och i deras monter fanns två väggar tapetserad med en av mina bilder från Riga utställningen. Har bara sett väggarna uppställda i skolan tidigare. Första gången jag ser den på rätt plats. Fint. Intressant.

Alla bilder är tagna och sända av Elina Rebers.
Minnesbilder

Idag hittade jag Peters tröja i min garderob. Den blåa med gråa och vita ränder. Jag sökte hans dofter i den men den var tvättad och saknade dofter. Jag var besviken. När jag bläddrade bland mina bilder hittade jag en hel hög av Peter med just den tröja. Tagna den 2.3.2009 - nästan på dagen ett år sedan. Hur kan tiden ha gått så fort? Hur känns det som om det var för tusen år sedan?

Fågelkvitter och vår i luften

Jag vaknade tidigt. Hade drömt om ett förskräckligt åskväder. Jag såg inte drömmen som en vanlig dröm utan som en film i slowmotion. Folk stod på taken och blev slängda runt när blixten slog ned där dom stod. En kvinna flög över kanten på taket men fick i sista sekund tag i räcket och kom sig upp tillbaka. Mitt i den sekvensen vaknade jag. En obehagskänsla blandad med rädsla dröjde sig kvar en lång stund efter att jag vaknat.

Jag brukar inte bry mig så mycket om drömmar och vad dom betyder, men idag googlade jag drömtydning och blixt och fick följande förslag på vad det kan betyda, beroende på var jag läste.

Blixt, se: Du blir häftigt förälskadSe slå ned: Du råkar i gräl med din hjärtevän.
Blixtar
: Denna dröm varslar oftast om flytt. Om blixten slår ner i dig eller ditt hus, så var vaksam med din egendom.

Har väldigt svårt att tro att jag blir häftigt förälskad. Hoppas verkligen att jag inte kommer i gräl med min hjärtevän om hjärtevän är samma som min bästa vän. Hoppas att ingen är ute efter min egendom, men å andra sidan drömde jag inte att den slog ner i mig eller i mitt hus. Flytt? Ja, det är dock helt möjlig. Få se vad som händer.

När jag öppnade dörren för att släppa ut hundarna möttes jag av den vackraste sång jag hört på länge - fågelsång. Ett sånt där kvitter och tjatter som kännetecknar våren. Obehaget efter drömmen försvann och jag fylldes bara av glädje.

Idag hittade jag vårtecken överallt. På dagen kunde man känna värmen av solen och det droppade från taken. Dom stora snömassorna, som fortfarande på morgonen hängt som stora luddiga duntäcken över tak kanten, hade börjat ramla ner. Vägarna var smutsgråa och vattenpölarna växte på gatan. Luften kändes på något sätt ren och frisk. Våren är verkligen på antågande.

Igår var det ännu kallt på morgonen. Under natten hade kylan gjort konstverk i träden. Format fukten runt träden till små piggar som stod och spretade från kvistarna. Det var vackert och jag ville föreviga naturens skönhet. När solen började värma visste jag att dom skulle försvinna. Vintern är inte så tokig i alla fall - speciellt inte när det börjar gå mot vår.Nykarleby 1.3.2011

Bra dagar i den sorgfria zonen

De positiva vindarna fortsätter att blåsa trots ryggar, axlar och magar. Fanny mår efter omständigheterna väl. Haltar ibland på vänstra bakbenet, men ångan är uppe igen och man får hindra henne från att hoppa. Ett tecken på att hon inte har så ont. Min axel är på bättringsvägen. Inga problem så länge jag inte lyfter den för högt. Hoppas att den ska vara tillräckligt bra att jag kan åka på jobb på fredagen.  Alla tjejer har haft magarna i oskick så nu blir det inga läckerheter innan jag vet vad som orsakar problemet. Men för övrigt mår vi bra.

Jag har varit i den skorgfria zonen i flera dagar. Har fått känna hur det känns att LEVA. Jag hade nästan glömt bort hur det känns att vakna på morgonen och inte ha en klump i magen av sorg. Knuten har börjat lösa upp sig och jag känner förnöjsamhet när jag vaknar på morgonen. En helt underbar känsla som jag hoppas kommer att hålla i sig. Saknaden följer mig som en skugga, men det är inte längre bara mörker där jag går. Dagen har börjat gry och det finns dagar när jag känner att jag orkar bära saknaden utan att knäna viker sig.

Jag mår helt enkelt bra just nu.


RSS 2.0