Tystnad

Det känns märkligt att leva i ett vakuum. Vakna varje morgon, äta, duscha och gå på jobb. Försöka vara social. Tänka logiskt. Vara realistisk. Le vackert. Vara snäll. Medgörlig och anpassningsbar. Försöka passa in i samhällets normer.

Men hjärnan är inte med. Själen har tagit sin egen väg. Man fungerar, men inget känns riktigt verkligt. Man hålls flytande men det är allt. Är det normalt?

Jag försöker vara social. Men jag orkar inte alltid vara glad. Det är ibland svårt att le när gråtmusklerna kämpar emot. Tungt att ständigt ha gråten i halsen, känna hur den snör ihop halsmusklerna, drar ner mungiporna. Jag vill inte - men den bara finns där... Jag har inte förmågan att få den att försvinna på beställning. Förlåt om ni upplever mig som sur - det är jag inte. Jag är bara ledsen.

Jag har börjat undvika tankar som framkallar saknad. Jag undviker att tänka på framtiden. Evenemang. Tvåsamhet. Jag inskränker mina tankar till det som är aktuellt för den följande timmen. Orkar inte se längre fram än så. Är det att ta ett steg framåt eller bakåt?

Trots ihärdigt kämpande kommer tankarna med våld ibland. Känslan av ensamhet. Det är nu jag märker hur viktig det har varit att dela saker med någon annan - glädje, sorg, planer, nutid, framtid... Saker man inte tänker på när man har möjligheten - så många saker man tar förgivet. Så mycket man skall göra sen... så mycket som blev ogjort. Och den ständiga saknaden - den finns inget som håller den tillbaka.

Jag brukar inte känna mig ensam - jag har alltid varit lite av en ensamvarg. Men nu har känslan börjat smyga sig på. När ensamheten inte är frivillig utan påtvingad. Det har blivit väldigt tyst nu...

Det känns som om livet inte länge är en fråga om att leva. Det är en kamp för att inte mista förståndet - att finna motiv för att stanna kvar här en dag till. Mitt motiv heter Ida...

Så till alla er som undrat: jag sitter inte och räknar piller. Inte heller har jag funderat om femte våningen, där jag bor, är högt nog. Tåget har jag tänkt utnyttja endast som färdmedel. Bilen skall jag kämpa att hålla på rätt sida av vägen. Jag är alltför bra på att simma för att sjunka till botten. Jag äger inga vapen. Knutar har jag aldrig varit bra på. Det enda jag har problem med är viljan - att hitta lusten att leva. Hitta glädjen. För mig kom det aldrig någon sommar...


"Minä pettäisin sinut, jos jättäisin
Kaiken kesken, ystäväin
Meillä muuten kai laskut kävi tasan
Mutta tässä kohtaa velkaa jäin"






Fri översättning till svenska av Sir Elwoods låt "Hyvä veli"

"Kära broder"

Efter den natten, när morgonen aldrig grydde
När ungdomen och oskuldsfullheten tog slut
Det år, när vi aldrig fick någon sommar
Utan efter våren började en lång höst

Det sakans en från skaran
han har lämnat oss
och denna sorg föråldrar oss nu
Kära broder, jag förstod det inte då,
men det är mycket senare än vi kunnat tro

Ingen är född för att leva för evigt
alla har kommit hit för att en gång dö
och alla har märkt den dag
när han skall bli hemkallad


Men när det sakans en god man från skaran
Som har lämnat oss alldeles för tidigt
Kära broder, jag förstod det inte då,
men det är mycket senare än vi kunnat tro

Jag skulle svika dig
om jag lämnade allt på hälft, min vän
Annars gick väl våra räkningar jämnt ut
men på den punkten blev jag dig skyldig

Du är borta, stora man
resten kvitterar jag när vi ses igen
- jag skyndar mig inte, men jag förstår
att det är mycket senare än vi kunnat tro


Kommentarer
Postat av: Emma

Voi vännen. Kram.

2010-07-19 @ 17:45:43
Postat av: -

Man grips verkligen av det du skriver! Du är verkligen duktig att sätta ord på dina tankar! Och jag hoppas verkligen att det ska kännas bättre snart!

Styrkekramar!

2010-07-21 @ 11:52:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0