Fyllhundskalas

Efter att ha finslipat text hela helgen kände jag att jag behövde ha lite fest. Eftersom både Fanny och Wilma fyllt år i februari, när jag självfallet var på jobb, beslöt jag att ställa till ett riktigt fyllhundskalas. Jag gjorde varsin liten tårta åt "tjejerna" av rått maletkött och lite knackkorv. Själv nöjde jag mig med knäckebröd med ost och sardiner nerskölt med lite kaffe.

Vår fest varade ca en halv minut. Det var väl ungefär så länge det tog för födeledagsbarnen och gratulanterna att sluka sina fläsktårtor. Själv firade jag någon minut längre innan jag åkte till gravgården och tände ljusen och sen återgick till finslipandet.

Jag har haft en trevlig dag.Livet känns faktiskt helt ok

Jag sitter och skrattar i skägget. Åt Murphy och hans fjantiga lagar. Han fick mig inte trots att han försökte. Ha Ha Ha, säger jag.

Vad som hänt? Jag var ut med Fanny för ett par dagar sen. Hon har fortfarande svårt att gå och jag är superförsiktig med hennes rygg. Så jag bar henne för att hon skulle komma sig ut och göra sina bestyr. På något sätt lyckades jag trassla in mig i mina egna fötter och kände hur benen slant under mig. Min enda tanke var att "AKTA FANNY"!

Jag vet inte riktigt hur jag hamnade i backen, men Fanny såg ut att ha klarat sig. Lika så jag, trodde jag. Följande dag kunde jag inte lyfta vänstra armen utan att hjälpa till med den högra. Ja, eller jag kunde men det gjorde så ont att jag hellre lät bli. Så, jag var till doktorn och visade upp den. Ingen röntgen fanns tillgänglig den tiden, så jag blev uppmanad att komma på röntgen följande dag. Så, idag var jag på röntgen och inget var brutet i alla fall. Men skador i mjukdelarna syns ju inte, så det kan var någon bristning i någon muskel eller sena eller så är det "bara" en försträckning. Jag hoppas och tror på det senare.

Murphy hade tänkt att mitt examensarbete skulle bli på hälft. Men se, det blev det inte. Jag har hittat en ypperlig ställning att jobba i utan att behöva höja armen alls, så boken blir inlämnad till tryck i morgon - precis som planerat. Dessutom var den fem före klar redan innan jag trillade i backen. Bara lite justeringar kvar.

Trots bakslaget med axeln så kan jag inte klaga. Fanny mår efter omständigheterna väl. Slutarbetet börjar vara klart. Är inne i den sorgfria zonen igen. Till och med saknaden tar paus då och då. Jag har känt en gnutta vår i kroppen och verkligen känt att dagarna har blivit längre och ljusare. Livet känns faktiskt hel ok för tillfället.


Massor med snö på gravgården


På revy i Purmo

Lördagen var revydag tillsammans med Stig och Ann-Christin. Färden gick till Purmo och deras revy "IHOPPLÅÅSTRA". Gillade den skarpt och kan varmt rekommendera. Jätteduktiga sångare och riktigt bra amatörskådespelare. Toppen, helt enkelt.

Fredagskvälls blues

Jag har ont i halsen. Inte mycket, men det gör ont när jag sväljer. Irritationshostan har fortsatt nu i nästan 6 veckor och sätter igång så fort jag lite rör på mig. Känner mig inte förkyld egentligen, bara irriterad av hackhostan. Att gå runt och låta som om man hade lungsot. Eller som om man var storrökare. Jag som inte ens röker. Passade på att köpa hostmedicin när jag hämtade ut Fannys dundervärktabletter.

Fanny verkar må en aning bättre idag. Har inte ständig värk i alla fall. För hon orkar vifta på svansen och visa intresse för godsaker. Men hon går dåligt och ostadigt. Vänstra benet släpar efter eller så har hon det i luften när hon går. Helst ligger hon i buren och det ska hon göra ett par veckor framöver. Vila, vila och vila. Hennes dotter, Agens, håller henne gärna sällskap.

Jag känner mig på något sätt själsligt uttömd. Inte kroppsligt trött men huvudet vill vila från oljud. En riktigt fredagskänsla. Ska försöka utnyttja veckoslutet till att verkligen ta igen mig. Nästa vecka börjar slutarbetsseminariets andra del vilket betyder skola varje dag. När den veckan är slut är det dags för jobbet igen.

Jag saknar Peter. Jag har fredagskvälls blues. Kan inte fatta att man kan sakna någon så länge och så intensivt. Med en såndär ångestsaknad som känns i hela kroppen. Saknad efter någon som inte finns här. Någon man vet aldrig kommer att finnas här mera. Ändå saknar jag honom. Varjenda eviga dag. Och varje gång jag inser att den här verkligheten kommer att vara för evigt så kommer ångesten. Evigheten känns så oändligt stor. Så oändligt lång. Och i den oändligheten ska jag vandra vidare - utan Peter. Den tanken blir bara för stor att behandla. Även om hjärnan förstått så har hjärtat ännu inte vant sig med verkligheten. Kommer det någonsin att vänja sig? Kommer mitt hjärta någonsin att kunna sluta sakna Peter. Just nu känns det som om det aldrig kommer att förändras.
Tillbaka

Hemma igen efter 10 dagar på jobb. Ingen trevlig syn mötte mig när jag kom in genom dörren. Ja, tre trevligheter mötte mig med svansarna i vädret, men en kom haltande och med bakbenen stela och med tydlig smärta i ögonen.

Så var det dags igen. Fannys rygg håller helt enkelt inte och jag vet inte hur vi ska få bukt med problemet. Tack och lov är det inte lika illa som senast. Hon har både känsel och rörlighet i bakdelen, men hon har ont igen. Ligger helst gömd i sin bur, inbäddad bland alla filtarna. Hon stiger inte ens upp när godheter delas ut. Först när det är dags att gå till sängs kommer hon tassande. Att sova i sängen vill hon ju ändå inte missa.

Vet inte vad jag ska ta mig till med henne. För hon förstår ju inte sina begränsningar. Att hon inte kan hoppa och skutta som dom övriga. Och därtill den bitande kylan som gör ont i hennes lilla kropp. Det känns bara så sorgligt. Just när det började se så bra ut.

Vi ska ut till veterinären idag. Få någon ny långtidsvärkande värkmedicin som nyligen kommit ut på marknaden. Känner att det enda jag kan göra för Fanny är att se till att hon är så smärtfri som möjligt. Att hon skall kunna leva så bra som möjligt den tid hon har kvar här. Jag hoppas att den tiden blir lång, men är smärtsamt medveten om att hennes rygg verkligen är som en tidsinställd bomb som tickar och tickar. Det känns som om det kan smälla precis när som helst.

Jag väntar på sommaren. Att få släppa ut hundarna på ängen att dom kan springa av hjärtats lust. Nu vill dom helst inte ens gå ut. Står bara och huttrar och fryser och lyfter tassarna turvis när kölden biter sig fast. Vi vill ha bort all snö och alla minusgrader. Vi vill ha sommar. Vi vill ha sol och värme. Vi vill ha skogspromenader. Vi vill ha gröna ängar och doftande blommor. Fågelkvitter och fjärilar. Havsglitter. Gröna träd. Värmeböljor och varma sommarnätter. Adjö vinter. Välkommen sommar.Alla hjärtans dag

Dina ögon skall jag låna som stjärnor till min himmel
Dina händer skall få omsluta mitt hjärta
Din ryggrad skall hålla mig stadig när jag håller på att falla
Dina armar skall få värma och beskydda migAllt i min tanke - allt i mitt hjärta.


Peter - jag saknar det största av hjärtan. Du fattas mig.

Åtta månader

Saknaden har legat som ett moln över mig, som en längtan tatuerad i själen. Åtta månader. Tidsbegreppet känns obefintligt - nu, då, länge sen och nyss. Allting som en enda stor klump av dagar, nätter, ljus och mörker, värme, kyla - och overklighet.

En ångest under huden som sprider sig till hjärnan. Hjärnan som försöker vara rationell. Hjärtat som fortfarande blöder vid blotta tanken på dig. Livet känns förvirrande. Nästan olidligt onödigt ibland. Varför ska jag fortsätta här när du inte finns vid min sida? Och hjärnan hittar tusen orsaker medan själen längtar bort. Min halva, sargade själ. 

Peter, jag saknar dig... ♥♥♥


Ack, att fönster se
och väggar minnas,
att en trädgård kan stå och sörja
och ett träd kan vända sig om och fråga:
Vem har icke kommit och vad är icke väl,
varför är tomheten tung och säger ingenting?

-Edith Södergran-

J. L. Runeberg och Fänrik Stål

Jag firar Runeberg. Med en ny Runebergstårta och en flaska Pommac. Ensam, men rätt nöjd ändå. Runeberg var min idol när jag var liten. Den första boken jag läste var varken Pippi Långstrump eller Nalle Puh eller någon annan barnbok som var i populär och barnvänlig. Nej, den första boken jag traglade mig genom som 5-åring var J. L. Runebergs Fänrik Ståls Sägner. Ett gammalt exemplar som farmor hade. Pärmen var lös. Sidorna var slitna och söndriga och fyllda av fingermärken och hundöron. Men jag älskade den och jag läste den om och om igen. Visst läste jag Hos Lisa och Lasse också men "Mor ror" och "Far är rar" tråkade snabbt ut mig. Fänriks Ståls Sägner var så mycket intressantare och så spännande. Jag älskar den fortfarande.

Mest älskade jag dikten om Sven Dufva. Sven Dufva, som hade många syskon men som yngst i skaran blev utan vett. Sven Dufva, som ville bli soldat, men gjorde allt lite avigt. "Tog höger-om och vänster-om, men ständigt rakt tvärtom." Sven Dufva, som gick med i kriget mot ryssarna och som stod som en fura när ryssen skulle komma över bron. Han stred till General Sandels ord:  "Bra, bra, han ropte, bra, håll ut, min käcka gosse duSläpp ingen djävul över bron, håll ut en stund ännu!". Och Sven Dufva kämpade men föll till slut offer för ryssens kulor. Men under hjärtat, där han låg, var gräset färgat rött. Hans bröst var träffat av ett skott, han hade ren förblött."

Jag läste den för farmor, om och om igen, och hon satt med näsduken instucken i ärmen. Tog fram den då och då och torkade försynt bort tårarna som rann när hon blev rörd. Och dom sista verserna var dom allra bästa:

Tillintetgjort fann fienden sitt anfall innan kort,

Den ryska truppen vände om och drog sig långsamt bort;

När allt var lugnt, satt Sandels av och kom till stranden ned

Och frågte var den mannen fanns, som stod på bron och stred.

 

Man viste på Sven Dufva då. Han hade kämpat ut,

Han hade kämpat som en man, och striden, den var slut;

Han tycktes hava lagt sig nu att vila på sin lek,

Väl icke mera trygg än förr, men mycket mera blek.

 

Och Sandels böjde då sig ned och såg den fallne an,

Det var ej någon obekant, det var en välkänd man;

Men under hjärtat, där han låg, var gräset färgat rött,

Hans bröst var träffat av ett skott, han hade ren förblött.

 

Den kulan visste hur den tog, det måste erkänt bli,

Så talte generalen blott, den visste mer än vi;

Det lät hans panna bli i fred, ty den var klen och arm,

Och höll sig till vad bättre var, hans ädla, tappra barm.

 

Och dessa ord de spriddes sen i hären vitt och brett,

Och alla tyckte överallt, att Sandels talat rätt.

Ty visst var tanken, mente man, hos Dufva knapp till mått;

Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat, det var gott.

 


Jag läser Fänrik Ståls Sägner fortfarande.  Sven Dufva är min favoritdikt i boken ännu idag. Nu är det jag som sitter med näsduken i högsta hugg och torkar tårarna. Idag förstår jag hur man kan bli rörd av ord. Då, som 5-åring förstod jag inte varför farmor grät.

Jag var och tände ljusen på Peters grav och stod där och tänkte på Sven Dufva. Peter, som också hette Sven. Och han var min Sven Dufva. Till motsats från Runebergs version, så hade Peter blivit försedd med mera vett än mången annan. Men han var ändå sin egen. Gjorde saker på sitt sätt som ibland kändes aviga och lite tvärtom för att passa in i allas tycke och smak. Men i slutändan blev det ändå alltid rätt. För Peter hade, liksom Sven Dufva, ett gott hjärta.

Sven Dufva och Runebergstårta Runebergsdagen till ära

Så blir man bara glad
Full aktivitet

Jag har haft en bra dag. Varit full av energi och fått mycket gjort. Gick till skolan för handledning av mitt examensarbete redan från morgonen. Fortsatte med den andra handledningen direkt efter och fick mycket inspiration och idéer. Jobbade hela dagen och kvällen med layouten på böckerna och det börjar verkligen se ut som en riktig produkt. Bildspelet kommer också att fungera som jag tänkt så nu känns det bra. Jag kan pusta ut. Jag får min examen i vår om inget riktigt extremt händer - att jag hamnar ut för någon olycka, dör eller så... Men det har jag inte tänkt göra.

"Jag kan ännu höra dina steg" utställningen hänger i Fredrika hela månaden och en av bilderna kommer att vara framme på Stockholm Furniture Fairmässan i Stockholm som en hel montervägg när Form -08 har sina möbler på utställning. Var in och tittade på deras minivernissage idag och det såg fint ut.

Ilskan har avtagit och energin har i stället kanaliserats på bra saker. Det känns som om det börjar vända mot det bättre igen. Det firade jag med en Runebergstårta och en stor chokladkaka.
Närhet

Jag vaknade till av att jag kände en varm andedräkt mot min nacke. Jag kände tydligt att någon låg mot min rygg och kunde höra andetagen. Kände värmen. I den korta stunden i gränslandet mellan dröm och verklighet återupplevde jag Peters närhet. Känslan var obeskrivlig. Innan jag hann vakna till ordentligt kändes det som om Peter verkligen låg där, tätt bakom mig. Så som han brukar. Men det var inte Peter. Det var Fanny. Den lilla hunden med dom stora rättigheterna. Hon, som får sova i sängen på nätterna.

Fanny hade makat sig nära, nära. Så som hon gjort den senaste tiden. När jag insåg att det inte var Peter ville jag ändå hålla kvar känslan av välbehag. Och jag insåg hur mycket jag saknar hans närhet. Hans värme. Hans andedräkt mot min hud. Längtan skölde över mig som en vårflod och jag ville återkalla känslan av hans beröring som finns kvar i min hud. Bara för att påminna mig om hur det kändes. Bara för att konstatera att ensamheten kändes dubbelt större idag.

Jag pratade med Maarit igår. Hon berättade om den ilska hon kände efter broderns död. Hur den bara vällde fram utan synlig orsak och alla i omgivningen fick sin beskärda del - oberoende om dom var förtjänta av den eller inte. Jag har också kännt av den malande ilskan som bubblar under ytan. Ibland kan jag koppla ihop den med något, ibland bara finns den där som en tidsinställd bomb som bara tickar och tickar. Jag vet inte varför jag känner ilskan. Eller vem jag borde rikta den emot. Stubinen känns bara förrädiskt kort just nu. Därför föredrar jag att hålla mig inom mina fyra väggar - ensam. Min själ är väldigt trött just nu.


Min lilla terapeut, Ellen ♥

RSS 2.0