Roller

Ibland vet jag inte riktigt vilken roll jag har. Det är en ständigt växlande roll-lista som susar förbi. Försöker känna efter och vara den jag känner att jag är, men det fungerar inte i alla situationer. För jag varierar - byter känslor hela tiden. Känner en känslomässig ostabilitet. Börjar gråta mitt i skrattet. Eller skratta mitt i gråten. Tänker på Peter och känner den svidande saknaden. På jobbet ska jag spela ännu flera roller. Tvingas ta på jobb-masken som ibland känns oändligt trång. Kvävande och förtärande. Energiätande. Kreativitetsdödande.

Förstår inte riktigt denhär uppförsbacken. Det känns väldigt trögt just nu. Ändå fungerar jag. Får saker gjorda - slutförda. Men energinivån är låg. Kanske ska det vara såhär i vintermörkret? Kanske har jag bara glömt hur det brukar vara? För jag har parkerat mig här i min lilla bubbla av Peter-saknad och längtan. Ibland vet jag inte hur den verkliga världen på riktigt känns.

Jag tände ljusen på Peters grav. Stod i råkylan och grät. Kände hur tårarna började frysa fast i ögonfransarna. Händerna var iskalla. Fötterna kändes som istappar. Men jag kunde inte gå därifrån. Ville stå där och huttra och i tanken prata med Peter. För jag saknar honom. Känner mig så ensam, kal och tom utan honom. Så förtvivlad och förvirrad. Så liten...


The day the angels took you home...

You never said "I'm leaving"
You never said goodbye
You were gone before I knew it,
And only God knew why


A million times I needed you, 
A million times I cried
If Love alone could have saved you,
You never would have died


In Life I loved you dearly
In death I love you still
In my heart you hold a place, 
That no one could ever fill


It broke my heart to lose you, 
But you didn't go alone
For part of me went with you, 
The day the angels took you home.
Äntligen hemma

En märklig känsla att stiga in genom dörren. Som om jag kom till ett främmande hem. Kände inte riktigt igen mig. Förstår inte riktigt vad som hänt. Tyckte det såg tomt och kusligt ut. Ändå möttes jag av fyra överlyckliga fyrbenta tjejer. Ellen parkerade sig i min famn och ville inte alls gå ner. Ändå kände jag mig inte riktigt hemma. Men jag är så trött! Lika energilös som bilen - som självklart inte startade efter 10 dagars stillastående i kylan. Som tur var fick jag hjälp och kom mig hem utan köldskador.

Har haft en sån fruktansvärd Peter-saknad. Varje gång som saknaden river i mig så läser jag Peters gamla sms. Likadant gjorde jag på tåget idag. För exakt ett år sedan, 28.11.2009 skrev han: "Har aldrig tidigare i mitt liv känt en sån saknad - som saknaden efter Lisen."

Aldrig tidigare har jag känt en sån saknad som saknaden efter Peter. Ibland känns det som om känslan förgör mig. Smular sönder mig till små bitar. Nu är den ännu påtagligare. För denhär sakanden är så definitiv, så ändlös. Den har inget slut...Smärtgräns

7 dagar bakom mig. Ännu 3 dagar kvar. Smärtgränsen börjar komma emot. Ångesten har börjat dyka upp och tröttheten trycker på innifrån. Inte bara en fysisk trötthet utan en inre trötthet. Min mun orkar inte le lika ofta mera, det börjar kännas ansträngt och motvilligt. Känns mera som en grimas. Irritationen har börjat visa sig. Orkar inte vara så förstående när fulla människor försöker vara lustiga. Energifältet håller på att ändra färg mot kall. Jag orkar inte spela glad när jag inte är det. Jag har fullt upp med att dölja min ilska. Olustkänslan känns påtaglig och jag börjar räkna timmar.

Jag saknar Ilse. All den energi hon gav. Otroligt vilken inverkan människor har på varandra. Hur viktigt det är att få jobba med människor man fungerar ihop med. Ger och får energi av.

Jag saknar Peter nu. HANS sms, HANS telefonsamtal. HANS saknad. Ibland har jag pinat mig med att läsa hans gamla sms, gråtit av längtan. Förbannat mitt öde. Varför skulle det gå såhär? Varför måste han gå och ta all sin kärlek med sig? Lämna mig här i saknaden. Men Peter har det bra. Jag vet att han har det bra. Hans själ har det bra. Det är jag som ska fortsätta den långa vägen ensam... 

Tårlöst

Det är som om man är i en helt annan värld när man är här. Ingenting är vanligt. Normalt. Det ständiga ljudet runtomkring mig. Atmosfären som är helt sin egen. Den ständiga rörelsen. Det känns som om man aldrig har tid att stanna upp.

Jag har fått mycket positiv energi av Ilse. Vi har haft många långa härliga pratstunder - om allt möjligt. Inte bara ältande. Egentligen nästan inget ältande alls. På söndag morgon, klockan 03.00 när vi slutat jobba, slog det mig plötsligt. Lördagen hade varit den allra första helt gråtfria dagen - dag 166. Lördagen den 20.11.2010. Jag kände mig plötsligt så väldigt lätt. Full av hopp. Kommer jag verkligen att kunna gå vidare i livet och klara av att bära saknaden. Klockan 03.00 på en söndagsmorgon kändes det så.

Ilse åkte hem. I natt satt jag och pratade med Katja i infon. Bytte erfarenheter och tankar. Klockan blev långt in på småtimmarna och bytte till större timmar innan jag var i säng. Känns bra att få föra djupa diskussioner. Har saknat det. Här känns det som ännu viktigare - för att orka vara i denhär atmosfären.

Saknar Peter.

Jag vill...

Idag önskar jag att jag var stark. Att jag orkar ta dagen som den kommer. Orkar se alla människor. Orkar stå mitt i vimlet och le, fast hjärtat blöder. Orkar stå med rak rygg fast bördan tynger. Orkar vara social fast jag längtar till tystnaden.

Första dagen på mitt ordinarie jobb efter Peters död. Är jätte glad att se min efterlängtade jobbkompis och vän, Ilse. Vi har mycket att prata om. Vi har inte setts på över ett halvt år, bara pratat i telefon. I morgon kommer det att finnas tid för pratet. Mera tid.

Det känns inte bra att vara här, men jag vill försöka. Vill få tag på vardagen. Vara vanlig. Jobba och förtjäna min lön. Men det gör ont. Det är så många minnen som anknyter hit. Jag minns varje gång jag skulle åka på jobb. Peters ögon som blev så sorgsna. Hans oro redan ett par dagar innan. Hans sms fyllda av längtan när jag var här. Alla kärleksord. Ord som höll mig levande, satte plåster på min längtan - fick mig att orka. Vem ska nu hjälpa mig genom dagarna med tröstande och kärleksfulla sms? Nu, när det är tyngre än någonsin att vara här.

Idag känns saknden väldigt, väldigt stor!

Att vara stark

Att vara stark är inte

att aldrig falla,

att alltid veta,

att alltid kunna.


Att vara stark är inte

att alltid kunna hoppa högst eller vilja mest.

Att vara stark är inte

att lyfta tyngst,

att komma längst eller att alltid lyckas.


Att vara stark är att se livet som det är,

att acceptera dess kraft,

att ta del av den,

att falla till botten, 
slå sig hårt och komma upp igen.


Att vara stark

Är att våga hoppas

när ens tro är som svagast.


Att vara stark

Är att se ljus i mörkret och

att alltid kämpa för att nå dit.

 

Författare okänd


Böcker

Böcker ger tröst. Böcker ger insikt. Böcker ger ro.

Jag har läst mycket sen Peter dog. Lånat hem stora högar med böcker om sorg och om sorgearbetet. Sökt svar på frågor om döden. Läst om människor som under hypnos berättat vad som sker i dödsögonblicket och därefter. Jag har läst om andevärlden och om själen. Om själsfränder.

Dom böcker som gett mig mest är följande, utan inbördes rangordning:

  • Själsfränder av Rita Rogers.
  • Själarnas resa av Michael Newton
  • Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein
  • Utan mörker inget ljus av UllaBritt Berglund
  • Tröstebok av Margaretha Zandrén-Wigren, Peter Björk m.fl
  • Vägar i sorg av Lars björklund och Göran Gyllenswärd

Sälsfränder och Vägar i sorg är länkade till tidigare inlägg som beskriver böckerna. Själarnas resa berättar om människor som under hypnos detaljerat berättar om dödsögonblicket, om livet efter döden och om andevärlden. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är Ann Heberleins självbiografiska skildring om hur det är att leva med sjukdomen som tidigare kallades manodepressivitet. Även om boken handlar om en sjukdom, så finns det många likheter mellan depressivitet och sorgearbete. Utan mörker inget ljus är en mycket vackert skriven bok som leder läsaren genom det akuta sorgearbetet, genom sorgens olika faser, hur man hanterar mötet med döden som ett barn liksom den kollektiva sorgen då en hel grupp drabbas. I Tröstebok berättar människor om förlusten av en när och kär genom självmord.

Idag fick jag besök och en ny bok att läsa. Min klasskompis från högstadiet, Carola, hälsade på med sin dotter. Med sig hade hon boken Himlen på jorden av James Van Praagh. En bok om hur man skapar andlig kontakt. Boken blir en bra vän att ta med när jag åker på jobb på båten i morgon. Tack Carola.Visdom

"Låt människor som inte upplevt
lycklig kärlek
påstå
att det ingenstans finns någon lycklig kärlek.

- I den tron får de lättare att leva och dö."

Wislawa Szymborska

Ensam

Peters födelsedag. Alla helgons dag. Farsdag. Och sen kommer julen. Hela tiden saker som påminner. Som framkallar den där bedrövliga känslan att man är ENSAM. Ensam, ensam, ensam... Understuket. Med tusen streck. Svarta, fula, tjocka streck. Så att man inte missar det. Inte glömmer...

Jag vill inte vara ensam. Åtminstone inte känna mig ensam. Jag vill ha den där känslan av tvåsamhet - förtrolighet - bara du och jag-känslan. Vi. Oss. Tillsammans. Här. Nu. I morgon. Sen. ALLTID.

Men den är borta. Förgången. Upplöst och försvunnen. Kvar finns bara ett stort, fult ord. Vill inte ens säga det. Vill spotta ut det. Riktigt harkla fram det ur halsen och spotta ut det så långt det går. Fula, illasmakande ord. Ger en besk och bitter smak i munnen.
Oro och saknad

Jag har ständigt konstiga drömmar. Dom känns hotfulla på något sätt. Jag har ofta en olustkänsla eller ångestkänsla när jag vaknar. Känns inte alls bra just nu. Vet inte heller hur jag ska tolka drömmarna. Den vita bilen har återkommit i flera repriser. Den har alltid krockat, men det är inte jag som varit i bilen utan någon för mig viktig person. Likaså har jag drömt flera gånger om en man som uppenbarat sig i olika drömmar i olika skepnader och som på något sätt motarbetat mig och inte velat mig väl.

Kanske har all oro samband med att jag snart skall återgå till mitt ordinarie jobb - första gången sen Peter dog. Vet fortfarande inte hur jag skall klara av att vara i den omgivningen i 10 dagar i ett streck.

Peter har varit extra mycket i mina tankar den senaste tiden och sakanden har legat på ytan. Min hud känns väldigt tunn just nu. Det mesta gör ont fortfarande och det är svårt att hantera minnen utan att det svider riktigt illa. Det var ju inte såhär november skulle se ut. Vi hade helt andra planer... Det var nu det skulle börja på riktigt.

PETER FATTAS MIG!


Mycket och ingenting

Många järn i elden. Skriva det ena, fylla i det andra. Fingrarna dansar över tangentbordet och tankarna flyger... plötsligt är jag redan inne på något helt annat. Tillbaka till verkligheten. Hör en sång och måste gråta en skvätt innan jag fortsätter. Tänker på nästa vecka och jobbet på båten. Känner dendär ångestklumpen som börjar vända sig i magen. Byter tankarna till något annat.

Tar en paus. Åker ut till skolan en sväng för att visa bilder för Formklassen. Skyndar mig vidare till graven. Bara ett ljus brinner. Jag tänder dom övriga. Det är vackert nu när snön har kommit. Men jag grävde fram både ängeln, lyktorna och stenarna. Grät en skvätt och åkte hem.

Samma fortsatte på eftermiddagen. Så mycket man gjorde men ingenting blev klart. Men tiden kändes inte heller bortkastad. Fick i alla fall två viktiga papper klara för att redovisas. Budgeten får mig dock att skrapa mig i håret. Hur ska jag kunna veta?

Men mina små tjejer har varit mig tillmötesgående. En ganska bra trots allt.


Kärlek

Det var bara kärlek, trots allt
Men det var kärlek!
Trots att det bara var kärlek var det allt

Det var allt som bara kärlek kan vara
Och kärlek var det, trots allt annat det också var
Och allt det andra det inte var, trots kärleken
Men trots allt så var det bara kärlek

Ur "Mörkrets Klarhet" av Claes Andersson
Tårar

Jag är inne i en ny period med tårar och det mesta får mig att gråta. Vanligen ingen hulkande, utdragen gråt. Mera som spontana tårar som bara börjar rinna. Det kan vara en tanke som dyker upp, en text i en sång, minnen eller en bild. Ja, nästan vad som helst.

Ibland förorsakas tårarna av vämod, ibland av sorg. Någon gång av ilska. Oftast av längtan och saknad. Intensiteten i gråten går hand i hand med orsaken. Ju mera rörd och berörd, desto mera tårar. 

Idag blev jag extra berörd. Jag har jobbat med Ilona-projektet och stötte på en länk till ett reportage jag har glömt bort. En länk till en fotograf som också gjort ett långt reportage om en cancersjuk flicka. Hans story hade inget lyckligt slut. Fotografen heter Thomas Lekfeldt och hans serie "A Star in the Sky" .

Bilderna berörde mig så starkt att jag har gråtit flera gånger under dagen bara av tanken på bilderna. Speciellt en bild där pappan sitter med sin döende flicka liggande på bröstet. Smärtan som finns i hans ansikte är så olidligt svårt att se. Samtidigt har jag återupplevt min egen känsla när jag stod vid Peters sjukhussäng. Den otroligt starka känslan jag då kände har återkommit gång på gång.

Efter att ha varit inne i den "Sorgfria zonen" har jag åter gått in i processen när alla känslor skall behandlas. Minnen skall upp till ytan och tuggas på nytt och på nytt. Malas till små bitar, dränkas med tårar tills de är färdiga att sväljas igen. Allt skall genom samma kvarn gång på gång tills de malats och tuggats så många gånger att inga beståndsdelar finns längre kvar. Och jag tuggar och tuggar...


Ännu en novemberdag
Alla färger suddas ut till den gråa nyans
Fast jag vet att solen finns där nå'nstans
Har jag svårt att se det ske
Som ett litet barn kan se

Tårar från himlen, när änglarna gråter
Är tårar av glädje och tårar av hopp
Tårar från himlen, när regndroppar faller
Blir till en flod som bär kärlekens bud till dig

Ja, jag ser hur månen lyser ner på mig
Jag tänker: kan man fara dit, kan jag hitta till dig
En resa bortom både rum och tid
Kräver barnens fantasi att göra tanken fri

Mellan dröm och verklighet
Finns svar på livets hemlighet

Frank Ådahl/Tårar från himlen

Fem månader

Jag saknar dig Peter. Jag saknar dig så mycket att det gör ont. Jag har så många frågor kvar inom mig som jag aldrig hann få svar på. Så mycket vi inte hann göra, se och uppleva tillsammans. Så många planer som raserades. Du skämtade ibland om flickan som hade framtiden bakom sig. Du anade aldrig hur rätt du hade. Här sitter flickan med framtiden bakom sig - Vår framtid. Allt "vi" finns bakom mig. Och "vi" var min framtid... Var skall jag söka framtiden nu?

154 dagar utan dig. Jag har försökt att acklimatisera mig till det här livet i 154 hela dagar. I 24 timmar om dygnet, i varje situation har jag försökt anpassa mig. Jag hade aldrig kunnat tro att det är så svårt att lära sig att leva utan någon som man levt utan i över 43 år av livet. Jag visste inte att kärleken var så stark. - När jag träffade dig insåg jag att kärleken var något stort - då insåg jag vad jag har saknat. Nu är jag smärtsamt medveten om vad jag förlorat. Ingenting kan någonsin bli som förr. 

Livet känns så tomt utan dig, Peter. Jag saknar gnistan, den riktiga livsglädjen. Viljan. Jag har inte riktigt kunnat hitta den riktiga meningen med livet utan dig. Den nya meningen. Men jag lever. Jag känner. Jag älskar. Och jag saknar! Men det är tungt att älska någon som inte längre finns här fysiskt... När man inte får röra, känna värmen, närheten - den fysiska kontakten. Ändå känner jag din närvaro ibland. Men bara som en känsla.

Om och om igen får jag ta nya tag för att komma framåt. Ibland känns det som om jag drog en alltför tung släde efter mig i grus. Jag försöker släpa hela bördan efter mig, jag orkar inte - stannar. Får nya krafter och släpar en meter till. Jag blir starkare. Och vid varje stopp faller en liten del av lasten av och det känns en anings aning lättare.

Ibland känns det som om jag snurrar i ett ekorrhjul. Jag springer och springer men kommer ingenstans. Jag har fastnat på samma ställe - ingenting sker och ingenting går framåt och jag sitter fast. Jag vill bara stänga av och hoppa ur - inte vara med längre. Ibland är det bara tomhet. Tysthet. Vakuum.

Jag läste dina sms du sände för ett år sedan. I ett av dom skrev du såhär, sänt den 4.11 klockan 22:27

"Hej. Märkligt - hinner knappt börja åka iväg. Innan jag känner saknaden. Du är så himla fiin lisen. Ser fram emot helgen med min älskade. :)"

Så bekant och så aktuellt. Saknaden fanns alltid där. Alltid när vi inte var tillsammans. Nu ska jag ständigt leva med den. Det är så svårt, Peter. Ja, jag vänjer mig. Samtidigt vill jag inte vänja mig - men jag gör det ändå. Och det kommer dagar när jag känner att det är lättare. Jag känner mig själv lättare. Sen tar jag några steg bakåt igen. Faller tillbaka, får börja på nytt. Men varje dag är en dag närmare...

Jag älskar dig, Peter ♥!"Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker
Världen förändrar sig varje dag
men ibland blir den aldrig detsamma mer"

Alf Henriksson


Peter vid världens ände, Monäsbryggan 15.11.2009

Till alla änglar

Idag skall ljusen brinna hela dagen - både inomhus och utomhus - för alla mina änglar. För mamma och pappa. För farmor och farfar. För mormor och morfar. För min fina, älskade Peter ♥. Saknaden har varit påtaglig och stark. 

Alla helgons dag till ära har solen tittat fram. Det var så vackert på morgonen och solens glitter i den nyfallna snön fick mig att känna ro. Ljuset skimrade på ett alldeles speciellt sätt och jag kunde nästan höra Peter säga "Har du sett så fint ljus".

♥ Du finns i mina tankar Peter, och du fattas mig.♥

"I hjärtat finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig."

Siv Andersson

Nykarleby 6.11.2010

Nedförsbacke

Jag vaknade lite efter klockan 4 av en obehaglig dröm. Olustkänslan höll i sig länge och jag hade svårt att somna om. När jag slutligen fick tag på sömnen igen var det dags att gå upp. Jag var färdigt irriterad och kände hur adrenalinet flödade redan när jag åkte till skolan. Jag hade svårt att riktigt koncentrera mig eftersom irritationen bara växte.

På lunchen hittade jag ett mindre trevligt brev i postlådan och blev så förbannad att jag fortfarande känner ilskan koka i mig bara jag tänker på vissa människors inkompetens. Har man en revisors lön ska man också göra en revisors arbete. Tycker inte det är för mycket begärt att en sån person skall kunna läsa av kontoutdrag, kunna läsa innantill vem som gjort inbetalningen och även kunna räkna ut att 4x109,50 inte blir 547,50. Tycker inte heller att man skall behöva vänta 17 månader på en utredning.

Ett litet plåster på såren var handledningen med vår föreläsare, fotograf Ben Kaila, som trodde starkt på mitt slutarbetesprojekt om Ilona, som drabbades av cancer när hon var 13 år. Han tyckte mycket om bilderna och vi dikuterade bokformat, fontval och bildernas placering i boken. Det var ett riktigt givande samtal och hans långa erfarenhet av fotografering och fotoböcker gav mig mycket nya insikter och nu börjar min idé vara ganska färdig i mitt huvud. Nu gäller det bara att få den skriftliga delen av slutarbetet igång också.

En ljusglimt var också att få läsa tidningen Västra Nylands positiva kritik om vår utställning Origo i Karis. Den blev väldigt bra mottagen så vi får hoppas att det är många som vill gå och titta på den. Vill någon läsa artikeln så kan man göra det här.

På kvällen fick jag mail av Ilona. Hon skall sista gången till sjukhuset den 12.11 och sen är behandlingen över för hennes del. Då ska jag träffa henne där och ta dom sista bilderna till boken. Det känns så himla skönt att veta att sagan har ett lyckligt slut.

Trots ljusglimtarna har ångesten frodats. Jag märkte idag att det inte behövs mycket motgångar för att dra ner humöret och få ångesten att krypa fram. Just nu känns det som om jag åkte full fart i en nedförsbacke utan att kunna kontrollera farten. Det mesta känns mer eller mindre obehagligt. Jag hade nästan glömt hur förlamande ångesten kan vara.


En av Kailas favoriter - Ilona hemma i Villmanstrand

Drömmar

Vi pratade mycket om drömmar igår med Marika. Vad dom kan betyda och vad dom kan förmedla. Om upplevelser under reiki och healing - om kommunikation med avlidna, ansiktslösa människor. Jag konstaterad att Peter väldgt sällan har varit i mina drömmar. Två gånger har han varit synlig, vid några tillfällen bara funnits med i drömmen som någon jag känt närvarande utan att se honom.

I natt drömde jag om honom och han var fysiskt närvarande men jag kommer inte ihåg att jag såg hans ansikte. Ändå var han verklig och synlig. Vi hade någon uppgift - det hade med bilder och tavlor att göra. Vi kommunicerade och han hjälpte mig. Även i drömmen var jag medveten om att det var en dröm. Jag tänkte att när jag vaknar måste jag komma ihåg att han äntligen har visat sig i mina drömmar, som jag så mycket har önskat och väntat på. Men jag har glömt det mesta. Minns bara att han stod till vänster om mig - så nära att han nästan rörde i mig. Vi pratade, men jag minns inte vad vi sa.

När jag vaknade hade jag ingen riktig känsla av drömmen - varken bra eller dålig. Inte samma behagliga glädje jag hade när jag senast drömde om honom. Nu kändes det mera som en konstaterande och en lättnad över att han velat visa sig. Velat komma in i mina drömmar. Ändå har drömmen förföljt mig hela dagen. Jag har funderat mycket på den. Att han saknade ansikte berodde högst troligen på att vi pratat om ansiktslösa människor på kvällen. På dagen hade jag gjort en bild till min lilla bok - en bild där jag ville förmedla min känsla av stadiet mellan någonslags dröm och verklighet. På bilden saknar Peter ett anskikte.

För ett tag sen hade jag en annan dröm. Peter fanns närvarande men inte synlig. Han var mera som en voiceover. Denhär gången var det min tur att åka. Jag kände ingen sorg, bara ett vämod när jag tog avsked. Men känslan var väldigt stark och väldigt tydlig. Det blev aldrig sagt vart jag var på väg men det var ändå väldigt uppenbart. Det var min tur att ta steget ut i andevärlden. I drömmen såg jag mig själv från åskådarläktaren. Som om jag varit en i publiken men samtidigt såg jag mig stå där mot väggen då jag sa farväl.

I samma dröm hade jag plötsligt ett litet barn på armen. Hon skulle följa med på resan men hon var naken. Jag kunde inte ta ett litet naket barn med på resan så vi började leta efter kläder. Vi var hemma hos barnet, men mamman var inte på plats. Vi sökte i skåp och lådor för att hitta just dom rätta ekologiska kläderna som skulle passa för resan. Jag vaknade innan vi åkte. Men den starka känslan höll i sig väldigt länge efter drömmen. Känslorna var ändå positiva, inte obehagliga.

I gränslandet mellan dröm

och verklighet

 

finns ljuset och längtan

 

och jag vaknar

kvävd av ångestens

kramande käftar

 

- verkligheten serverad på silverfat


Sämre blev bättre

Vaknade med en gnavande ångest. Det var länge sen. Många veckor sen faktiskt. Men idag satt den där och väntade på sängkanten när jag slog upp ögonen. Det kändes inte bra men var trots allt lite väntat. Det samma mönstret har ju återkommit - först en bättre period och så vänder det till det sämre. Men varje gång blir det lite mindre "sämre". Lite mindre vasst.

Jag insåg att det hade samband med den tomhet jag kände efter utställningen. Jag har lagt all min energi på att förbereda för det som skulle bli en avslutning - den "andra begravningen". Det har känts som om man verkligen jobbat hårt med sorgearbetet. Inte bara suttit och väntat att det skall avta av sig själv. När det var över kom tomhetskänslan. Vad finns nu kvar? Vad ska jag nu göra för honom?

Jag kände att jag ännu inte var klar med denhär biten. Jag är tvungen att fortsätta jobba med mina känslor - tvinga mig att konfrontera det som inte känns bra. Därför började jag ett nytt projekt idag - en samling av mina bilder och texter till en bok. Inte som en kommersiell bok utan något jag gör bara för mig själv. Jag kände mig motiverad och jag kände att det var något jag verkligen vill göra. Framför allt fick jag ångesten att försvinna.

På kvällen fick jag ett trevligt överraskningsbesök. Min fd klasskompis Marika kom och hälsade på. Med sig hade hon en bok jag blev väldigt glad över: Själarnas resa av Michael Newton. Vi satt flera timmar och pratade och tiden bara rann iväg. Tack Marika för både boken och en trevlig och uppfriskande kväll!

Fick också ett överraskningssamtal från en gammal vän från sjömanstiderna. Vi har inte träffats på en lång tid. En timme flög iväg och när vi la på kände jag att jag trots allt har haft en bra dag idag. Det sämre kändes plötsligt mycket bättre.
RSS 2.0