Tillsammans mot ett nytt år

Mitt år slutar likadant som det började. I arbetets tecken på Östersjöns böljande hav. Den här gången i sällskap av Ellen och Fanny, som fick komma med matte på jobb. Dom är gamla sjöbusar båda två. Lyckan visste inga gränser när dom insåg att dom skulle få följa med. Det blev glädjesprång och vilda jakter i korridoren innan dom hade tid att installera sig i min hytt. Sen var det min koj som gällde.

Agnes och Wilma fick åka till syrran i Oravais. Där väntade en hög med ivriga barn att få sköta om tjejerna. Dom kom tydligt i goda händer och avklädande och påklädande övades flitigt. Lite frågande såg tjejerna ut när vi andra åkte hem, men dom brukar inte ha svårt att acklimatisera sig.

Det har varit ett händelserikt år. Jag har fått min examen. Jag har flyttat och hittat min plats i min nya hemstad. Jag har träffat nya, fina männsikor. Rest. Fått min dotter nära mig fysiskt igen, när hon började studera. Äntligen har jag börjat känna att allt kommer att ordna sig. Alla bitar har inte ännu fallit på plats. Mitt hjärta har ännu inte återhämtat sig från förlusten och min själ saknar sin tvilling. Men jag har kommit en lång bit på väg.

Det har varit ett ganska bra år - trots allt.Äntligen är det gjort!

Jag har länge planerat att både förnya och uppdatera min hemsida, men inte riktigt gett mig tid. Det är så många andra arbeten som kommit före i kön. Och jag visste hur arbetsdrygt det skulle bli, med en massa bilder att gå genom, så därför drog jag mig från att sätta igång.

Men nu är den klar och jag är glad att jag tog mig i kragen och fick det gjort. Ännu kommer jag att finslipa den och byta ut lite bilder, men i stort sett är den klar. Gå gärna in och titta och lämnar ni ett spår i gästboken är jag extra tacksam.

Sidan hittar ni HÄRStorm

Det varnades om stormbyar, upp till 30 sukundmeter i våra knutar, och jag förberedde mig på det värsta. Vaknade på natten av att stormen trummade på vårt plåttak och ven i knutarna. Det är länge sen jag känt obehag för stormen, men i natt kändes det lite obehagligt. Tyckte att det var otroligt skönt att inte behöva vara på sjön i det här vädret.

När det ljusnade till hade stormen avtagit i styrka. Fortfarande blåste det upp vindbyar som fick träden att nästan böja sig raklånga. Men det kändes inte alls lika skrämmande som på natten.

Ida och jag tog våra kameror och Ellen med oss och for ut för att fånga några vindar. Ellen påpälsad i sin röda fleecedräkt. Hon såg så komisk ut där hon trippade på och for runt som ett yrväder. Men hon höll sig nära oss hela tiden, trots att det var mycket folk ute. Skön avslutning på en lugn och fridfull jul.Jag och Ellen fotade av Ida

För drygt ett år sedan

Natten till den 2.12.10 hittade jag Fanny förlamad i min säng. Framdelen var ok men bakdelen var orörlig. Dagar av oro följde. Vad skulle jag göra? Ångest, oro, tro och hopp, tvivlan och förtvivlan. Var det värt att operera eller skulle det bara medföra onödigt lidande? Skulle hon överhuvudtaget kunna bli bra? Var det kanske redan för sent?

Den 4.12 tog vi tåget till Vanda och djursjukhuset Aisti för en ryggoperation. 24 timmar senare var vi hemma igen. Sen var det bara att vänta och hoppas att det skulle ske ett under. Och det skedde ett under. Fanny tog sina första steg redan ett dygn efter operationen och efter det gick det spikrakt uppåt.

Nu har det gått drygt ett år sedan operationen. Fanny mår bättre än aldrig förr. Hon är lekfull som en liten valp. Springer, hoppar, leker och busar med dom andra hundarna. All min tvivel är borta. Jag gjorde rätt beslut när det gällde hennes operation. Jag är så tacksam för varje extra dag jag fått och får med min lilla Fanny. Min kärlek ♥Fanny i december, 2010. Nyopererad och drogad efter narkosenFanny i december, 2011.  Glad, busig och lekfull.Vackra FannyPrinsessan på sin tron ♥

God jul i stugan

För ett par dagar sen trodde jag ännu på en lite vit jul. Bakgården var vit och ren och det tunna snötäcket såg ut att må bra. Men värmen förstörde den tanken och på julaftons morgon så var all snö borta. En grön och fin gräsmatta prydde bakgården igen. Men det spelade inte så stor roll. Vi hade en skön och mysig jul ändå - Ida och jag på tuman hand. Utan stress, utan tidtabell. Utan måsten. I stället tog vi dagen som den kom. Åt i lugn och ro och sen bara njöt vi av kvällen. Mysfaktor: hög!

Jag var till graven redan igår samtidigt som vi var på julmat till min bror. Gravgården såg på något sätt kall, mörk och ogästvänlig ut utan snön. Kom ihåg hur det var ifjol med all snö man fick gräva bort. Ändå kändes det lättare i år. Det gick att andas vid graven även om det välbekanta vämodet fyllde mig. Idas plötsliga "God jul, Peter" fick mig att känna saknaden, men samtidigt ett lugn inombords. Nu stod vi här, jag och Ida, och tände våra ljus och önskade honom en god jul i den värld där han är. Och jag gjorde utan tårar. Men med hjärtat fyllt av kärlek och saknad. Så mycket saknad fortfarande...


When its cold, I get lonely,
I can't talk, I can't walk, I can't breathe
Then I dream and you hold me,
And the angels are singing with me.
I guess its Christmas when I miss us most of all.

It's only Christmas/Ronan KeatingMin bakgård 22.12.2011Min bakgård 24.12.2011Tro det eller ej. Den här daggmasken stötte jag på ute på vår gångväg, livslevande.Ida och tjejerna chillarKalle Anka så klart.FB även på julafton, så klart.Marchaller på terrassenI fjol var det islyktor som gällde.

Goodbye or let go?

pondinghertbeat.com

Sömnlös

Det är svårt att svänga dygnsrytmen tillbaka när man jobbat 10 dagar natt. Man är klarvaken fast klockan är inne på småtimmarna. I stället förskjuts sömnen och man sover alltför länge på morgonen. Sen sitter man fast i ekorrhjulet.

Natten är bra tid för tankar. Det är mycket man hinner behandla under de sömnlösa timmarna. Jag är förvånad hur mycket Peter har funnits i tankarna den senaste tiden. Samtidigt relaterar jag det julen. Konstigt vilken effekt julen har på känslorna. Men julen är ju en familjehögtid. En tid man ska dela, göra saker tillsammans. Hitta lugnet tillsammans. Gemenskap. Julen är kärlek. Då är det väl inte så konstigt att jag saknar Peter speciellt mycket just nu.


I natt låg jag och funderade över sorgearbete. Hur tung proscess det egentligen är. Och det är inte för intet det kallas för sorgeARBETE. Det är mera än ett heltidsjobb. Det är 24/7. En ständigt pågående känslobearbetning som pågår både i det medvetna och det undermedvetna.

Jag har funderat på hur man vet när sorgeatbetet är klart. När vet man när man har sörjt färdigt? Är sorgeatbetet klart när man inte längre gråter varje dag? När man inte längre känner ångest över att aldrig mera se honom mera? Är det klart när man slutat älta? När man inte längre tänker på honom varje dag?

Men jag saknar honom fortfarande. Och jag kan fortfarande inte ta ordet "acceptera" i min mun. För jag vill inte acceptera att han är borta, att han slets ifrån mig. Jag inser fakta - ja - men accepterar inte. För att acceptera känns som att tycka att det är ok. Och jag kommer aldrig att tycka att det är ok. Är det möjligt att bearbeta och sörja färdigt om man inte accepterar?

Jag har saknat honom så länge. Sörjt honom så länge. När sorgen äntligen har börjat lätta så känns det nästan skamligt. Förbjudet. Kärlekslöst. Har jag rätt att sluta sörja? Var min kärlek inte stark nog om sorgen plötsligt tar slut? Och ibland har jag svårt att skilja mellan saknad och sorg. Ibland känns det som om dom går hand i hand och är nästan samma sak. Och ändå olika.

Ja, det är mycket man hinner fundera över när man är sömnlös. Många känslor man hinner behandla och många problem man hittar lösningar på. Många frågetecken som blir hängande i luften, några man hinner räta ut.

Natten är en bra tid för tankar.Natten omsluter mig
med ett sällsamt lugn
Den skapar åt mig ett rum,
det fyrdimensionella
med en hemlig dörr ut ur rationalismen

Hör!
Himlen talar med ord
större än jag någonsin kan dikta
Av nattsvarta molekyler har det
tillverkats en kärlekssång till livet
Till ljudet av skogens flämtningar
sjungs den av okända väsen

Hela naturen
ansluter sig till himlaorkesterns symfoni
Genom björkskogen drar en mäktig susning fram
Flämtande, flämtande
darrar dagens sista löv
och faller till marken i extas

Ur "Dikt om natten"/MoonmanSpikar

Det kändes bra att få fast mark under fötterna. Åka de dryga 400 kilometrarna mot Vasa. Känna lättnaden och glädjen. Känslan av att här hör jag hemma. Ja, jag kände verkligen att jag kom hem när jag kände den bekanta asfalten under mina fötter.

Visst har jag trivts hela tiden. Varit glad över flytten, känt att det här har varit rätt. Allt det nya har skingrat de dystra tankarna och fött nya minnen. Men den här känslan var ny. HEM!

Lättnad.

I det lilla glädjeruset beslöt jag mig för att gå och handla innan jag for hem. Tog mig tid att bara gå runt bland hyllorna och i lugn och ro söka det jag behövde. Och där, mitt i osthyllan, hälldes ett ämbar med minnen över mig. En liten episod med Peter. Ostsmaker. Skratt. Vi, han och jag, som höll om varandra. Alla minnen och tankar huller om buller.

Och precis där, mitt bland Camembert, Brié, Edamer och Gorgonzola nyktrade jag till från glädjeruset. Plötsligt spiknykter - och den spiken visste var den tog. Den grävde sig djupt i mitt kött och vred om en extra gång. Ja, det gjorde ont. Så till den milda grad att jag blev tårögd och vemodig men kände mig inte det minsta modig. Bara rädd. Att den här sorgen aldrig skall ta slut. Att jag för evigt jagas av minnen som släcker glädjeruset. Minnen som gör mig medveten om tomrummet.

Minnen som jag vägrar släppa för det är ju det enda jag har kvar.

Men jag svalde några gånger extra. Vände Mozarellan ryggen. Gick vidare och lämnade minnena kvar vid osthyllan. För idag ville jag inte gråta. Även om 10 dagar på ett stormande hav kändes både i kropp och själ så ville jag verkligen inte gråta. Nej, idag ville jag bara glädjas över att jag kommit hem. Till min stad. Där jag hör hemma.
I mina tankar

Den finns djupt inom mig. Den där välbekanta känslan av en djup och långvarig längtan. Ibland kommer den upp till ytan och jag blir medevetn om hur mycket jag fortfarande saknar honom. Hur stort tomrummet fortfarande är. Ett stort svart hål som ibland gräver sig djupt in i mig och river upp dom gamla såren. Julen närmar sig. Den andra utan honom. Men det känns fortfarande. Mycket. På nåt sätt ensamt. Vämodigt. Men mest av allt tomt. För mitt liv känns fortfarande tomt utan honom. Det var en stor bit av mig och mitt liv han tog med sig. Bitar som var han. Vårt liv. Vi. Det är svårt att ersätta. Är det ens möjligt?

Ibland är saknaden så stark att den dränker mig i tårar. Ibland uttrycker den sig som en omedveten gest, en hand som trvar efter hans ring som fortafarande hänger i mitt halsband. Ibland som snabba, flyktiga tankar som rusar genom min hjärna och väcker minnen. Ser hans leende. Hans ögon,  som såg på mig med kärlek. Känslan av välbehag när jag kände hans hand på min rygg. Ömheten när han tog min hand i sin.

Insikten. Hans frånvaro. Upplevelser jag har kvar som minnen. Men bara som minnen. 

Han fattas mig.


Vi har delat samma minnen
Vi har burit samma längtan
Vi har sett med samma ögon
Vi har trott på samma löften
Vi har stått på samma sida

Och ingenting kan splittra oss
och ingenting kan söndra oss
och ingenting kan slita oss isär
Och ingenting kan få oss att överge varann
Stormar kanske tystar oss
Skuggor kanske slukar oss
Sorger kanske tvingar oss på knä
Men ingenting i världen kan lösa våra band

Ur "Den jag kunde va"/Mikael WieheJag drömmer om en jul hemma...

Jag får vara hemma över julen och jag är överlycklig. Ännu för ett par dagar sedan var det öppet om ansökan gått genom, men tack vare min arbetskompis som lovat ställa upp, så har min ledighet beviljats. Tack, tack, tack!!! Då blir det julpynt, julmat, julsånger och lite klappar i alla fall. Och jag får vara tillsammans med min dotter. Bästa julpresenten jag kunde tänka mig. Nu är det bara att hålla tummarna att det är snö på marken på julafton.

Jag har funderat mycket på framtiden den senaste tiden. Vad vill jag? Vart är jag på väg? Vad är jag beredd att offra för att komma dit jag vill? Jag träffade Anu för ett tag sedan och hon såg stora förändringar i mitt liv. Det är bara mig det är fast i om dessa förändringar kommer att förverkligas. Det är jag som måste ta beslut. Jag som måste våga. Bara jag tar steget så kommer det att betala sig. Men hur vågar jag?

RSS 2.0