Vardag

Livet har börjat stabilisera sig. Vardagen har börjat kännas som - vardag. Man vaknar. Låter dagens händelser gå genom hjärnan. Analyserar snabbt det som skall hända under dagen. Organiserar tankarna och sen tar man sig ur sängen och börjar dagen. Jag gör saker. Försöker ta tag i alla "måsten", vara aktiv och prioriterande. Få saker utförda. Men jag gör det utan riktig känsla. Den är något jag tappat på vägen. Känslan av entusiasm? Iver? Glädje över att skapa? Vardagen har hunnit ikapp mig, men mina egna känslor har hasat efter. Bara fotograferingen påminner mig om hur kreativ glädje kändes... 

Jag saknar Peter fortfarande, men jag tänker inte hela tiden på honom. Han finns ständigt inom mig, men tanken har lärt sig att gallra. För att man ska stå ut - orka ta steget vidare. Bli tvingad att befinna sig i nuet. Lära sig att leva i det nya livet utan Peter. Men känslorna finns på ytan. Under den tunna huden ligger den sköra själen. Minsta lilla påminnelse bränner som slag på dom blottade nervändorna. Tankarna gör ont. Minnen gör ont. Att vara utan Peter gör ont. Men man kan lära sig att leva med smärtan. Man lär sig att leva med tomheten - man lär sig att omedvetet stänga av.

Jag gråter allt mera sällan, men när tröttheten kommer över mig bränner tårarna bakom ögonlocken. Jag kan gråta utan förklarlig orsak. Känslan bara kommer över mig och tårarna börjar rinna, och det kommer som lokala regnskurar. Efter ett uppehåll kommer följande skur av tårar. Men det är inte samma gråt som tidigare. Det är inte den djupa sorgens tårar - det är mera tårar av saknad och uppgivenhet. Längtan till dået - det förgångna. Det som aldrig mera kan återupplevas - återskapas. Jag har börjat förstå innebörden i att Peter inte längre finns. Inse verkligheten. Jag vet inte om jag är färdig...Nykarleby 28.9.2010


Den långa vägen


Tillvaron är som en tunnel
eller som ett hjärta
och sluter sig
ljus
mörker
ljus
mörker


Det gäller att
ta sig in i hålet
som uppstår i skarven
mellan ljus och mörker


Det gäller att
komma igenom
den utsläppta dimman
och lära sig
att läsa det finstilta


Det gäller att hitta
den långa vägen
mot ljuset
mot livet
mot hoppet
trots allt

Ur Poetiska ögonblick/Mikael Bertmar
Villmanstrand 25.09.2010

Känningar

En malande känsla av olust. Som om något dåligt ligger och lurar bakom knuten. Inte ångest. Inte rädsla - Bara en ren och skär olustkänsla. Peter brukade tala om "känningar". Vet inte riktigt varifrån den kommer eller vad den beror på men det brukar sällan föra något gott med sig. Även hundarna har betett sig märkligt. Det har funnits oro i luften. Dom har börjat märka sina revir - inomhus. Vad händer?

Kanske är det bara ren trötthet. För jag känner mig trött och sliten. Har 500 km av bilkörning bakom mig igår. En hel dag fotografering. Inneboende, med mycket folk runt mig. Nya människor jag aldrig träffat. Jag som är van att vara helt ensam. 700 km bilkörning framför mig i morgon. Skall hämta hem min hund på hemvägen - äntligen. Jag har saknat lilla Wilma. Skall bli skönt att få gänget samlat igen och man slipper det dåliga samvetet för att man inte haft henne hemma. Jag sände textmeddelande till uppföderen om i morgon. Allt borde vara klart, men jag har inte fått svar. Känns oroväckande. Är allt i sin ordning?

Har ont i ryggen - mellan två kotor uppe i höjd med skulderbladen. En gammal skada som gjort sig påminnd och har tydligen igen inflammerats. Har inga inflammationshämmande värkmediciner kvar. Ingen bra dag idag...


Genomskinlig

Ibland tar orden slut. Kaoset inombords har svårt att forma meningar - hitta uttryck för alla känslor som tumlar runt inom en som blöt tvätt i en centrifug. Det finns så mycket som vill ut men allting bara fastnar som spybollar i halsen.  Inga ord - inga meningar - inga kloka tankar. Kvar blir tystnaden och dom toma vita bladen.


"När ni är sorgsna, blicka in i era hjärtan,
och ni ska se att ni i verkligheten gråter över det som en gång beredde er glädje"

Khalil Gibran - Profeten

Söndagskänsla

En solig och fin dag som vi spenderat med hundarna i skogen. Vilken ro och vila för själen. En påfyllning av energitanken. På kvällen var jag med Stig och Ann-Christin till mormor och morfars grav och tände ljus. Det var länge sen - väldigt länge sen.

Peter och jag gjorde ofta söndagsutflykter och hade den speciella känslan man har på en söndag. Inte på jobb men en mental förberedelse för den kommande veckan. Man vill inte göra något storstilat men man vill ändå ta vara på den lediga dagen. Det var nästan konstigt att känna denna söndagskänsla igen - det är också väldigt länge sen.

Förtjusande tjejer: Ellen, Fanny och Agnes ♥


Jag fotograferade moln idag. Såg ett svart moln bland alla dom vita och tänkte på "det svarta fåret"... Först när jag laddade upp bilden på datorn såg jag hjärtat i det svarta molnet ♥


♥ Vackert ♥

Den sorglösa zonen

Jag har hållit kroppen sysselsatt för att mota den malande ångesten. Gått i skogen i flera timmar. Åkte till graven. Tände nya ljus och satt där en stund - utan att gråta. Sen hem och tillredde svampen jag hittat. Satte namnlappar på hela min fotoutrustning. Gick genom bilder och plockde ihop ett paket åt Ida av bilder av henne, eftersom hennes dator gått sönder och alla bilderna försvann. Lekte hundspa - gick genom alla hundarna med rakning, kamning och tvättning. Och plockade bort alla älgflugor vi dragit med hem från skogen.

Jag mot ångesten: 1 - 0

Pratade i telefon och försökte trösta en vän som sörjer sin förlorade kärlek. Insåg att förlusten av en kärlek genom separation eller skilsmässa inte alls är lättare att hantera. Det kan göra minst lika ont. Försökte tänka mig in i en situation där jag själv skulle förlora Peters kärlek. Att kunna se honom men inte nå honom. Bara tanken gjorde ont. Att förlora hans kärlek... Inget hade kunnat kännas värre. Inte ens döden - för hans kärlek fanns kvar. Bara någon timme innan han dog sände han sms att han älskar mig. Natten innan sa han "Lisen, det kommer alltid att vara du och jag". Hans själ gick vidare men hans kärlek finns kvar - inom mig. Den kan ingen ta ifrån mig...

Idag insåg jag att sorgen har blivit lite, lite tunnare - utspedd med en gnutta vardag och förnöjsamhet. Det känns fortfarande omöjligt att tänka i termer som lycka, men jag nöjer mig med att känna mig - nöjd. Att känna någon typ av glimtar av välbehag. Det kände jag idag när jag såg hundarna springa i skogen med en ohejdad glädje. Det känner jag varje gång jag är hos min bror och hans familj. Det kan jag känna när jag pratar med Ida i telefon.

Livet är mera än bara mörker. Livet är mera än bara svart och grått. Livet har fått ett litet stänk av färg och det känns bra. Jag är medveten om att jag kommer att ramla tillbaka till det gråa många gånger om - bli tvungen att kravla mig upp igen, men jag är tacksam för varje stund av lättnad jag känner. Att kunna träda in i den "sorglösa-zonen" ibland - bara för att kunna andas en liten stund... utan att det gör ont.


Och så när allt förändrats,
när tiden inte längre finns,
Så ser jag oss tillsammans,
och då är resan slut,

Det enda som vi minns.

Stad i ljus,
i ett land utan namn,

Ge mig liv,
där allting föds på nytt.


-Stad i ljus - Tommy Körberg-


Saknar

En omtumlande dag med mycket prat och minnen när jag träffade Peters arbetskamrat. En kopp kaffe blev tre timmar. Vet inte vart tiden tog vägen - men det kändes bra.

Efter en gråtfri dag var det dags att återgå till vardagen. Men det var inte så mycket sorgetårar - det var mera tårar av längtan och tårar av kärlek - minnestårar. Jag blev så medveten om hur mycket jag saknade alla hans små egenheter som gjorde honom till just den han var. Smärtsamt att inse att jag aldrig kommer att finna någon som kommer att kunna fylla hans plats. Han var min människa här på jorden... och tomrummet känns oändligt stort.

En bra dag trots allt - men jag saknar Peter så det river i själen.


You just faded away

You spread your wings you had flown
Away to something unknown
Wish I could bring you back.
Youre always on my mind
About to tear myself apart.
You have your special place in my heart.


And even when I go to sleep
I still can hear your voice
And those words
I never will forget...

Lene Marlin - A place nearby

En bra dag

Jag fick i ettans växel och gasade på för fullt - fortfarande bara i ettan, men framåt gick det.

Jag har haft en bra dag. Började i svampskogen med hundarna. Hittade mera fina smörsoppar som var helt maskfria. Fortsatte med att fotografera ett projekt som hört till "måste". Kändes skönt när det gick framåt. Därifrån vidare till min kära bror - med svampen. Vi gjorde svampsås av sopparna, vilket tycks vara helt möjligt. Har bara gjort soppa av dom tidigare, eller bara stekt i smör. På kvällen hälsade jag på hos Maria och kom hem med tanken fylld av energi.

Ingen gråt idag - inte en droppe - bara energi och förnöjsamhet. Stark glädje över dom nära och kära jag har kvar. Tacksamhet för att jag mår bra. Och när jag sett den här videon blev jag åter igen påmind om hur mycket den positiva energin påverkar hur man mår och tänker.En video som ger en tankeställare!

Utslagen

I går slog migränen till. Och den var lurig denhär gången, så jag fatta inte ens vad det var frågan om. Trodde att jag höll på att få hjärnblödning eftersom smärtan var så stark och inga mediciner hjälpte. Mådde dessutom fruktansvärt illa och hela huvudet kändes som en inklämd fotboll.

Normalt börjar mina migränanfall alltid med synrubbningar och hinner man med mediciner innan värken slår till så har man motat den värsta smärtan. Men nu blev jag grundlurad - inga synrubbningar med den flimrande "bollen" som bara växer på synfältet. I stället hade jag svårt att koncentrera blicken. En begynnande huvudvärk som kändes som helt normal. Tog en Panacod - ingen effekt. Var ute med hundarna i skogen och när jag kom hem slog värken till med all sin kraft. Jag trodde huvudet skulle sprängas i bitar, mådde illa och kunde inte äta. Tog en Panacod till - ingen effekt. Blev helt utan krafter och så trött att jag sov i över två timmar på eftermiddagen - trots att jag sovit en lång natt. Vaknade med ännu värre huvudvärk än innan jag somnat. Tog en Panacod till - ingen effekt.

Stig kom på besök. Vi åkte ut en sväng i bilen men jag mådde så illa så vi åkte hem igen. Spydde till slut det lilla som fanns i magen - mest vätska. Gick och lade mig på nytt och sov 3 timmar till. Sen var värken borta. Därför är jag tämligen säker på att det var migrän trots allt. Eftersom det lättade efter att jag spytt.

Idag har jag dom normala efterdyningarna. Ett ömt huvud som inte tål snabba rörelser eller skakningar. Sjuka ögon. En svag huvudvärk.

Jag trodde att jag sluppit domhär svåra migränanfallen. Dom senaste åren har jag klarat mig genom att bara ta medicin i tid och vila en stund. Sen har det lättat. Dom svåra anfallen var vardagsmat när jag var yngre. Ska det börja igen? Och utan förvarning med synrubbningar... Då är det svårt att gardera sig.

Det har utlovats regn till eftermiddagen idag. Då blir det att ta ut hundarna till skogen lite tidigare idag - så länge solen ännu skiner. En av dom saker som ger mig ro... att se hundarnas glädje när dom får springa fritt i skogen.


100

Hundra långa, ensamma dagar utan dig, Peter. Hundra nätter utan din närhet... Hundra dygn av saknad!

Du fattas mig, Peter!


När de gamla såren heta tära,
när din kind är vätt av ensamhetens gråt,
när att leva är att stenar bära
och din sång är sorg, som vilsna tranors låt.

Gå och drick en fläkt av höstens vindar,
se med mig mot bleka, blåa skyn.
Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn.


Dan Andersson

"I'm so tired of being here,
suppressed by all my childish fears
And if you have to leave,
I wish that you would just leave
Your presence still lingers here
and it won't leave me alone

These wounds won't seem to heal,
this pain is just too real
There's just too much that time cannot erase..."

My immortal - Evanescence

Tomgång

Det är trögt - väldigt trögt. Att komma igång med något och framför allt att få något färdigt. Jag har påbörjat både det ena och det andra "måsten", men inget blir klart. Får inte ro att koncentrera mig. Så, istället för att sitta och bolla fram och tillbaka utan att egentligen göra något alls, tog jag hundarna i bilen och åkte via graven och vidare till skogen.

Det var skönt väder. Jag hade tänkt stanna bara en liten stund, men det blev nästan två timmar. Vi hittade massor med fina, stora blåbär och hundarna åt direkt från kvistarna så det bara smackade - bokstavligen. Dom är som galna i både lingon och blåbär. Jag hittade dessutom en massa svamp som jag inte kunde motstå: smörsoppar, aspsoppar, karljohan och citrongul slemskivling. Så ikväll har jag avnjutit stekt svamp på rågbröd.

Samtidigt som jag kände välbehag av att få vara i naturen, så kände jag det välbekanta vämodet när man igen en gång var tvungen att göra en "utan Peter" grej. Vi plockade massor av svamp förra hösten - och blåbär. Det var så trevligt för det var inget vi måste göra utan något vi fick göra - tillsammans. Då - alltid tillsammans. Nu - alltid ensam. Varför skall ensamheten kännas så stor?

När jag kom hem fick jag ett par viktiga brev sända - några av dom "måsten" som legat på. Så nu har jag ett bekymmer mindre att tänka på. Det är egentligen småsaker som ligger på, men dom blir och känns så stora när man inte får igång maskineriet. Det är som om man gick på tomgång - hur man än gasar så står man på stället. Det går helt enkelt inte att få i växeln.

I morgon är det äntligen terapidag. Kanske vi får någon bukt med min växellåda så jag får i åtminstone ettans växel...Höstskörd

Bestulen

Jag läste i en av bloggarna jag följer, hur hustrun hade fått vara med i varje skede av olika undersökningar som gjordes på hennes man. Hon hade fått vara med när dom gjorde dom kliniska undersökningarna som säkerställde att hennes man var hjärndöd. Hon fick tid med sin döda make för att ta farväl innan han skulle börja skäras i inför organdonationen. Efter att operationerna var gjorda blev hon, som överenskommet var, inkallad till sjukhuset för att kunna vara med och tvätta och klä sin man i hans egna kläder - även om det var mitt i natten. Hon fick med egna ögon se att han verkligen inte hade någon hjärnfunktion. Hon fick en sista gång fysiskt hjälpa och ta hand om sin man. Men framför allt - hon fick tid att ta farväl. Dethär var i Sverigen.

Jag känner mig grundlurad. Jag känner mig bestulen - på den tid som hade funnits att få ta ett riktigt avsked av Peter. Inte bara nångon minut här och någon minut där bland alla klapprande klackar och klirrande nycklar och sköterskor som med sin blotta närvaro signalerade att vi var i vägen och hindrade deras jobb.

Varför fick jag stå ensam i väntrummet, i mellanrummet mellan korridoren och avdelninen - utan en förklaring varför jag stod där? Jag hade ringt upp till avdelningen när jag stod nere på parkeringen. Dom sa att jag bara behöver ringa på så kommer någon och hämtar mig. Varför kunde dom inte berätta att jag skulle få vänta länge innan någon kom? Varför kunde dom inte berätta vad som uppehöll dom så att jag inte kunde komma in - att dom höll på med den kliniska undersökningen? Flera människor kom och gick ut och in på avdelningen och jag frågade varje person "Vad händer? När får jag komma in?". "Jag vet inte", var svaret. Eller "Jag ska kolla, vänta lite" men dom kom aldrig tillbaka.

Efter att ha fått chockbeskedet att min älskade ligger med krossad skalle och utan hopp att överleva. Efter att ensam ha kört 3,5 timme i fullständigt chocktilllstånd för att få spendera det sista korta tiden jag kan med honom. Efter att ha nått fram och med vetskapen om att han ligger några meter bort, bakom den låsta dörren - då känns ensamheten i det lilla rummet som en verkligt stor ensamhet. Och rummet känns väldigt trångt och syrefattigt. Och ångesten känns vassare än någonsin när den sliter i hela kroppen. Då känner man sig väldigt, väldigt liten - väldigt sårbar - och totalt utelämnad till andras välvilja. Huvudet som sprängdes av alla frågor: Vad har hänt? Varför? Hur? I den stunden lämnades man helt ensam, utan en enda förklaring. Folk gick bara förbi som om jag inte fanns - som om jag var osynlig. Jag kände mig osynlig - åtmonstone genoskinlig... 

Bråttom, tänke jag först. Men inte en enda av dom personer som kom och gick verkade ha bråttom. Vissa småpratade och skrattade när dom gick förbi. Andra bara gick med normala steg. Inte en enda gick med snabba steg. Jag såg ingen rörelse alls inne på avdelningen när jag kikade in när dörrarna öppnades.

Varför fick jag inte vara med när dom gjorde dom kliniska testerna? Jag fanns på plats men jag stod i ett ingenmansland - bakom låsta dörrar. Varför fick jag inte möjligheten att själv kunna se att han verkligen inte hade någon hjärnfunktion längre. Det hade varit mycket lättare att acceptera det faktum att han verkligen var död. Att själv ha sett det med egna ögon. Men här vill man tydligen inte ha anhöriga i vägen. För den känslan hade man hela tiden - man var bara i vägen.

Värst blev det efter att vi godkänt organdonationen. Fram till den punkten var dom tvungna att hålla uppe någonslags kommunikation med oss - för att få vårt "ja". Sen fick vi inte veta någonting. "Gå ut och vänta, vi har 15 minuters skiftesbytesmöte. Vi hämtar er efter det"  Vi väntade och väntade. Det blev en halv timme och en timme. Ingen information över huvudtaget. Vi bara väntade. I ingenmanslandet... Sen, efter en oändlig tid kom dom och sa: "Ni får två minuter"... Tack så väldigt mycket för den vänligheten.


Varje minut dom höll oss utestängda stal dom från vår tid med Peter. Och jag känner mig totalt ruinerad. Kan dom förstå att det var vår absolut sista chans att fysiskt kunna röra vid vår älskade. Att få prata med honom, fast han inte längre hörde (sa dom). Att få känna hans närhet. Att få se honom när han ännu var hel och inte skuren i. Att få ta ett anständigt farväl.

För dom var han bara en död man - för oss var han vår älskade vi tvingades ta avsked av och som skulle lämna oss för alltid. För oss kom det inga fler tillfällen. Vi kunde inte komma tillbaka följande dag. Eller veckan därpå. Då var han redan sönderskuren och plockad i bitar och inpackad i en kyl. Makabert men sant.

Jag hade velat vara med när han skulle kistläggas. Vara med och klä honom men det fick jag inte. "Man brukar inte göra så" var svaret. Varför "brukar man inte" göra så? Är det bara en principsak som hindrade mig att klä min älskade? Ingen hade heller informerat mig om möjligheten att klä honom i hans egna kläder. Varför fick han inte begravas i sin vit- och rödrandiga skjorta med alla pennor i fickan och favoritjeansen med en Läkerol Cactus ask i fickan som han älskade? Det var ju så han levde. Sådan han såg ut. Sådan han var. Nu kläddes han i sjukhusets massproducerade "kläder" som mera liknade en klänning och kändes mera som papper än tyg.

Åter försöker jag komma ihåg att det bara är Peters skal men trots allt skall hans kvarlevor behandlas med respekt. Nattsärken han kläddes i är självfallet inte respektlös, men det hade känts bättre, naturligare och varmare att få klä honom i hans egna kläder. Att man givits möjligheten.


"Där du andas
Där du älskar
Där vill jag leva
min stund på jorden

Där vi sjunger
ska alla himlens änglar
Få lust till samma sång

Ljudet av oss
klingar så rent

Blir till en bild
av kärlekens väg
och hoppet och tron
att ingenting är försent

Att hjärtat ska få ro.
"

Marie Fredriksson - Där du andas (Arn 2)


Dagar av längtan

Det finns dagar när

Du fyller min själ

- upptar hela mitt väsen

Tänker inte på annat

än hur det skulle kunna vara

 

Det finns dagar när

tomheten efter dej

känns som en amputation

En del av mej själv som inte

går att få tillbaka

 

Det finns dagar när

jag vill minnas stunden

jag fylldes av Din

värme och glädje

- Blev på djupet berörd

 

Alla de andra dagarna

- i det vanliga livet som är -

lever jag i nuet

Vänjer mej långsamt med

att Du är någon annanstans

 

Av Karin-02

 

 

När Du ännu fanns...   Ekenäs, 26 juni 2009


Tre ljus

Jag satt en timme vid din grav idag. Satt bara tyst och lät tankarna virvla. Det var så rofyllt och varmt. Tyst omkring mig. Jag kände ingen ångest, bara en stilla saknad som fyllde hela mig. När jag satt där under trädet knakade och knäppte det bland grenarna, som om någon rört sig i trädet. En ekorre eller fågel, tänkte jag. Förmodligen. Men jag såg inget fast jag försökte kika mellan grenaran. Plötsligt dalade ett hjärteformat löv ned bredvid mig i gräset där jag satt. Med lövet i handen satt jag och lät gråten rena själen. Framför mig såg jag ditt ansikte, Peter.

En äldre man med grått hår kom till graven bredvid. Plockade bort lite ogräs. Stod med böjt huvud en stund och gick vidare till följande grav en bit bort. Och sen till följande. Jag tänkte - han har hunnit mista många på vägen. Men han är kvar - även om ryggen är lite böjd och håret är grått. Jag undrade hur du hade sett ut om du fått leva 30 år till. Ditt hår hade säkert varit lika grått, men hade din rygg varit böjd?

En hare sprang genom gravgården. En bit efter kom en hund, som ylande och skällande jagade den. Jag tänkte på dig, Peter. Hur du ofta kände dig jagad. Trött av alla krav och uppgifter. Din svåra balansgång med att fylla ditt eget behov av bekräftelse, att fylla andras behov och att hitta ro och balans i ditt eget liv. Du hade kommit en bit på vägen. Varför måste du lämna allt på hälft?

När jag satt där under trädet kom det plötsligt en kvinna och ursäktade sig. "Jag ser att du är väldigt sorgsen - ta det här och läs det. Gör det." Jag fick en broschyr med texter från bibeln - hur man genom bibelstudier och tro kan möta sin älskade på nytt.

Jag tror inte på en himmel eller ett helvete. Jag tror inte på domedagen eller evigt liv. Inte så som det står skrivet i skrifterna. Jag tror på ödet. Jag tror att själen fortsätter att leva i andevärlden. Det som finns runt omkring oss och vi kan känna ibland - Om vi tillåter oss och om vi öppnar våra kanaler för det vi inte ser och förstår. Jag tror på änglar - att dom som lämnat oss finns bland oss.

Jag tror att du finns runt mig, Peter. När du fällde dina tårar när vi tog farväl vid din säng på sjukhuset - då fanns din själ kvar i rummet, även om din kropp slutat att leva. Du fanns runt mig som en sval vind en kväll, innan begravningen och du fyllde mig med ro och välbehag. Du fanns med mig i bilen en mörk kväll när jag missade älgen som sprang ut framför bilen. Du fanns vid graven idag - därför ville jag inte gå därifrån.

Alla goda ting är tre, sägs det. Det står tre brinnande ljus på din grav. Tro, hopp och kärlek. Men tre månader utan dig är inte bra - ingenting utan dig är bra. Inte en dag.Tre månader

Jag kan fortfarande inte förstå. Varför måste du gå? Varför revs du härifrån när vi hade så mycket kvar framför oss? Vi hade ju bara hunnit börja... Så många planer vi hade kvar. Så många "sen".

Tre månader, Peter - 93 dagar - och varendaste dag har jag saknat dig. Gråtit. Haft ont i själen, varit tom i hjärtat. Tänkt på dig och önskat att det aldrig hänt. Önskat att jag trots allt skulle vakna ur mardrömmen - men jag vaknar inte. För det är min verklighet. Att öppna ögonen på morgonen och inse, att du inte finns bredvid mig. Att förstå att du inte kommer på kvällen - för du kommer aldrig mer. Du är borta. Jag är ensam och du fattas mig.

Sommaren är slut nu, Peter. Fast den aldrig ens började - för mig har det bara varit en lång svart höst. Hur skulle jag kunna se solen när det var du som var min sol - i mitt hjärta. Du, som lyste upp min dag med ditt smittande leende. Vi fick bara en sommar... men solen sken i 1,5 år.

Minns du när du hämtade mig från Ekenäs förra hösten - i september. Efter den underbara sommaren vi haft. Vi hämtade mina saker från Villa Snäcksund och stolen jag fick som minne från "Flickornas Slott"-projektet satte du på taket på bilen och sa "Här ska du sitta hela vägen, för du är min drottning". Och vi skrattade. Sådär djupt-från-magen- skratt som vi brukade. Det är länge sen nu...

Jag saknar dig, Peter.


Drottningens tron


En lycklig Peter vid Raseborgs ruiner 5 juli 2009Nu åker vi hem... Ramsholmen 13 september 2009
Inget blir som man tänkt

Det var idag jag skulle öppna mappen med Riga-bilderna. Men jag kunde inte. Istället började jag gå genom högen med tvätt som bara vuxit och vuxit. När jag sorterade tvätten hittade jag plötsligt Peters kläder. Bland annat en svart t-skjorta som fortfarande bar doften av hans rakvatten. Jag förmådde mig inte att tvätta bort hans doft så den åkte tillbaka i tvättkorgen.

Medan jag väntade på att den sista tvätten snurrade i torktumlaren tog jag hundarna och for ut till åkern vi brukade åka ut till med hundarna. En av dom tusen upplevelser jag ska uppleva ensam. Har inte kunnat åka dit sen Peter dog.

När jag kom tillbaka och skulle hämta den torra tvätten från tvättstugan, hade luckan på torktumlaren hakat upp sig och gick inte att få upp. Så där ligger mina kläder och sängkläder och skrynklar ihop. Samma förbakade maskin jag ringde om varje månad från februari i år. Ännu i juni, när jag flyttade till Vasa över sommaren, var den totalt ur funktion. Kan det verkligen vara så svårt att få en maskin reparerad? Som dessutom är så ny att den har garantin kvar!

Satt och lyssnade på Sonja Aldéns låt som jag sände Peter efter vår första träff. Tänkte på orden i låten - hur dom föll in i hur jag kände då. Och hur det blev - och hur det slutade.

Det blir aldrig som man tänkt...


"...Och du får inte riva mina murar
Som jag omsorgsfullt har byggt
Om du inte skyddar mina drömmar
Så att jag kan somna tryggt
Och du får inte ha mig som en dröm
När jag vill va din verklighet
Och du får inte säga att du hoppas
Om du inte tror du vet

Men du får ta den tid du behöver
För att förstå vad är det du vill
Du får be en bön att tiden
Du behöver räcker till
Och du får samla dina tankar
Så att två själar kan få ro
Och så att allting som vi lovade
Oss själva, kan få gro..."


Sonja Aldén - Du får inteTillbaka till vardagen

Så var den hyfsade känslan över för den här gången. Man känner sig som vanligt igen - gråtfärdig, håglös och ensam. Utan lust med någonting. Inte ensam utan vänner utan ensam som - individ. Ingen Peter som sitter vid köksbordet och håller mig i handen över bordet. Ingen Peter som stryker mig över håret. Ingen Peter som pratar om livets alla nyanser. Ingen Peter... Insikterna har förvandlats till längtan och ångest. Solen sken hela dagen men jag såg bara grått. Glädjen försvann igen - gråten har återkommit.

Jag var på födelsedagskalas hos syrran, vars son fyllde 8 år. Ville så gärna vara social men orkade inte. Satt mest tyst och stirrade ut i intet. Uppfattades säkert som tråkig och butter av omgivningen, men orkade inte spela upp. Hade helst bara suttit och gråtit, men jag svalde och svalde tills jag kom till bilen.

Jag borde börja gå genom Riga-bilderna som skall användas till fotoutställningen i höst. Men vet inte hur jag skall kunna öppna mappen med bilderna. Peters och min sista resa - dryga tre veckor senare var han död. Det känns ångestfyllt att titta på bilderna - minnas hans glädje på vår resa till 27:e himlen, vår sista kväll som var helt underbar, sista dagen vi bara vandrade hand i hand och njöt av det soliga Riga...

Killen vi hade som guide i dom öde husen vi fotograferade sände ett mail för nåra veckor sedan. Frågade hur bilderna blev, om han kunde få några som minne. Sände så mycket hälsningar till Peter. Han visste ju inte... Jag informerade honom om vad som hänt och att jag inte orkat titta på bilderna - han förstod.

I morgon måste jag försöka öppna mappen - gräva i det onda såret. Tvinga mig att möta ångesten, förtvivlan och alla minnen som jag vet gömmer sig där. Jag vill inte, men jag måste.


"Take away my pain
Let the cold inside
It's time to let it rain
There's nothing left to hide
Take away my pain
I'm not frightened anymore
I'm learning to survive
Without you in my life
Til you come knocking at my door
"

~ Dream Theater ~
Omen?

Jag satt och gick igenom varenda mail vi bytt på FB under vårt förhållande. Det var mycket glädje, oändligt mycket känslor involverade - både kärlek, förundran, en del frustration och en massa glädje. När jag kom till det absolut sista meddelandet blev jag plötsligt kall inombords. I mailen bad han mig delta i Äppelblomfesten på Rosenlud. Seminariet skulle börja 7.6 klockan 12.30. Det var precis den tiden jag fick teleonsamtalet från polisen - "vi har dåliga nyheter"... Den svarta dagen. Ångesten kom krypande och jag kände mig illa till mods. Fick svårt att andas och det kändes som taggtråden knöts runt mig som ett snöre runt ett paket. Det gjorde ont.

Var datumen i mailen en tillfällighet? - Säkert. Ett omen - Kanske.

Jag var med Karoline och barnen till graven idag. Sen satt vi länge hos Karoline och pratade. Jag har dom senaste dagarna fått insikt om flera saker. Jag har insett att den Peter jag kände var en Peter som ingen annan kände. Dom sidor många andra har upplevt med Peter har varit annorlunda mot vad jag har gjort - även om jag naturligtvis känner igen en del av vad andra berättar. För mig har det varit den "gamla Peter" som jag inte haft så stor uppfattning om. Samtidigt som andra upplevt sidor jag aldrig upplevt med honom. En konstig känsla.

Jag har också märkt att jag dom senaste två veckorna har börjat se "nyktrare" på min situation. Böjar se verkligheten som den på riktigt är. Känns både som en lättnad och en börda. Terapin har haft en stor inverkan på att processen har gått framåt. Insikten och bekräftelsen angående endel saker har gjort det lättare att hantera vissa saker. Speciellt saker som hände just innan Peter dog. Samtalen med Karoline har också haft en stor inverkan. Hon har satt ord på mycket av det jag tänkt. Skönt att hon finns - min fina "styvdotter".

Mindre gråt, mera tandagnisslan

Jag var på terapi idag. Kände att jag gick ut därifrån mycket rikare. Förstod saker som jag inte tidigare insett helt. Fick också bekräftat många saker. Terapin är bra för mig.

På kvällen hade jag en lång och mycket givande diskussion med Karoline. Kände att jag lärde känna en helt ny Karoline idag. Ser fram emot att fortsätta diskutera i morgon när hon kommer på besök. Vi ska också gå till graven och tända varsitt ljus.

För övrigt så har gråten avtagit. Trodde i kväll att jag hade haft en "nästan" gråtfri dag. Men glömde att jag suttit en timme på terapi. Men trots det så har det inte varit så mycket gråt ändå - det har skett en tydlig förändring. I stället har jag kännt nånslags irritation och tillbaka hållen ilska. Blev till exempel otroligt irriterad på trafiken - bilister som kör långsamt och täpper till hela flödet. Eller på köer i butiken som gick långsamt. Märkte att jag har väldigt bråttom hela tiden. Undrar vart?


Vill inte förlora mera

Fanny mår dåligt. Hon hade jätte ont på morgonen och efter att hon fått sin värkmedicin låg jag i sängen med henne och höll henne i famnen tills medicinen började ge verkan. När vi låg där kom ångesten. Ångesten att förlora henne. Ångesten över att förlora någon. Jag har misst båda mina föräldrar, farmor och farfar, mormor och morfar - och min älskade Peter. Är det syskonens tur nästa gång? Min dotter? Bara tanken på att förlora dom, får ångesklumpen att växa i bröstet. Ta inte mina syskon eller min dotter ifrån mig!! Ta inte dom...

Jag vill inte missta någon av mina nära och kära mera, men inser realiteten - det kommer jag troligen att göra igen. Kanske flera gånger. Såtillvida det inte är jag som får gå som nästa. Själv är jag inte rädd för döden. Inte för egen del.

Jag är rädd att någonsin mera bygga upp en relation. Jag orkar inte gå genom det här en gång till. Att förlora min livskamrat som man byggt upp en framtid med. Förlora framtiden. Vilken garanti har jag för att det inte sker igen - ingen! Den enda garantin jag kan bygga upp är att inte bygga nån relation.

Just nu känns det som om det inte är värt det - att frivilligt gå genom skärselden på nytt. Engagera sig och sen förlora allt. Tur att jag inte kände så före jag träffade Peter. Då hade jag kanske aldrig vågat ge mig in i förhållandet. Eller hade jag? Är det kärleken som driver trots allt? Är kärleken starkare än ångesten och rädslan för att förlora?
RSS 2.0