Vid graven

Sen jag flyttade till Vasa har jag inte varit till graven så ofta eftersom det tar 2 timmar tur-retur. I juni var jag ett par gågner. I juli inte alls. För en vecka sen var jag och plockade bort dom vissnade blommorna som förvuxit sig och såg helt förskräckliga ut. Lyktorna var nästan täckta med smuts från sanden som skvättat upp när det regnat. Den hjärteformade krukan var nästan svart. Graven var verkligen en sorglig syn och jag skämdes att jag inte offrat dom två timmarna körning för att hålla ordning på den.

Idag köpte jag höstblommor - krysantemum och någonslags ljung - som jag planterade. Jag hoppas det inte blir för kallt så att dom står sig vackra en tid.

I tankarna pratade jag med Peter. När jag gick, vände jag mig om halv vägs till bilen, för att säga hej då. I samma ögonblick plirade en solstråle in mellan molnen och lyste upp graven samtidigt som det kom en ordentlig osksmäll. Bara en enda.

När jag åkte iväg hemåt från gravgården sprack molntäcket upp, och från ett hjärteformat hål i molnen lyste solens strålar upp den mörka himlen. Jag kände hans närvaro... och jag saknade honom ♥En dikt från en vän


Jag bad en bön när jag var ung:
- "Gud, gör min börda mindre tung"

Jag åldrats, och på gamla dar
en bättre bön jag haft:

- "Låt bördan bliva som den var,
men giv mig större kraft"

-Nino Runeberg-


I väntans tider

Snart är hon här. Min kära, stora, självständiga dotter. Med drömmar och framtidstro i bagaget ska hon ta sina första steg ut i vuxenvärlden. Flytta in i egen lägenhet. Få ta eget ansvar. Själv ta kommando över sitt liv. Hon är stor nu - hon är självständig - denna underbara tjej som ändå alltid kommer att vara min lilla dotter. Denna lilla tjej jag bar och födde. Matade, vårdade och älskade. Alltid kommer att älska, vilka vägar hon än väljer i sitt liv.

Dagen är här nu. När hon skall börja välja. Göra beslut i livet som kan göra stor skillnad. Den stora världen ligger öppen för hennes fötter.

Hennes första självständiga steg leder hit till Vasa, till "min" stad. Till hennes nya studie- och hemstad. Här ska hon, förhoppningsvis, bedriva dom kommande 4,5 åren när hon utbildar sig till barnmorska.

I morgon är hon här. Jag väntar...

Hon är stor nu min lilla, älskade dotter ♥


Kan själv...

Jag känner mig lycklig

När jag vaknade idag kände jag mig väldigt lätt. Det kändes underbart att vakna till en ny dag. När jag gick ut med hundarna och återvände hem kände jag hur en härlig känsla spred sig inom mig. Jag kände mig lycklig.

Lycklig över det hem jag har. Jag har hittat ett ställe där jag verkligen trivs. Lycklig över mina fyra fyrbenta vänner som gör mig så glad med sina små hyss. Inte alla men dom flesta... Lycklig över att jag får fotografera. Göra det jag älskar mest av allt. Lycklig över de vänner som finns där ute och som jag känner tillit till. Lycklig över alla de okända människor jag fått träffa i sommar.

Lycklig över att jag mår så bra. Idag kunde jag till och med tänka på Peter enbart med glädje. Vara lycklig över den tid vi fick dela. Den var alltför kort men intensiv och fylld av kärlek. Det var vår tid då. Nu är nu. Efter att ha gått i mörker lever jag igen.

Vi kom körande genom skogen
Genom ett landskap som var svart och stort
Vi hade åkt hela natten längs denna ödsliga väg
Vi hade kört länge, vi hade kört fort
Jag tog en kurva och plötsligt var vi där
där skogen tar tvärt slut och allting är
en öppen slätt igen
och gryningen kom smygande
som en rodnad, som en flamma


Vi hade tagit oss ut ur mörkret
Vi hade en lång natt bakom oss
Nu kunde vi se långt bort i fjärran
Vi hade tagit oss ut ur mörkret
Det var så skönt att se ljuset igen

Ur "Ut ur mörkret" - Ulf Lundell


Månbryggan över Brändö

En glad dag

Jag vaknade med huvudvärk. Antagligen efterdyningar efter migränen jag hade igår. Men jag har ändå haft en glad dag. Jag har börjat med  LCHF idag och startat en ny blogg om mina 100 dagar med LCHF. Den som vill kan gå in och titta på adressen http://lchfi100dagar.blogspot.com/.

Men det var inte bara den nya dieten och bloggen som gjorde mig glad. Gladast blev jag över den vackra blombuketten jag fick. Helt överraskande och totalt oväntat. Tänk vad blommor kan göra en glad :)

Reflektioner

Monika Nyströms sommarprat fick igång en process inom mig som jag redan trodde var bearbetad. Men hennes ord förlöste en sorg som tydkligen ligger kvar väldigt starkt under ytan. Eller kanske sorg är ett för starkt uttryck. Det handlar kanske mera om en djup saknad - medvetenheten om att leva utan honom - blandad med sorgliknande känslor.

Det var så mycket i hennes ord jag känner igen. Kommer ihåg när "Sorgfågel" kommenterade min blogg för länge sen. Hennes reflektioner över hur man upplever samma saker - känner igen sig. Som om man skrivit det själv. Samma reflektioner gjorde jag när jag lyssnade på Monika. Ibland kändes det som om hennes ord var mina. Till och med den musik hon valt var till stor del samma jag har valt under året. Tänk hur lika man kan uppleva sorgen fast utgångsläget är så olika - och sorgen så unik och personlig.

Själv gråter jag inte längre varje dag, men jag saknar honom ständigt. Ibland är saknaden som en behaglig vämodskänsla blandad med glädje över att han funnits och att vi hade haft förmånen att få den tid vi fick tillsammans. Andra dagar är saknaden mera ångestfylld och fyller mig med gråt - som idag. När jag lyssnat på Monika och återupplevt alla känslorna. Då kändes gråten så befriande och renande. Det var skönt att gråta igen. Gråten behövs ibland - i rätta proportioner.

Jag kommer ihåg förra sommaren, när tårkanalerna jämt var fyllda med tårar. Den stora klumpen i bröstet som aldrig försvann. "Sorgmusklerna" som drog ner mina mungipor och stramade till halsen. För gråten satt som fastgjuten i halsen, stramade till käkarna. Förmörkade mina ögon. Jag hade ont i hela ansktet av sorgen som satt där. Orubblig. Otämjbar. Föråldrande. För sorgen har satt sina spår i mitt ansikte.

Idag kan jag hantera gråtmusklerna. Tårarna rinner inte ohejdat. Sorgen ligger inte längre som en svart mantel över mig. Jag har fått en ny frid inom mig. Jag har lärt mig att leva med sorgen. Som Monika så vackert säger:

"Jag är lycklig. Det känner jag flera gånger varje dag. Jag är modig. Och ivrig. Sorgen låter jag ligga som en varm filt över oss, som värmer oss med våra minnen."

Det är så jag lever idag. Tillåter mig att känna lyckan. Tillåter mig att känna sorg men fastnar inte längre i sorgträsket. Tillåter mig att gråta, men behärskar idag mina gråtmuskler. Idag är gråten enbart renande - inte förgörande. Idag tillåter jag mig att leva.

Mitt liv - idag.Sommarpratare Monika Nyström

Ett program värt att lyssna på: Sommarpratare i P1, Monika Nyström! Rekommenderar med hela mitt hjärta.

"– Att befinna sig i sorg gör att man ofta möter rädda blickar och jag har märkt hur svårt människor har att prata om död och sorg. Därför vill jag ägna mitt program åt att berätta om hur sorgen ser ut, hur den känns och hur jag och mina barn har lärt oss att börja leva igen. Inte bara överleva."
- Monika Nyström -

"...Det är inte så att jag skakar av mig alla åren med min man med all enkelhet och slänger mig in i ett nytt liv. Men ibland kan jag jämföra mitt krossade hjärta med någon som har blivit lämnad. Bortvald. Sviken och bedragen. Att jag ju också har blivit lämnad. Fast jag står kvar med helt hjärta - på ett sätt. För min man slutade aldrig att älska mig. Han togs ifrån mig. Han slets ur mina händer. Och aldrig har nog någon så motvilligt släppt taget..."

"...Jag vill leva. Inte bara överleva. Jag vill bli förälskad igen. Känna händer mot min rygg, längta efter nån som vill ta sig hit. Jag vill dansa brudvals igen och bli mamma en gång till…"

"…Jag är lycklig. Det känner jag flera gånger varje dag. Jag är modig. Och ivrig. Sorgen låter jag ligga som en varm filt över oss, som värmer oss med våra minnen. Jag saknar och gråter en skvätt varenda dag. Jag tar nya kliv och andas ny luft. Jag vågar och satsar. Och är medveten om att jag kommer att falla många gånger på vägen. Det är det värt, för jag vill känna att jag levt mitt liv…"Programmet startar vid 2:26

Verkligheten är inte allt här i världen

Jag och hundarna åkte ut i skogen för att söka blåbär och svamp. Tyckte dagen var som gjord för en promenad i naturen. Tyvärr känner jag inte till några ställen här, så vi åkte ut på måfå och hamnade på en liten skogsväg som såg lovande ut. Jag parkerade bilen och släppte hundarna, som glatt sprang iväg. Skogen såg tyvärr rätt torr ut när man tittade på närmare håll. Några ynka bär hittade vi men inte en enda svamp att ta hem.

Däremot hittade vi en massa skräp längs vägen. Det började med bilplåt. Sen hitta vi en gammal säng och diverse andra möbler. När vi vandrade vidare stötte vi på en växelcykel som låg slängd mot ett träd. Förvriden och utan framhjul. Jag hade tänkt svänga där, men när jag mellan träden skymtade en bil väcktes min förhoppning att det var en bärplockare, och jag skulle hitta världens svamp eller bärplats. I stället stötte vi på en utbränd bil som stod nästan tvärs över vägen.

Jag förstår inte. Varför måste folk använda naturen för att dumpa sina avfall. Och inte vilket avfall som helst utan ren skrot. Jag blir verkligen ledsen över människors sätt att exploatera naturen. Människans lathet och nonchalans. Javisst - skrotbilen försvann från den egna bakgården. Den gamla soffan, som inte längre fick plats, blev man av med sådär enkelt och smärtfritt. Men problemet finns kvar. För naturen. För djuren.

Jag tappade helt enkelt lusten att plocka bär. I stället flydde jag från verkligheten och åkte ut till Strömsö - där som Strömsö programmen spelas in - och fick njuta en stund av renhet och skönhet. Bärplockandet flyttade vi till en annan dag.Ingen kamera hade jag med mig så idag fick telefonen dugaIngen vacker syn
Vackrare vyer på Strömsö


RSS 2.0