Årets sista dag

Äntligen är det här förskräckliga året slut. Fast det ändrar ju ingenting egentligen. Inget får man att återgå. Ingen Peter kommer tillbaka. Nya året börjar utan Peter, liksom det här året slutar. Ett år som går till min historia som det värsta året i mitt liv. Men jag överlevde.

Årets sista dag har jag fördrivit med Ilse. Vi var ute i Stockholm en sväng. Åkte tunnelbana och glömde stiga av vid vår hållplats. Skrattade åt våra interna skämt. Hade så roligt åt våra egna historier att vrålskrattet klingade och tårarna rann. Det kändes skönt. Samtidigt som den gnavande känsla av saknad ibland gjorde sig påminnd. Jag vill bara vara glad. Jag ville bara känna mig tillfreds. Men sakanden kryper in på skinnet ibland och känns, och det går inte att skaka den av sig. Som om den var tatuerad på min hud. Inbränd som en stämpel. Men jag håller på att lära mig att leva med känslan.

Jag vill inte tänka på förra nyårsafton. Vill inte tänka på våra planer. Vill inte tänka på alla framtidsutsikterna som var så positiva. Vill inte tänka på det...

Idag ska jag tänka på nästa år. Inte ge några nyårslöften men tro att nästa år blir bättre. Ja, nästa år ska bli SÅ mycket bättre. För värre kan det väl inte bli...
Stockholm 31.12.2010

 Ilse och jag bedrev dagen med att åka tunnelbana. 31.12.2010.


Ensamhet

Ensamhet är inte att vara ensam. Ensamhet är att inte ha någon att längta efter.
Julefrid

Det blev inte som jag hade tänkt. Inte alls. Det blev mycket bättre. Och det blev både julmat, klappar, gemenskap och julsånger i radion. Dubbelt upp. Och jag slapp julstressen och allt vad det innebär. Att inte låtsas om julen och sen låta det bli som det blir tycks vara ett vinnande koncept.

På torsdagen firade vi jul hos Stig och Ann-Christin. Massor med god mat och trevlig samvaro. Det blev tjuvstart med julpaket och jag fick både handvärmare, nackvärmare och en julängel. På julafton var jag med Stig och Ann-Christin till Vörå till Ann-Christins syster och firade med deras familj och farmor samt morföräldrar. Tre generationer och hund runt matbordet fick julen att kännas som en riktig jul med allt det innebär. När vi dessutom fick besök av hela två tomtar, som dessutom hade godis och sockor i mitt paket, så kunde julen inte ha känts mera julig.

På väg hem skölde en våg av vämod och saknad över mig. Det kändes så ledsamt att inte Peter fanns med och delade allt dethär. Det blev lite vämodstårar för jag kände en så stark saknad. Men samtidigt var jag fylld av ro. Jag hade haft en så fin jul, trots allt.

Första julen utan Peter är snart förbi. Ännu en av dom många "Första-gången-utan-Peter" är avklarad. Livet har börjat kännas lite lättare att leva.

Islyktor hemma på bakgården
Peters grav på julafton


Jul i Vörå


I samspråk med "mormor"


Snälla tomtarna


Alla samlade vid kaffebordet


Sen ett par favoritbilder från förr, när Ellen och Fanny firar sin första jul - 2006Glupskare kan ingen vara...

Julafton

Julhälsningar från Lisen och F.A.W.E - the fabulous four

200

Dagar av längtan. Dagar av saknad. Dagar av förtvivlad kärlek.

Peter - i 200 dagar har du fattats mig.
Tack alla läsare

Idag har jag bloggat om Den Långa Vägen i exakt ett halvt år. Det är många som följt min väg. Uppmuntrat, hälsat och skrivit kommentarer i bloggen. En del har sänt mail och andra har kommenterat på FB. Jag är så tacksam över ert stöd. Era ord har varit guldvärda. Bloggen har varit till stor hjälp i mitt eget sorgearbete och av kommentarer och mail att döma även skänkt någonslags tröst för andra i motsvarande situation.

Det är skönt att dela sorg. Skönt att veta att det finns någon där ute som förstår det fruktansvärda, svarta som angriper. Förstår när livet tappat sina färger. Förstår den svidande känslan av bottenlöshet, förtvivlan och hopplöshet. Men det är också skönt att se att allting förändras, även om man inte orkade tro det i början av sorgeprocessen. Skönt att läsa andra sorgesystrars berättelser. Följa med utvecklingen - se förändringen. Själv få hopp om att en dag vara vid samma punkt. Inse att det är samma väg vi går, mot samma mål vi strävar - att komma tillbaka till livet. Att lära oss leva igen och inte bara överleva. Inse att man verkligen lär sig att leva med saknaden.

Ibland undrar jag vem alla ni är som läser min blogg. Jag har mellan 50-130 läsare/dag. Några känner jag personligen, mina sorgesystrar känner jag via deras bloggar och en del har jag fått lära känna via mail. Men alla ni andra. Jag skulle gärna lära känna er också.

Ni som inte vill kommentera i bloggen får gärna sända mail (lisenj@gmail.com). Ni som inte vill sända mail får gärna kommentera i bloggen. Ni som varken vill det ena eller det andra utan vill fortsätta att vara anonyma är välkomna att fortsätta att läsa ändå.


Tack för allt stöd

När dagen är ett mörker

Blir natten dubbelt lång

Då slutar solen lysa,

Då tystnar fåglars sång…


Men nån mening kan nå in

Från en omtänksam person

-liksom ljuset i en blick

som inte tappat tron


Att någon bryr sig om en

När man inte längre vill

Är just vad man behöver

För att orka lite till.


Det du har gjort för mig

Är sådant som man minns

Så tack för allt ditt stöd

-och tack för att du finns


~Siv Andersson~
Juletider mot alla odds

Trots att jag hela tiden intalar mig att det inte är någon jul i år så påminner den om sig hos oss också. Ibland på riktigt positivt sätt. Jag har hållit mig aktiv genom att paketra in dom sista klapparna till gudbarn och andra barn. Dom har ju i alla fall jul även i år och klappar ska det vara.

Själv förärade jag mig med en för tidig julklapp genom att köpa ny(gamla) vinterstövlar av min kompis Anki från Sverige. 50 kronor för näst intill oanvända vinterstävlar. Och jag kunde ju inte motstå frestelsen när jag såg dom lurviga tingesten på FB. Köpet visade sig vara ett toppenköp för dom är varma och sköna och lätta.

Idag fick jag se hur mitt blomexperiment lyckades. Jag testade att frysa ner rosor i vatten för att sätta på graven till julen. Dom blev ganska fina faktiskt. Hoppas dom håller sig klara och genomskinliga även vid graven så att dom inte täcks med rimfrost och "försvinner".

Idag har jag haft fint besök. William (Peters son) kom och hälsade på och vi har haft en jättetrevlig eftermiddag. Druckit te, pratat och skrattat och tjuvtittat i paketen. Det kändes precis som förr. Jag har saknat William-veckosluten. Snart ska vi åka till den asiatiska restaurangen och hämta hem något gott att äta.


Mina mysiga stövlar


William på besök


Rosenexperimentet

Snart hem

Det börjar närma sig hemfärd. Trots allt har tiden gått snabbt. Nästan otroligt snabbt, faktiskt. Om jag inte haft så ont i nacken och ryggen hade det varit ett helt ok arbetspass, trots gråtattackerna.

Jag hade önskat att jag hade fått jobba julen, men så blev det inte. Så nu blir planerna för julen ett besök på gravgården och sen en vanlig fredagskväll, det vill säga en vanlig vardagskväll. Tänker inte ens tänka att det är jul. Kommer förmodligen att surfa på nätet, skriva på mitt slutarbete och gosa med hundarna. Tända dom sedvanliga ljusen - inte för julen utan för Peter. Böka ner mig i sängen och titta på tv. Anstränga mig att inte tänka Peter-tankar och framkalla saknad.

Ingen julmat. Ingen julskinka. Inga paket. Ingen julgran. Ingen julljusstake. Inga julsånger. Inget pynt. Ingen samvaro.

Just nu känns det inte alls - varken bra eller illa. Jag har inställt mig på det en längre tid. Tycker inte synd om mig själv - faktistk. Hoppas ingen annan heller gör det. För jag har gjort valet själv. Jag var bjuden att fira julen med Stig och Ann-Christin hos A-C:s syster, men jag avböjer den här gången. Känner att jag ändå inte har någon julstämning. Skulle förmodligen bara känna saknaden ännu starkare bland allt juligt. Att ignorera julen kanske är den bästa lösningen.


Tillbaka i sorgelandet

Skyddsmuren har ramlat ihop och alla minnen tär på. Det är svårt att prata om Peter utan att gråta. Hela jag har varit fylld av gråt. På jobbet har jag dragit på mig jobbmasken - det sociala jaget. Lett och pratat och skämtat. Men bara på ytan. Innanför ytan har sorgen gömt sig. Saknaden bränt sig fast. Olusten har ockuperat mig när olustiga tankar kommit till ytan. Saker jag inte vill tänka - alla bra saker vi skulle göra, framtidsplaner, känslan av tryggheten jag kände... Vill inte kännas vid dom tankarna. Inte nu. Vill inte känna ångesten av insikten att aldrig mera.... Så jag skakar av mig den obehagliga känslan, försöker koncentrera tankarna på något annat. Ibland med mera, ibland med mindre framgång.

Just nu saknar jag Peter så det gör illa i själen...

Drömbilder

Sover lite dåligt om nätterna. Drömmer konstiga saker och mycket olika från och till. Peter har varit mycket med i drömmarna den senaste tiden. Det känns inte längre som ett återseende utan som om han hör till. Som om allt var som vanligt. Som om han hörde till min vardag. Det känns konstigt. För jag saknar honom i vaket tillstånd men ändå känner jag ingen speciell glädjeyra i drömmen. Minnet av vissa drömmar har kommit först efter någon dag. Dykt upp som bilder - och jag har plötsligt kommit ihåg att Peter varit med. I vaket tillstånd har det känts som en besvikelse att inte ha kännt glädjeyran. För jag tycker om att drömma om honom. Att se honom som levande. Att göra saker med honom. Men allt har bara varit "vanligt".

I natt drömde jag att vi hade bilarna parkerade på en gård bland flera andra bilar. Någon hade parkerat sin bil så att vi inte kom ut med Peters bil. Min bil var dessutom väldigt nära. Vi körde och flyttade och försökte kommat ut, men jag hann vakna innan vi sluppit bort.

Vet inte vilken betydelse drömmarna har. Söker ingen viss mening med dom, försöker inte heller tyda dom. Säkert processerar jag något under sömnen, men jag vet så lite om sånt. Däremot tycker jag om att drömma. En natt utan drömmar känns fattig och då känner jag inte att jag sovit.

Fanny har blivit av med sina stygn i ryggen. Hon har haft lite mera ont idag och varit nedstämd, men jag hoppas att det ska vända tillbaka. Hon var så snabb igår när hon kom ur buren och hann ta början till ett hopp innan jag hann hejda henne. Det lilla hoppet märks i ryggen idag.

För övrigt har vi tränat varje dag. Benen har blivit tänjda och böjda och masserade. Känselreflexerna stimulerar vi hela tiden. Något som Fanny inte gillar. Hon blir irriterad när jag kniper henne i tårna, speciellt i vänster ben. Verkar som om känsleln där är mera nedsatt fortfarande. Hon drar inte bort foten, så som hon gör med den högra, men det tycks ändå kännas obehagligt när jag kniper för hon visar det med hela kroppen i stället. Vi gör gångövningar i dom långa korridorerna. Perfekt för Fanny, eftersom det är heltäckande mattor så hon får bra fäste. Nu ska vi i alla fall ta det lite lugnare tills hon har mindre ont.


Vinter, vinter

Mörkret håller på att göra mig galen. Några futtiga timmar mitt på dagen man kan hoppas på sol. Redan efer 15 börjar det skymma. Inte undra på att vi här i norden angrips av depressioner med allt detta mörker.

Jag har anlänt på jobb. Här är allt som förut - som alltid. Men i morgon har jag trevligheter som väntar när jag får min barndomsvän på besök. Ser fram emot att få sitta och uppdatera. Länge sen vi fått sitta och verkligen prata. Jättelänge sen.

Det finns väl inte så mycket annat att konstatera än - söndag men vardag.

Dagen innan

Livet rullar på. Sådär lätt och okonstlat. Fanny har varit ute första gången efter operationen. Lycklig som ett litet barn när hon fick kissa ute. Det börjar vara svårt att hålla henne från att hoppa upp på soffan. Det gäller att vara allärt hela tiden för hon är snabb nu, den lilla.

På eftermiddagen var jag på mat till Stig och Ann-Christin. Känner fortfarande den där förnöjsamhetskänslan, även om jag ska på jobb på båten i morgon. Det brukar vara ångest dagen innan, men nu är det bara ett konstaterande - Jag ska på jobb.

Jag har suttit och editerat bilder på Peter. Inte ens det har fått förnöjsamheten att försvinna. Jag har bara kännt ett sorgset vämod, en översvämmande kärlek och så den evinnerliga saknaden som alltid kommer att vara min följeslagare. Men inga gråtattacker, ingen ångestkramp, inget livet-är-för-evigt-slut-tankar.

Jag är så glad att jag har så mycket bilder på Peter. Det kändes härligt att komma ihåg vår fina sommar 2009. Jag hade nästan glömt hur mycket vi hann med den sommaren. När man tittar på bilderna känns det som om solen alltid sken. Det gjorde den kanske. Det är så jag kommer ihåg den sommaren. Vacker, varm och full av kärlek. Utflykter, skratt och massor med kärlek. Vin, jordgubbar och hela sommaren fylld av kärlek. Ja - det var så det var. Allt vi gjorde var kantat med kärlek.

Men nu är det vinter. Peter finns i mitt hjärta. Jag försöker lära mig leva mitt Efter-Peter-liv. Dagarna går och snart är det jul. En helg jag bestämt att inte notera, bara låta gå förbi. För den betyder inget i år. Faktiskt så gör den inte det. För jag är förberedd - tror jag...


Skratt, jordgubbar och kärlek - vår sommar 2009


Julstjärnor, glädje och öppningar i bubblan

Ibland finns glädjen närvarande. Inte den bubblande och sjunde-himlen-glädjen utan den lugna varianten som skänker förnöjsamhet och ro i själen.

Jag mår bra idag. Frånsett den stela ryggen och en nacke jag kan vända behjälpligt åt ett håll. Men livet känns värt att leva. Fanny har tassat på som vanligt. Kräver nogrann tillsyn att hon inte försöker hoppa upp på soffan eller fåtöljen. Jag ser ju den där längtansfulla blicken hon kastar dit varje gång hon går förbi.

Jag hade min väninna Marika på kvälls-te igår. Vi hade en inspirerande stund och jag var fylld av energi när hon åkte hem. Kände mig glad efter intressanta diskussioner om intressana saker. Jag fick dessutom ännu en ny bok att läsa: Döden är livsviktig - Om livet, döden och livet efter döden av Elisabeth Kübler-Ross.

Idag inhandlade jag det enda juliga jag kommer att pynta mitt hem med den här julen. En röd julstjärna. Egentligen är jag ingen riktig vän av julstjärnor - hade kanske föredragit en hyacint - men doften är alltför stark för hundarna. Dessutom sitter julstjärnan så fint med mina röda ljus och dynor.

Igår konstaterade jag att jag slått ett litet hål på min "Saknar-Peter-bubbla" och släppt in lite av verkligheten innanför skalet. Efter all oro med Fanny känner jag att livet faktiskt finns precis här - runtomkring mig. Inte bara som bilder som rusar förbi utanför min lilla bubbla. Det kändes ovant att känna lyckan över att Fanny klarade operationen - det är så längesen jag tillät mig känna såna känslor. Dom har inte riktigt fått utrymme. Nu kom dom över mig nästan med våld - och det kändes härligt. Det gav mig också en ny insikt om, att det är tillåtet och rent növändigt för att kunna uppskatta dom bra sakerna i mitt nya "Efter Peter-liv".

Fortfarande vill jag sitta i min bubbla. Krampaktigt hålla kvar saker som binder mig till Peter. Hans nummer finns kvar i telefonen. Min status på FB är fortfarande "I ett förhållande". Hans ring hänger i halsbandet och den fungerar fortfarande som trösteringen jag snurrar på när jag är nere. Hans skjorta hänger framme på galgen i sovrummet. Hans glasögon på hyllan... Men det gör ju ingen skada. Jag måste bara få mera tid för att släppa taget.

Det närmaste julstämning vi kommer i år. Men det räcker för oss.

40-60

Fanny försöker hålla igång. Vi gymnastiserar flera gånger om dagen. Lyfter, böjer och tänjer på benen. Har gångövninger och massage. Hon viftar glatt på svansen när hon staplar iväg. Idag stod hon och tittade med bestämd blick på fåtöljen och jag såg vad hon hade i tankarna. Jag hann hejda henne innan hon försökte hoppa. DET är totalt förbjudet ännu. Det räcker med att hon, under uppsikt, får vara ute ur buren och tillsammans med dom andra hundarna. För faktum kvarstår. Hon är inte frisk ännu och får börja "leva normalt" först sex (6) veckor efter operationen. 

Maten smakar inget vidare - hon har ju lärt sig att utnyttja situationen och bara äta rått maletkött när hon vet att det finns tillbuds om man vägrar att äta Caesar-hundmat, torrfoder eller nån annan tråkig hundmat. Jag som trodde att alla hundar gillar Caesar. Dom andra står bara och dräglar när jag försöker peta in lite i Fanny. Hon i sin tur vägrar att öppna munnen och stirrar bara längtansfullt mot kylen där hon vet att köttfärsen finns gömd.

Så, nu blev det så att Fanny får sin köttfärs och istället rusade matte till veterinären och köpte näringstillskott så att hon får i sig något annat än proteiner också. Dessutom måste man ju ha något gott att gömma medicinerna i när man lurar i henne dom. Så hon får hållas tills hon är frisk igen. Sen blir det andra bullar - köttbullar förmodligen...

Själv är jag stel och har ont i hela övre ryggen. Allt från kotorna mellan skulderbladen och upp till halva nacken känns som om man petat in spagetti i musklerna. Det spänner och river och drar hela ryggen sned. Nackspärret gör att jag inte kan vända huvudet åt ena hållet just alls. Så nu är det antiinflammatorisk värkmedicin för mig med och muskelavslappnande för nacken. Och den Aloe Vera MSM Gel som egentligen Fanny fick som prov av Maria N:s kompis Maria A används nu till min rygg också. Tack till båda Maria för tips och prov. Så nu är 40 procent av vårt gäng mer eller mindre tillfälliga krymplingar men 60 procent mår toppen och håller ångan uppe.Arsenalen för krymplingarna

Fartmonster

Här går det undan så man hinner ju inte med. Bokstavligen!

Jag tränade med Fanny. Gympade hennes ben och höll henne sådär lätt under magen när hon skulle gå. Lite vingligt och stelt gick det, men hon tog sig bestämt framåt. Sen ringde dörrklockan - och Fanny SPRINGER iväg. Jag hann inte ens få tag på henne innan hon redan stod nyfiket vid dörren och undrade vem som försöker ta sig in.

Jag fattar ingenting! Är det verkligen samma hund som för några dagar sen inte kunde röra bakbenen ens en millimeter. Samma hund som för tre dagar sen låg dräglande med tungan hängande efter 3 timmar i narkos och med halva ryggen uppskuren? Har någon smugit sig in och bytt ut henne? För inte kan väl någon börja SPRINGA tre dagar efter en ryggoperation? Ja, tydligen - åtminstone om man heter Fanny och är världens mysigaste kinesiksa nakenhund (delad förstaplats... )


Fanny i centrum 7.12.2010. Alla tjejerna beundrar underverket.

Sex månader

Älskade Peter ♥

I dag har det gått ett halvt år sen jag tog farväl av dig. Sex månader sedan vi skulle vända blad och börja på något nytt. 184 dagar sen du togs ifrån mig. Ja, Peter, det blev något väldigt nytt för mig. Men inte så som vi hade tänkt. Istället blev det något vi aldrig kunnat ana, förbereda oss för. För livet tog en vändning som man mest av allt hade fruktat.

Mycket har hunnit hända. Jag har blivit tvungen att lära mig att leva utan dig. Lärt mig att leva med den ständiga saknaden som en osynlig följeslagare. Leva utan ditt glada skratt, dina armar runt mig och din kroppsliga närvaro. Utan din kärlek, dina blå ögon och din doft. Jag saknar dig i mitt hjärta. Saknar dig i mitt liv och min vardag. Känner den stora tomheten efter dig som får mig att känna mig så ensam. Men jag har lärt mig att leva, även om jag ännu bara tagit stapplande steg i min nya framtid - i den framtid där du inte finns närvarande annat än som en djup kärlek inom mig och som minnen som värmer och tröstar mig. Du finns närvarande som en känsla, en förnimmelse. Som en fläkt av din andedräkt mot min hud. En själslig närvaro som ger mig ro.

Snart är det jul men jag känner ingenting. Ingen glädje eller förväntan. Ingen mysig julstämning med pynt, funderingar över julmat och jularrangemang. Ingen  "Hosianna" eller "Sylvias julvisa". Inget smussalnde med klappar och paket. Ifjol var det en väldigt speciell jul vi såg fram emot. Det var länge sen julen haft en sån stor betydelse i våra liv. Julen hade plötsligt fått tillbaka den magiska stämningen. Plötsligt hade julgemenskap och familj fått tillbaka sin betydelse. Vårt liv andades kärlek.

För exakt ett år sen väckte du mig med ditt sms: "God morgon! Jag saknar dig så. Och älskar dig!" Att få vakna till dina små hälsningar var den bästa starten på dagen - utöver dom dagar jag fick vakna upp tillsammans med dig. Jag blev så varm inom mig. Munnen kunde inte låta bli att le. Hjärtat kändes sprängfyllt av kärlek. Den kärleken finns fortfarande kvar.

Jag älskar dig fortfarande lika starkt, Peter. En kärlek som aldrig kommer att försvinna. Kanske kommer den att ändra skepnad med åren, men du kommer alltid att ha ett eget rum i mitt hjärta som bara är till för dig. Hur skulle jag någonsin kunna sluta älska dig? ♥ ♥


Vår lilla stad6. December

Idag har jag och hundarna tänt ljus för Finland, som firar sin självständighet. För krigsveteranerna som gjorde detta möjligt. För Peter som jag saknar i mitt hjärta och vid min sida. För Fanny som är tapper och duktig och kämpar sig tillbaka efter operationen. För alla de som gjorde det möjligt för Fanny. För alla nära och kära och vänner som kommit ihåg mig när livet känts jobbigt. För Stig och Ann-Christin som varendaste vecka bryr sig, ringer och kollar att allt är ok. För mina sorgesystrar som kämpar på, på sina håll och stöttar mig och varandra i sorgearbetet. För livet som en dag kommer att segra.

Vissa dagar känns det faktiskt bra att leva.
Normalt eller ett litet under?

Fanny vilar i sin korg för att få vara ifred från dom andra hundarna. Hon behöver hjälp med att kissa genom att man klämmer henne på magen. För att hon inte ska bli kall har vi skött det i badrummet över golvsilen. När vi skulle sköta sista kvällskisset börjar Fanny plötsligt gå. Med båda bakbenen och många korta steg. Stelt och lite ostadigt men bestämt. Vänstra bakbenet, som varit mest utsatt och näst intill helt utan känsel och helt utan rörelseförmåga, rörde sig också. Jag trodde inte mina ögon. Jag skrattade medan tårarna rann och satt bara och upprepade: "Duktig tjej" tills jag återkom till verkligheten och hejdade henne från att överanstränga sig. Hon hade ju fått ordination att vila i ett par dygn. Men min tappra lilla Fanny struntade i föreskrifterna och tassade på.

Neurologen sa att förändringarna borde komma inom en-två veckor. För Fannys pappa, som också blivit opererad för samma sak, räckte det nästan två månader innan han kunde gå. Fanny tog ett dygn på sig! Vet inte om det är normalt eller ett litet under? För mig känns det som ett under, för jag hade varit beredd på veckor. Oddsen till Fannys fördel har plötsligt ändrats drastiskt. Behöver jag säga att jag är väldigt glad just nu?


Ett steg framåt

Idag har det varit mycket tårar. Men sorgetårarna har förbytts mot tårar av glädje, tacksamhet och lättnad. Fanny har ätit, druckit och hon har tagt ett steg. ETT steg som betyder att det finns någonting som fungerar i ryggen. Jag börjar känna en gnista av hopp. En gnutta tro att hon kommer att gå igen. Och jag sänder hela min arsenal av tacksamhet både till övre våningen och till AISTI personalen. Tack, tack, tack Janis och Hanna! Tack Sigitas för konsultationen med Maria innan vi åkte. Tack Maria på Losvika för hjälpen och vården här hemma. Och TACK till er alla för alla varma tankar jag fått via mail, sms, FB och blogginlägg. Det känns varmt och tryggt att veta att ni finns där med er positiva energi. Det har gett mig mera kraft än ni någonsin kan förstå. Eller kanske ni kan...

Ett svar vill jag speciellt kommentera, som jag fick på mitt föregående blogginlägg om våndan över beslut och rättfärdigande. MIIA, jag hoppas det är ok att jag citerar ditt inlägg.
"Jag tycker inte att du ska tänka så,du är en helt underbar matte och många djur borde få en matte som dig!! 
Om veterinären skulle annsett att du förorskar Fanny onödigt lidande så skulle han inte opererat! På AISTI är dom profisionella!
De har som skyldighet att se till djurets bästa och har av djurskyddsmässiga skäl rätt att avliva ett djur om djuret far illa!
Du gjorde alldeles rätt och låt ingen få dig att tro annorlunda!"
Jag blev väldigt varm, väldigt berörd av ditt inlägg. Ja, jag försöker vara en bra matte. Jag försöker göra det bästa jag kan för mina hundar, för jag älskar dom djupt och innerligt. Dom är som mina barn och jag behandlar dom som mina barn. Men ibland kan kärlek vara egoistisk, även om den kommer från djupet av hjärtat. För kärleken medför också sorg. Och sorgen gör så förtvivlat ont. Är så tung att bära. Ibland prövas kärleken. Att hålla kvar känns lättare för kärleken, att släppa taget gör alltid ont.

Jag frågade Peter en gång: "Om jag blev obotligt sjuk och ett paket på ett vårdhem, utan hopp om att bli frisk. Om min högsta önskan var att få dö, skulle du hjälpa mig då?" Peter var tyst länge. Så länge att jag trodde att han inte hört frågan. Till slut svarade han: "Om det var utom all tvivel att du aldrig kommer att bli frisk. Om det är det enda du på riktigt önskade. Ja, då skulle jag hjälpa dig. Av kärlek till dig skulle jag göra det. Så känns det i alla fall nu. Men jag vet inte om jag skulle klara av det i praktiken, om det skulle bli till verklighet. Men i hjärtat skulle jag vilja det för att jag älskar dig".

Dom orden har etsat sig fast i mitt minne "Men i hjärtat skulle jag vilja det för att jag älskar dig". Kanske är det just det som allting handlar om. Det man i hjärtat vill. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel. Ibland får man vänta på svaret. Jag hade två val med Fanny. Befria henne från smärtan och låta henne gå eller förorsaka henne mera smärta i hopp om att det blir bättre sen. Jag valde hoppet. Kände att jag måste klamra mig fast vid det lilla halmstrået för att få veta. Idag ser det ut som om det kanske, kanske var rätt beslut. Och jag gjorde så som hjärtat ville.

I dag, på morgonen kl 04.45, när vi kom till tågstationen och därifrån tog bilen hem, kände jag en stark förnimmelse av Peters närvaro. När jag kört en bit märkte jag att jag satt med högra handen på passagerarsätet och min hand var i handhållarställning. Så som vi alltid brukade - hålla varandra i handen när vi åkte bil. Jag tyckte mig tydligt känna hans hand genom den tjocka vanten. Det märkliga var, att mina tankar hade varit ockuperade av bekymmer för Fanny hela dagen och jag hade inte hunnit tänka på Peter överhuvudtaget. Känslan av hans närvaro kom från ingenstans. Kanske var det utmattningen. Kanske var det spänningarna som släppte. Kanske var det rent av hallucinationer på grund av tröttheten. Eller kanske var jag bara mera mottaglig. Jag vet inte och sanningen i det fallet är inte viktig. För det kändes väldigt verkligt och det kändes enbart tryggt och bra. Det var skönt att komma hem.


Inte bara Fanny tycker att resväskan är en ganska skön plats.

24h och 50/50

Jag tror inte på någon personifierad Gud. Ingen skäggig, långhårig och blåögd man som sitter på molnkanten och breder sina händer över oss. Men jag tror på en högre makt som styr och vakar över oss. Det är inte ofta jag ber men idag bad jag. I ren förtvivlan, vanmakt och rädsla bad jag den högre makten om hjälp. Snälla, snälla, snälla... låt Fanny bli bra.

Fanny är hemma igen. Ryggen pryds av ett nästan 15 cm långt snyggt sår. Hon lever, är trött och har ont. Men hon är hemma. 24 timmar har vi varit på resa. Fanny har varit en tapper liten soldat. Inte beklagat sig, bara jämrat sig lite. Förlamad är hon fortfarande, men det var väntat. Det tar tid att återhämta sig. Det var en stor skada, sa neurologen - en skada som inte skulle ha läkt av sig själv. Tvärtom så hade den med säkerhet gjort Fanny bestående förlamad. Operation var den enda utvägen. Men inga garantier ges att hon kommer att gå. Chansen är 50/50.

Jag försöker rättfärdiga mitt beslut om operation. Ge mig applåder för att jag har gjort allt jag kan. Tänkt på Fannys bästa. Men har jag det? Är det Fannys väl eller min förtvivlan över att låta henne gå som styrt mig? Har jag gjort rätt beslut? Tänk om hon inte kommer att kunna gå i alla fall? Hur duktig var jag då som låtit henne lida genom denhär processen utan resultat? Hur ska jag då rättfärdiga mig själv? Jag vill känna glädje över att själva operationen lyckades. Men känner skam över att jag låter henne lida och ha ont. Det gör så illa att se att hon mår dåligt. Svårt att känna glädjen helt och hållet.

OM hon får tillbaka sin rörlighet vet jag att jag har gjort rätt. Om inte - ja, då står jag på ruta ett igen. Jag kan inget annat än vänta och se. Hoppas. Tro. Be lite till.

Dom jag vill applådera idag är personalen på Aisti. Dom skötte sin andel med stor professionalitet. Operationen lyckades som operation. Både jag och Fanny blev väl omhändertagna. Vi åkte därifrån med en bra eftersmak - trots orsaken till besöket. Dom gjorde allt vad dom kunde. Mera kan man inte begära. Sänder en varm tanke och tack speciellt till Janis och Hanna.

Inpackad i resväskan klockan 5.45


Lyckligt ovetande, eller...


Anlände vid 10-tiden till Aisti. "Inburade" i väntan på neurologen.


Väntan, ovisshet, rädsla... Dagens värsta 3 timmar!


Neurolog Janis Jeserevics med en opererad och groggy liten Fanny


Fanny i sin egen lilla värld efter operationen


Hanna Porthan tog emot oss, tog hand om oss och var kvar ännu när vi åkte hemåt kl 21.30.
Tack för kaffet, Hanna!


Snyggt och prydligt sår, men inte konstigt att det gör ont.


Boven i dramat. Diskbråck i nedre delen av ryggen.


Känslor fredag kväll

Just nu känns livet som en ond plats där allt man älskar antingen förgörs eller tas ifrån en.

Djursjukhuset sista hoppet

Fannys tillstånd är så gott som oförändrat. Eftersom hon inte kissar var jag tvungen att gå till veterinären för att få hjälp. Hon rekommenderade starkt en operation och konsulterade djursjukhuset i Vanda. Jag kände att jag inte längre har något val. Jag klarar inte av att göra beslut utan att ha gjort allt som finns att göra. Ännu är det inte ens säkert att operation ens längre är möjlig. Men magnetröntgen visar hur det ligger till. Jag håller tummarna och skänker en tanke till dom högre makterna.

Vi åker i morgon bitti med tidiga morgontåget, kl 5.43.

Ibland känns livet inte rättvist.

Agnes tittar till mamma Fanny

Senare är mycket bättre än förr

När allt är bra så är det så lätt att säga hur man skulle och borde göra. Man tror sig veta hur man skulle handla, men när man väl är där så är allting annorlunda.

Mina hundar har alltid gått i första hand. I stället för att avvakta har jag rusat på telefonen och beställt tid till veterinär vid första lilla krämpa. Ja, kanske har jag lagt ner en och annan onödig peng på veterinärkostnad bara för att försäkra mig. Men för mig har det aldrig känts som bortkastade pengar. Aldrig. Inte en enda gång. För pengar är bara pengar - djurens hälsa har varit mycket mera värt än hur många pengar jag har haft kvar på banken.
 
Jag har alltid handlat av kärlek till hundarna. Nu står jag inför det största kärleksbeviset - och klarar inte av att göra beslut. Jag vill inte låta Fanny gå. Jag vill vänta och avvakta och se om det blir bättre. Jag vet att vi måste skiljas förr eller senare - men jag vill att det ska vara senare. Mycket, mycket senare. För senare är mycket, mycket bättre än förr när det gäller att skiljas från en kär vän.
 
Jag satt vid Fannys bur och smekte henne över huvudet. Hon tittade på mig och slickade min hand. En blick av tacksamhet från dom nötbruna ögonen fick mig att känna vanmakt. Hur ska jag kunna släcka livet från dessa ögon? Men hur ska jag kunna möta smärtan från samma ögon utan att känna skam över att jag inte befriar henne från smärtan?
 
Jag vet inte vad jag ska göra. Jag önskar att det ska ske ett under. Att ryggen läker och hon börjar gå igen. Att allt blir som förut och ännu bättre. Jag önskar! Jag vill hoppas! Tro, att det finns någon som vill låta Fanny vara kvar här en tid ännu. Avvaktar. Väntar. Försöker rättfärdiga mina beslut. Ser Fannys blick...
 

 

If it should be that I grow weak

And pain should keep me from my sleep,

Then you must do what must be done,

For this last battle cannot be won.

 


You will be sad, I understand.

Don't let your grief then stay your hand.

For this day, more than all the rest,

Your love for me must stand the test.

 


We've had so many happy years.

What is to come can hold no fears.

You'd not want me to suffer so;

The time has come -- please let me go.

 


Take me where my need they'll tend,

And please stay with me till the end.

Hold me firm and speak to me,

Until my eyes no longer see.

 


I know in time that you will see

The kindness that you did for me.

Although my tail its last has waved,

From pain and suffering I've been saved.

 


Please do not grieve -- it must be you

Who had this painful thing to do.

We've been so close, we two, these years;

Don't let your heart hold back its tears.

-Författare okänd-

Fanny med sin älskade dotter Agnes

Fanny förlamad

Då var vi där igen. Jag har vetat att hon inte mår bra. Jag har sett i hennes ögon att hon har haft ont. Hon har gått lite stelt och ryggen har varit lite extra böjd. Men det brukar komma och gå. Sen brukar det bli bättre igen. Jag har försökt ha henne i varmt. Masserat henne. Gett antiinflammatorisk värkmedicin. Denhär gången vände det inte mot det bättre.

Jag ringde veterinären redan igår. Hade bara egentligen tänkt få värkmedecinreceptet förnyat. Men när jag pratade med personalen ändrade jag mig - av någon konstig anledning. Jag kände att jag i alla fall vill gå och visa upp henne för veterinären. Så jag fick en tid till idag.

Jag vaknade i natt av att hon gnydde. Kollade upp henne och märkte att hon inte kunde svänga sig i sängen. Jag lyfte henne på golvet för att se hur hennes ben bar. Bakbenen bar inte alls. Dom var helt okontrollerbara. Hon drog sig fram på framtassarna, det lilla hon rörde sig. jag visste att nu är det allvarligt.

Veterinären sa att det enda hon kan göra i det här skedet är att ge värkmedicin, b-vitamin och kortison som injektion. Om det inte hjälper måste vi ta kontakt med djursjukhuset Aisti i Vanda för att få henne opererad. Senast jag var till Aisti, för tre år sedan när Fanny fick sitt diskbråck första gången, så sa dom att operation är det sista halmstrået. Så det ser inte bra ut för min älskade lilla Fanny.

Nu är hon ordinerad total vila. Hon får inte röra sig alls. Så nu ligger hon instängd i buren - främst för att få vara ifred för dom andra hundarna. Alla ville ju klämma sig in i Fannys lilla korg nu, när dom känner att hon är sjuk.

Fanny i sin lilla bubbla ser livet rusa förbi

Där han finns och inte finns...

Jag ville ut i kylan och fotografera vintern. Men det kändes tomt. Tunnt och livlöst. Själlöst. Plötsligt såg jag ett hjärta på himlen. En tydlig avbild av ett hjärta. Jag kände leendet på mina läppar, glädjen inom mig. Det var bara ett hjärta på himlen - men det var ett hjärta...

Jag tog bilen och åkte iväg på måfå. Som av en omedveten medvetenhet styrdes jag till graven. Fast jag var där igår, fast det var kallt så skulle jag dit. Det är där han finns och inte finns. 

Egentligen ville jag inte. Egentligen ville jag vända men kunde inte. När jag väl stod där vid hans grav kom ron över mig.  Där, i skenet av dom fladdrande ljusen, fylldes jag en kort sekund av harmoni. Hans grav är så vacker. Det är där jag omsluts av den oförklarliga känslan. För det är där han finns och inte finns...

På kvällen kom Stig och Ann-Christin med kebabrulle och cocacola. Jättestora protioner. Vi åt, pratade och det kändes hemtrevligt. Jag kände ingen oro. Ingen ångest. Ingen rädsla. Mörkret kändes plötsligt inte längre så stort och kylan inte så bitande. Jag mådde plötsligt väldigt bra.Those we love don't go away,

They walk beside us every day,

Unseen, unheard, but always near,

Still loved, still missed and very dear.

 


RSS 2.0