Bindande symboler och acceptans

För ett tag sen läste jag på en blogg om hur svårt en man kände att det var att hitta ett nytt sätt att leva efter hustruns död. Att komma vidare utan att tappa det som varit. Att inte längre leva som "vi" utan som "jag". Att ta bort ringen. Att förändra.

Det är märkligt hur svårt det kan kännas med dessa små förändringar. I botten obetydliga men i hjärtat desto större. Det är symbolvärdet som väger så tungt. Känslan av att förlora det sista "vi" som man så krampaktigt försöker hålla kvar. Och i grund och botten handlar det kanske om en vägran att helt acceptera... åtminstone i mitt fall.

Själv har jag kvar Peters ring i mitt halsband. Den ligger där och jag snurrar på den ibland. Inte så ofta som förut men allt emellanåt märker jag att min hand trevar efter den och det känns lugnande att snurra ringen mellan mina fingrar eller att bara hålla den i min hand. Känna.

Kvar har jag också hans telefonnummer i telefonen. Jag kan bara inte förmå mig att ta bort den. Jag vet inte ens själv varför jag vill hålla den kvar. Jag har ju inga planer på att ringa honom och jag väntar definitivt inget samtal fån honom. Jag brukar däremot undvika att bläddra fram den. För hans namn väcker minnen och minnen väcker sakand och saknaden får mig ur balans. Men känslan av att ha kvar hans nummer känns ändå bättre än känslan att radera den.

Att frigöra mig från dom symboliska föreningskedjorna känns som att lämna honom bakom mig. Det känner jag mig inte helt redo för ännu. Och då är vi där igen. Att inte kunna acceptera.

Men jag tror att jag känner när jag är klar att bryta dom sista banden. När just de specifika symbolerna inte längre har någon funktion utan har tappat sitt känslomässiga värde eller tagits över av nya. Då är det dags... Då är jag kanske redo att även acceptera.
Kommentarer
Postat av: Ulla.S

Du har så rätt. Man saknar ett vi och ett oss. Förra julen var det hemskt att skriva julkorten med bara ett namn. Och det var fortfarande hemskt denna jul.2012-01-09 @ 11:00:03
Postat av: Leila

Ja det är just det att inte vara vi längre det är en otroligt märklig känsla och att släppa tankarna på att nu är jag ensam och måste bestämma allt själv.Jag har Roys ring på mitt finger bakom en utav mina ringar lite stor men det går och det känns bra att ha den där.Läste ett bra citat igår "Det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig ha älskat"Så sant eller hur.

2012-01-09 @ 14:03:24
Postat av: Anonym

2012-01-11 @ 10:38:50
Postat av: Marika

Kommer du ihåg att jag berättade om när en f.d. arbetskamrat hade dött och jag hade kvar hans telefonnummer i flera år? Det är säkert den där sista länken man inte vill bryta, det är ju så definitivt då om man raderar telefonnummern. Men ha kvar Peters telefonnummer du bara, det är ju ingen skada med det! Kram på dej!

2012-01-14 @ 23:14:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0