Vänner, bekanta eller varken dera

En tid efter Peters död fick jag ett råd: ”Tro inte att alla som nu tar kontakt verkligen vill vara din vän – många av dom som närmar sig dig är bara nyfikna och vill veta vad som hänt.” Vad svarar man på sånt?

Efter sex veckor har agnarna börjat skiljas från vetet. Det är nu, när det inte längre är så nytt och "spännande" med Peters död, som man märker vem som fortfarande finns kvar. Det är nu man börjar inse, att det verkligen låg något i det rådet som personen gav mig.

Peter och jag pratade ofta om vänskap. Vad det innebar, vem som räknades som vänner och vilka till bekanta, hur man kategoriserar en vän. Vilka som finns där för att få egna fördelar eller ha nytta av bekantskapen. Vilka fanns där för den äkta vänskapens skull.

Peter avskydde spel. Låtsasvänskap. Falskhet. Men Peter uttalade sig väldigt sällan i speciellt negativa ordalag om någon. Det fanns bara en människa jag hört honom säga sig tycka rent illa om. Jag delar hans åsikt i det fallet, även om jag aldrig träffat människan personligen.

Peter var min bästa vän. Den enda person i världen jag inte hade några hemligheter för. Han visste alla mina dåliga sidor, mina svagheter. Med honom kunde jag visa mig utan masker - naken till kropp och själ. Och han älskade mig precis som jag var. Ville ha mig sådan jag var. Liksom jag älskade Peter med hans fel och brister. Jag älskade honom just för att han vågade visa sig svag - för att ha vågade vara sig själv. Vågade släppa greppet. 

Peter hade många bekanta, men väldigt få han kallade för vänner. Peter hade lärt sig under åren vem som umgicks med honom på grund av hans status, vem på grund av att de kunde utnyttja hans kunskaper eller kontakter och vem som umgicks med honom för hans egen skull. Ibland hade han svårt att särskilja orsakerna och blev ibland nästan överdrivet misstänksam, tyckte jag då. Han hade väldigt svårt att lita på någon till fullo. Då förstod jag det inte helt – idag förstår jag det mycket bättre när jag blivit insatt i verkligheten.

Jag har själv märkt att det finns många sorters bekantskap: människor man har mera kontakt med under en viss period för att det passar in i det skedet av livet. Det kan handla om gemensamma projekt, kurser, livsskeden eller intressen. Bekantskap som båda får ut något av just den perioden, men som rinner ut i sanden när projektet är över.

Sen finns det bekanta som står först i kö när de behöver hjälp, som höjer dig till skyarna så länge dom har nytta av det – när rollerna blir ombytta och det skulle vara deras tur att finnas till, då blir det plötsligt väldigt tyst.

Det finns också bekanta som spelar ett socialt spel: ”Åh vad trevligt att se dig, så länge sen. Vi måste gå på lunch nån dag. Ge ditt nummer så ska jag höra av mig” eller ”Vi ska ta en fika när jag är i stan”. Men det förblir tyst. Samtalet kommer aldrig. Det handlar bara om tomma ord. När det kommer till kritan är man egentligen inte det minsta intressant för att man inte hör till den rätta kretsen.

Sen finns människor man får en djupare kontakt med. Ett förtroende som bygger på djupare känsla än bara bekantskap. Människor man vågar anförtro sig åt, människor man litar på. En vänskap som håller fast man inte ses eller hörs regelbundet – när man ses har tiden där emellan stått stilla.

Sen finns klipporna - de riktiga vännerna. Människorna som finns kvar även när motgångarna kommer. Vänner som orkar lyssna och finnas till under de jobbigaste perioderna. Det är när man är i kris som vänskapen verkligen sätts på prov. Det är då det är tungt att vara vän. Dom som finns kvar när krisen är över – det är de äkta vännerna.

En ny slags vänskap har uppstått med bloggen, Facebook och Internet, nämligen nätvännerna. Vännen som finns där när du loggar in, vännen som har skrivit ett par uppmuntrade ord, vännen som man egentligen inte riktigt känner men som har kommit att betyda mycket. Via nätet. Människor som gått genom liknande tragedier, människor som förstår den sorg jag går genom – människor man delar gemensamma erfarenheter med.

Sen finns kategorin jag önskar inte fanns.

Några dagar efter Peters död och hans minnessida hade upprättats fick jag en vänförfrågan av en person som påstod sig vara Peters vän. Jag accepterade förfrågan och vi pratade i FB chaten vid några tillfällen. På kvällen, samma dag som Peter hade begravts, uppenbarade sig denna person i chaten igen och bara för att jag blev så chockad över hur samtalet förlöpte sparade jag den. Idag vet jag inte ens varför jag svarade... Såhär gick Peters ”väns” tankar på begravningsdagen (namnet på personen utbytt till x):

 

20:10 x

Hej! hur klarade du dig i dag? var det tungt?

20:11 Jag

ja, det var tungt men det var en begravning som var som Peter - enkel och vacker!

20:1 1x

Nå braa! ja jag har nog tänkt på er i dag!

20:27 Jag

tack

22:16 x

har du fått na hjälp av ngon med allt eller? det e ju så mycket med...när ngon dör å! hur blir det med hans lägenheter då? sorry vet det är för tidigt att fråga! men Läk i L ugn å ro min vänn!

22:22 Jag

jag har inget att göra med den saken - allt detta faller på hans arvingar

22:22 x

jaa just

22:22 Jag

jag har aldrig varit intresserad av peters värdsliga saker, vet inte ens vad han äger

22:23 x

konstigt he å på sitt sett! men kanske man kan vara på det viset å!?

22:24 Jag

ja, för nån kan det kännas konstigt - för mig känns det konstigt att man värdesätter egendom framför person

peter älskade mig för den enkla människa jag är - jag älskade peter för den person han var - inte det han representerade eller ägde.

och kommer alltid att älska

22:26 x

nå he var int såå ja mena! men tycker om man har vari tex som jag 19 år med en å samma så då vet man bara! förlåt att ja frågade sådant tå!

22:29 x

varför var ni inte tillsammans dåå om du såå älskade! menar den kvällen han måste lämna oss!???

22:31 Jag

Jag vet inte vad kärlek betyder för dig. För oss betydde inte kärlek att andas samma luft 24/7.

22:33 x

ok! vad betydde kärlek åt er då att man får vara med andra om man känner för det eller vad mena du?

22:34 Jag

Ju mer du skriver, dess mera förstår jag hur LITE du kände Peter.

22:37 x

ja jobbade åt han å jaa vi hade en hel del att prata om! men ja ser ju nog på en människa om hon han mår bra...vad har det för beydelse idag..inget nee...

22:41 Jag

men du har ändå väldigt mycket åsikter om något du inte har en aning om

men självklart får var och en ha sin åsikt - tro sig vet, tro sig ha en aning om sanningen. Sanningen finns ändå bara inom oss.

22:43 x

som tex hur han Dog eller?

22:43 Jag

För mig spelar det ingen som helst roll vad omgivningen tror sig veta - det enda som betyder något för mig är vad jag och peter hade oss emellan. det är något som bara vi vet. Allt annat saknar betydelse för mig!

22:43 x

jepp!

22:44Jag

Idag är Peter borta - min sorg kan inte beskrivas - min saknad är bottenlös. Ja, det har betydelse hur Peter dog - men vetskapen därom får honom inte tillbaka.

22:46 Jag

När chockbeskedet kom, att Peter är borta, önskade jag att jag hade något att rikta mitt hat mot - för att han var borta. Men nu önskar jag bara att denhär sorgen skall lindra. Att saknaden skall blekna, för att ge plats för alla fina minnen jag har av vår tid.

22:46 x

vad har du emot mig då!?

jaa

22:49 Jag

Jag har inget emot dig - lika lite som för. Jag känner inte dig, men känner att vi kanske tänker väldigt olika om många saker. Värdesätter olika saker i livet. Med Peter kände jag en själars sympati. Vi förstod varandra utan att alltid behöva använda ord.

22:50 x

du e int lätt att förståå sig på...men va gör det åt mig...

22:50 Jag

Alla har en åsikt om Peter - utan att egentligen veta ett enda dyft om honom.

22:50 x

han var ju i sin egen värld jaa...

22:51 Jag

så kan man kanske se det om man inte känner honom

22:52 x

har he nu så helvetes myki betydels hur myki ja känd han då! ska vi lägg upp det i kilona!???

22:56 Jag

ja, vad tycker du?

22:57 x

?

22:58 Jag

du bord väl ha svar på det också

du vet ju så mycket annat om peter, hans värld...

22:59 x

int måst ja vara vänn med dig om int du vill! ja har nog haft så myki motgångar här i livet så int behöver ja nån spydig Dam int!

23:00 x

förstår nog nu varför peter blev slut!?

körde du på han å?

eller?

23:11 Jag

mycket ondska har jag mött i mitt liv, x. Men aldrig så total dumhet som du visar.

23:11 x

vadåå dumet?

dumhet?

23:12 Jag

det kan du sätta några av dina dyrbara minuter att tänka över

23:13 x

vadå dyrbara! hotar du mig?

23:13 Jag

ursäkta???

23:15 x

va sku min minuter vara na dyrbar! skit liv ja har fått!

23:15 Jag

ja, du har det säkert svårt

23:20 Jag

vet du x. Jag har mist det käraste jag haft, följt honom till graven idag. Jag känner en stor sorg för att jag förlorat honom, en ordlös saknad för att jag aldrig mera får träffa honom - men inte en uns av bitterhet. Den tid jag fick med Peter var den bästa tiden i mitt liv - vad skulle jag ha att vara bitter över??? Jag har fortfarande förmågan att glädjas över att jag fick ens den lilla tiden - när sorgen ger med sig kan jag känna ännu större glädje.

23:20 x

nå du har ju det mycket värre nu! men det var en stor stöt då mina föråldrar dog! dom var skillda men ja hitta far död å 47 dagar efteråt dog mamma i cancer! hon var född 47! och sen efter 19 års ektenskap med egnahems hus å allt så vänstrade frun! så ja orkade inte mera å flyttade! flytta tibaks å försökte men nej! flyttade igen efter 2 månader!...

23:24 Jag

För din egen skull skall du försöka bekämpa din bitterhet - innan den äter upp dig innifrånJag är glad att Ida var hos mig den kvällen. Jag tog väldigt illa vid mig och hans ord snurrade i mitt huvud. Jag kunde inte förstå att någon anklagade mig för att ha dödat Peter. Jag grät hela kvällen.

Människan finns inte längre på min vänlista.

Tack till er som delat på min börda genom att finns kvar, som orkar stöda, orkar höra av er. Till alla er som förstår - eller åtminstone försöker. 


Kommentarer
Postat av: Anonym Ulrika

Saknar ord!!!!

Helt otrolit att det finns såna människor som han!

Synd att du hamnade ut för honom :(Styrkekramar i massar!

2010-07-20 @ 23:06:14
Postat av: Miia

Man får väl inte anklaga människor för att va sjuka i huvudet men "X" tycks enligt mitt sätt att tolka det han skrev åt dej vara det!! Helt klart!Hitta ett ordspråk härom dagen som råka passa in på der du skrivit igår:Det är storskillnad på vänskap baserad på nytta och vänskap baserad på uppriktighet.

Bara det sistnämnda förtjänar namnet sann vänskap...2010-07-21 @ 08:43:13
Postat av: Tuija

Jag förstår att du tog illa vid dej, du är en fin människa med mycket visdom och mycket att lära andra tro på dej själv . Jag gillar dej och ditt sätt att resonera och fundera, härligt . Du har så mycket att ge :0) Kram

2010-07-21 @ 08:43:29
Postat av: Peters f.d. elev

Ofattbart att en vuxen människa kan bete sig som "x"..

Tänker på er Peters anhöriga varje dag!

2010-07-21 @ 10:37:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0